Exklusivt släpp från Simonnet-Febvre

Den 3 juni lanserades 3 600 flaskor av en Crémant de Bourgogne från Simonnet-Febvre i Systembolagets tillfälliga exklusiva sortiment.

Lyxig galette

Crêpes och galetter går att variera i det oändliga menar kocken Mats Alfvegren, som skapat en variant med smak av champagne.

Smak av skog och mark

Stjärnbartendern Bella Porcile bjuder på smaker från naturen i sin nya bok Vilda drinkar.

Hållbart val - ja tack!

För Hermansson & Co är hållbarhet ständigt i fokus. Black Tower Organic Pink Bubbly och Black Tower Organic White Bubbly är två drycker som kvalat in för att få märkningen Hållbart val på Systembolaget.

Lax på stekhäll med Kapten Mat

Matinspiratören Johan Bengelsdorff är mer känd som bloggaren Kapten Mat och för sin kärlek till att laga mat utomhus. Gärna på stekhäll, alltid enkelt och gott.

Lilla ostskolan

Ost är ett härligt sätt att avrunda en måltid. Men ur smaksynpunkt är ost långt ifrån något enhetligt.

ramslök till lax

Ramslök till lax

Ramslök, denna underbara aromatiska lök, har en kort säsong och är därför en av våra mest uppskattade, och lyxiga, vårprimörer

portvin tonic drink

Portvin tonic drink

Gin och tonic har väl de flesta provat på eller åtminstone så känner man till den. Men varför inte testa en lite tyngre variant med söt smak, nämligen portvin tonic drink?

lyngrove-bag-in-box

Sydafrikas röda guld! Lyngrove Pinotage 2020, bag in box

Lyngrove Pinotage, detta sydafrikanska vin med smakbild av bland annat svarta vinbär och lakrits, är inte bara Sydafrikas paraddruva, det ligger dessutom helt rätt i tiden med sin hållbara produktion. Denna 3000 ml bag in box är av årgång 2020 och har en alkoholhalt på 14 %.

karaff glögg

Stilfullt med karaff till glögg

Den klassiska julglöggen är en nordisk tradition som aldrig går ur tiden och är en självklar del både inför och under julen. Att dricka glögg är något vi gör i gemenskap med nära och kära där det varma kryddade vinet värmer gott.

grilla hel bit rostas

Grillad hel rostas

vFrån den större rostbiffen kan man, om man är någorlunda bra på att stycka, få styckningsdetaljen rostas. Jämfört med en hel rostbiff så är rostas mörare, men de är bägge magra köttbitar som passar perfekt att använda som stek eller att grilla hel.

3 liter dunk

Vin på 3 liter dunk (bag in box) eller flaska?

er vardagligt och poppis kallat dunkvin, har de senaste åren blivit otroligt och omåttligt populärt. Vad är det som gör dessa 3 liter dunkar så populära?

Dovhjort entrecote

Entrecote av dovhjort

Entrecote är en styckningsdetalj som fått sitt namn från franskans "mellan revbenen". I likhet med många andra delar från djurets mitt så är entrecote snabbt att tillaga och innehåller mycket smak.

buljongsmak

Härlig buljongsmak

Buljong är något som vi alla använder i vår matlagning för att förhöja smaken. Själva ordet buljong är från början ett franskt ord "bouillon" som kommer från bouillir (koka).

baka med bananmjöl

Baka med bananmjöl

Det blir allt vanligare och mer populärt att baka med olika slags mjöl än vanligt vetemjöl eller rågmjöl som i de traditionella bröden eller kakorna. Mandelmjöl, kokosmjöl och bananmjöl är bara några varianter att nämna. Just bananmjöl är både nyttigt och ger en god smak till ditt bröd eller bakverk.

glasflaska skruvkork

Myter om vin i glasflaska med skruvkork

När skruvkorken gjorde sin entre på vinmarknaden för några år sedan samlades skeptikerna snabbt och enades om att skruvkork inte är ett alternativ för vin som ska lagras. För lite drygt 20 år sen, under tidigt 00-tal, började glasflaskor med skruvkork bli allt vanligare för viner.

veckans middag

Veckans middag

Att hinna med att laga en god, ordentlig, nyttig och näringsrik middag varje dag kan vara svårt för vem som helst. Ofta kommer annat som jobb, skola, träningar, vänner och andra fritidsaktiviteter i vägen.

vin på franska

Vin på franska

Vin har varit en uppskattad jordbruks- och kulturprodukt sedan de gamla romarna och grekerna. Faktum är att mycket talar för att det funnits en rik vinkultur ganska lång tid innan både romarna och grekerna.

ädel druva

Vad är en ädel druva?

Vinet har funnits med människan länge och det är inte en överdrift att säga att vår relation till vin är helt unik i jämförelse med andra drycker.

vin 3 liter

Vin 3 liter

Vin är en alkoholhaltig dryck som framställs genom att jäsa saften från vindruvor. Man kan även göra vin genom att jäsa andra typer av frukt eller växtdelar, exempelvis fläder, körsbär eller äpple.

