Helstekt kyckling i gryta i ugn

Helstekt kyckling i gryta i ugn

Vill du lära dig laga helstekt kyckling i gryta i ugn? Kyckling kan kännas som vardagsmat och den blir lätt torr och tråkig om den tillagas på fel sätt. Men kyckling är en fantastisk produkt som kan bli riktigt lyxig om du exempelvis väljer att tillaga den i en gryta i ugnen. Kyckling är också ett väldigt smart val ur klimatsynpunkt, det är dessutom fettsnålt samtidigt som det är ett fullvärdigt protein. Att tillaga en hel kyckling i en gryta i ugnen gör kycklingen extra saftig eftersom all sky sugs in i kycklingköttet, istället för att avdunsta i ugnen. Aldrig mera torr och trist kyckling!

Helstekt kyckling i gryta i ugn – preppa din kyckling

Du kan enkelt tillaga en hel kyckling, kanske enklare än du tror. Om du använder en lergryta i ugnen, blir kycklingen mör och saftig, precis som du önskar. Välj en svensk, gärna ekologisk kyckling, för miljöns och kvalitetens skull. Före du placerar den i grytan, kan du fylla kycklingen med exempelvis kryddsmör, färska kryddor eller grönsaker.

Om du gör ett kryddsmör, skär några snitt i skinnet och tryck in smöret där. Detta hjälper kycklingen att absorbera smakerna från smöret bättre. Fyll kycklingen med ingredienser som lök, vitlök, apelsinskal, chili eller citron för att nämna några exempel. Kycklingen är en tacksam ingrediens som enkelt absorberar olika smaker. Pensla kycklingen med smör eller soja innan du sätter in den i ugnen, så blir skinnet extra krispigt.

Använd en termometer!

När du fyllt din kyckling och lagt ner den i din gryta rekommenderar vi starkt att du även använder dig av en termometer. Kyckling är ett känsligt livsmedel och måste bli helt tillagat innan den serveras. Med en termometer kan du mäta innertemperaturen och kan vara helt säker på när din kyckling är klar. Stoppa termometern intill benet. Kycklingen är klar när innertemperaturen är på 82 grader.

In i ugnen

Börja med att ugnsteka kycklingen i grytan på lite högre värme, 200 grader i varmluftsugn eller 225 grader  i vanlig ugn,  i 20 minuter. Grytan ska stå i den nedre delen av ugnen. Efter 20 minuter sänker du värmen till 150 grader i varmluftsugn (175 grader i vanlig ugn) och låter kycklingen stå i ca 1,5 timme. Du kan med fördel ösa kycklingen med skyn som blir efter ett tag, med jämna mellanrum under denna tid. Håll koll på termometern och  när den visar 82 grader kan du ta ut din kyckling ur ugnen.

Dags att servera din helstekta kyckling i gryta i ugn!

Kycklingen är nu sådär mör och saftig som vi vill ha den, med ett krispigt skinn och smak av vad du än valde att fylla din kyckling med.  Som tillbehör passar till exempel en god citron- och timjandressing eller varför inte en frisk fänkålssallad. Som kolhydrat kan du välja ris, klyftpotatis eller vårens primörer som också passar utmärkt till, tillsammans med ett fräscht citron- och rosmarinsmör.

Kombinera mat och vin

Till helstekt kyckling i gryta med citron och timjandressing, fänkålssallad och vårens primörer, rekommenderas ett lätt och friskt vitt vin, som Sauvignon Blanc eller Pinot Grigio. Deras krispiga syrlighet och citrustoner kompletterar både dressingen och det smöriga tillbehöret.

Att tänka på när du hanterar kyckling

Kyckling är ett känsligt livsmedel och du behöver vara mycket noga med hygienen när du hanterar den. Tvätta alltid händerna noga innan du börjar tillagningen och alltid direkt när du hanterat den. Diska knivar och skärbräda noga efteråt för att hindra bakterier.

Helstekt kyckling i gryta i ugn
Annons:
prenumerera

Få vintips direkt i din inkorg!
Anmäl dig för vårt nyhetsbrev
och prenumerera på Grapevine

Prenumerera
+ Få vintips direkt i din inkorg!