Gryta med fläskkött och rotfrukter

Gryta med fläskkött och rotfrukter

En gryta med fläskkött och rotfrukter blir en mustig och välsmakande rätt under höst och vinter. Den bidrar med härliga smaker och en förträfflig arom av olika kryddor och givetvis av köttet själv. Ät det med ett gott rödvin till, som du kan finna här på Grapevine.

Använd fläskkarré till grytan

Det bästa köttet att använda är fläskytterfilé. Med det får du en god och saftig gryta där köttet är mört och smakrikt. Du kan också välja grytbitar från gris som är lika gott. Själva grytan tar ca 45 minuter att göra så du behöver inte stå vid spisen under speciellt lång tid. Och resultatet låter inte vänta på sig! Det som också ger ett extra plus till den här grytan är att den är billig att göra och samtidigt så otroligt god.

Så gör du gryta med fläskkött och rotfrukter

Det första du kan fundera över när du gör gryta med fläskkött och rotfrukter är om du vill göra din egna kalvfond eller köpa färdigt. Gör du den själv är det givetvis lite överkurs men smaken blir dock så mycket godare. Ett annat tips för att göra grytan lite mustigare är att hälla i en skvätt mörkt öl.

Recept

  • 500g fläskkött
  • 2 gula lökar
  • Ett par morötter (du väljer själv hur stora)
  • Rotfrukter i form av 1 kålrot och palsternacka
  • 2 msk kalvfond
  • 8 dl vatten
  • En klick honung
  • Ev. en skvätt mörk öl
  • Olja, salt och peppar
  • Ett par lagerblad
  • Dragon, ca 1/2 matsked
  • 3/4 senap, gärna dijon eller extra stark

Börja med att skära fläskköttet i bitar, ca 2 cm vardera. Skala och hacka sedan rotfrukterna och löken. Fräs sedan löken med olivolja i en stekpanna tills den blir genomskinlig och glansig. Lägg i kött, rotfrukter och dragon. Sedan är det dags att hälla i vattnet tillsammans med kalvfonden. Det ska täcka köttet men inte dränka det. Tillsätt sedan lagerbladen, honungen och eventuellt lite öl om du vill.

Nu ska allt stå och puttra i ca 30 minuter tills du märker att köttet är riktigt mört och grytan har fått smak. Nu kan du börja smaka av med både salt och peppar samt med lite senap. Önskar du hälla i  ytterligare dragon kan du göra det. Det är du som avgör vad som känns bäst. När grytan är klar kan du strö lite persilja över, det ger extra smak och gör så att grytan serveras med pricken över i:et.

Servera sedan grytan med kokt potatis, det passar bäst med en rotfruktsgryta. Om du vill servera en äppelsalsa till så går det utmärkt. Du kan även äta grytan helt utan tillbehör om du tycker det funkar bäst.

Drick ett gott rödvin till grytan

Till en gryta med fläskkött och rotfrukter passar det allra bäst att servera ett mustigt och gott rödvin. Det hittar du här på Grapevine som har en massa olika röda viner från olika länder och regioner. Vi säljer enbart kvalitetsviner som passar till olika sorters rätter. Välj gärna ett kryddigt och lite fruktigt vin.

Annons:
Relaterade drycker
Alain Jaume Côtes du Rhône Grand Veneur Organic Reserve

AOP Côtes du Rhône

Nr: 72034, Rött vin , Kryddigt & Mustigt

Läs mer
Tommasi Graticcio Appassionato

Tommasi Graticcio Appassionato är ett intensivt, fruktigt, aningen kryddigt och smakrikt vin med lång härlig eftersmak

Nr: 5354, Rött vin , Kryddigt & Mustigt

Läs mer
Ramos bib
Ramos Reserva

SILVER i prestigefulla tävlingen "Årets Vinare 2023"

Nr: 6139, Rött vin , Kryddigt & Mustigt

Läs mer
prenumerera

Få vintips direkt i din inkorg!
Anmäl dig för vårt nyhetsbrev
och prenumerera på Grapevine

Prenumerera
+ Få vintips direkt i din inkorg!