Härligt kökshäng

Kreatören Helena Lyth älskar genvägar när hon ska bjuda på middag eller fixa en fest. Laga maten tillsammans med gästerna och servera fördrinken i köket är hennes tips.

Fjärde generationens vinmakare

I år är det 120 år sedan Giacomo Tommasi köpte ett stenhus med tillhörande liten vingård i byn Pedemonte i den norditalienska provinsen Verona. Vinfirman Tommasi Family Estates firar med andra ord ett präktigt jubileum och det måste naturligtvis uppmärksammas.

vitt vin till kött

Kan jag dricka vitt vin till kött?

Rött vin till kött och vitt vin till fisk – så tänker de flesta. Men ingen regel utan undantag. Malin Rhodin, sommelier hos Hermansson & Co, förklarar varför det ibland kan vara en god idé att tänka utanför boxen.

vildsvinsfile temp

Vildsvinsfilé - temperatur

Under de senaste åren har vildsvinsstammarna som finns i Sverige vuxit allt mer och det har gett oss ett mycket bra alternativ till andra typer av kött. Sedan många år tillbaka har viltkött ansetts mer exklusivt och lyxigt, men sanningen är att det fungerar utmärkt till alla typer av middagar – fest såväl som till vardags.

steka rostas i skivor

Tips på hur du steker rostas i skivor

Att tillaga rostas genom att först skära upp den i skivor, är ett perfekt sätt att få den riktigt mör och saftig. Men du behöver känna till några saker om rostas för att den ska tillagas till perfektion.

recept lax i ugn pesto

Smaskigt recept på pestolax i ugn

Välsmakande lax som är tillagad i ugn tillsammans med pesto är en mycket oslagbar kombination. Här kan du själv välja om du vill köpa färdig pesto eller om du föredrar att göra din egen från grunden. Maträtten lämpar sig lika bra för en fräsch och god vardagsmiddag som för finmiddagen när du har gäster på besök.

potatisgratäng med mandelpotatis och västerbottenost

Krämig potatisgratäng med mandelpotatis och västerbottenost

En potatisgratäng är något som passar till många olika maträtter och brukar vara mycket populärt att ställa fram på middagsbordet till familjen, gästerna eller att äta själv. Potatisgratäng går att variera med många olika innehåll och kryddor. Vill man laga en lyxigare variant av potatisgratäng, kan man laga en potatisgratäng som är gjord av mandelpotatis och en smakrik västerbottenost att ha som tillbehör till kött, fågel, vilt eller vegetariskt.

plommon rabarber marmelad

Gör en himmelsk rabarbermarmelad med plommon

Äntligen rabarbersäsong! Denna underbara tid på året som vi kallar för försommaren bjuder på den allra första rabarberskörden. I början av säsongen är rabarbern som allra bäst och stjälkarna behöver oftast inte ens skalas. Det går att göra mycket gott med rabarber och kanske är den klassiska rabarberpajen det mest vanliga men rabarber är så mycket mer. Här får du lära dig hur du kan göra en fantastisk rabarbermarmelad, med en liten touch av plommon.

pasta al funghi

Pasta al funghi recept

Pasta al funghi är italienska och betyder ”pasta med svamp”. Det är en enkel men otroligt god pastarätt som har många olika varianter. Det bästa med rätten, förutom smaken, är att den är oerhört enkel att variera så att den passar även till vegetarianen eller veganen.

pastasås tomat & crème fraiche

Pastasås med tomat och crème fraiche

Att göra en egen välsmakande och lyxig pastasås har aldrig varit enklare. Visst finns det många färdiga pastasåser som är minst lika smakrika, men när du har lärt dig att göra din egen kommer du aldrig att vilja ta till ett annat knep - om inte i nödfall.

Pastasallad soltorkade tomater oliver

Pastasallad för sommaren

Sommaren står för dörren och förhoppningsvis blir det många picknickar i parken eller på stranden. Det hör sommaren till och då är det alltid bra att ha ett recept på en god pastasallad till hands.

Pasta rökt lax räkor

Smakrik pasta med rökt lax och räkor till middagsbjudningen

Om man vill bjuda på något riktigt gott när man får middagsgäster eller kanske inför en dejt, kan man bjuda på pasta med rökt lax och räkor!

pasta med spenat och champinjoner

Välsmakande pasta med spenat och champinjoner

Det finns få livsmedel som är lika uppskattade som pasta. Pasta äts idag världen över och är ett lika självklart val till vardagsmiddagen som på finrestaurangen.

mjölkdrinkar recept

4 smarriga mjölkdrinkar

Finns det något godare än ett glas iskall, färsk mjölk? Ja det gör det faktiskt, nämligen en riktigt god mjölkdrink.

laxfile sous vide recept

Tillaga laxfile enligt sous vide

Sous vide är en tillagningsmetod som ser till att du lyckas få till en saftig och mör lax varje gång.

eget sellerisalt recept

Recept på eget sellerisalt

Att göra eget sellerisalt är enkelt och otroligt gott. Förr i tiden gjorde man eget örsalt för att dryga ut saltet som då var dyrt.

Plankstek med lax

Plankstek med lax

Att göra en plankstek med lax låter komplicerat, men det behöver det inte vara! Nedan följer ett recept som vi lovar kommer göra succé på din nästa middagsbjudning!

vinkarta över frankrike

Vinkarta över Frankrike

Funderar du på en vinkarta över Frankrike? Frankrike är ett av världens viktigaste vinländer.

lyxigt tillbehör till kött

Lyxigt tillbehör till kött

Det finns många olika former av kött: lammkött, nötkött, fläskkött och fågel för att nämna några.

pasta med musslor grädde

Pasta med musslor och grädde

Pasta med musslor är en populär maträtt som introducerades redan på mitten av 1800-talet. Själva namnet på rätten brukar oftast kallas för Spaghetti alle Vongole.

vinkyl i högskåp

Installera vinkyl i högskåp

Varför du ska installera vinkyl i högskåp! En vinkylär bästa investeringen för en optimal förvaring av dina viner.

uppdrag mat tacos

Uppdrag mat tacos - Laga egna tacos från grunden

Uppdrag mat tacos! Finns det något svenskare än tacos? Ursprungligen från Mexico, har denna fredagsfavorit haft en självklar plats i folkhemmet sedan tidigt 90-tal.

Skaldjursjulbord

Fantastiskt skaldjursjulbord

Sugen på skaldjursjulbord? Under några års tid runt juletid har det diskuterats vilt kring om man kanske inte ska låta skaldjur få vara en del av julbordet, eller om detta är något som helt ska uteslutas.

Melon och jordgubbsdrink

Melon och jordgubbsdrink

Vad passar inte bättre en het sommardag än en uppfriskande melon och jordgubbsdrink?

prosecco provning

Prosecco provning

Visst vore det väl intressant att känna till lite mer om Proseccon och dess druvor? Bästa sättet att öka kunskapen under trevliga omständigheter är att anordna en Prosecco provning.

matiga våfflor bacon

Bjud upp till brunch med matiga våfflor

Klassiska frasvåfflor med sylt och grädde äter vi gärna till dessert och festliga tillfällen. Men våfflor är ju så mycket mer än så.

mangopaj efterrätt

Mangopaj efterrätt

Paj är en otroligt flexibel och mångsidig rätt som passar lika bra som huvudrätt som efterrätt. Pajen som maträtt har funnits i hundratals år och nu för tiden finns det många kreativa recept med allt från räkor till vanilj och kokos.

majskyckling temperatur

Rätt temperatur för tillagning av majskyckling

Majskyckling är en typ av kyckling som har blivit mycket populär som middag i svenska hushåll. Kyckling betraktas som "bra mat", då det är vitt kött med högt näringsvärde.

lätta saker att baka utan ugn

Lätta saker att baka utan ugn

hur gör man confiterad potatis

Hur gör man confiterad potatis

hälleflundra med brynt smörsås

Hälleflundra - lyckas med klassikern

Hälleflundran är en av våra allra godaste matfiskar, med ett fast och smakrikt kött. Den simmar på havets botten och är en av de allra största plattfiskar som finns. Du kan laga den med otroligt många olika tillbehör och passar utmärkt som både festmåltid och till vardagen.

Hav & berg i det katalanska köket

I likhet med övriga delar av Medelhavsområdet kännetecknas det katalanska köket av färska grönsaker som tomater, aubergine, paprika, kronärtskocka, lök och vitlök samt av olivolja, baljväxter, svamp och nötter.

Barcelona Brands - I samspel med naturen

Kvalitet, innovation och hållbarhet är begrepp som står i centrum för vinproducenten Barcelona Brands. Samspelet med naturen är viktigt, men även strävan efter att sticka ut och särskilja sig från Kataloniens vinjättar.

Mer av Måns

Egentligen var det Sydafrika som först väckte Måns Zelmerlöws vinintresse. – Vid en rundresa i Stellenbosch fick jag inblick i hantverket bakom vinet och kände att jag ville lära mig mer, berättar han.

60 sekunders salladsskål

60 sekunders salladsskål

5 cl flaska

5 cl flaskor

långkokt fläsksida

Långkokt fläsksida

lyxig potatismos med parmesan

Lyxig potatismos med parmesan

Lubb filé recept

Lubb filé recept

grilla fläskkotlett indirekt

Grilla fläskkotlett indirekt

god sockerfri choklad

God sockerfri choklad

fransk lemonad

Fransk lemonad

bildas då vin jäser

Bildas då vin jäser

unika vinglas

Unika vinglas

Unika vinglas - hur påverkar egentligen glasen smaken? Att vin är en hel vetenskap är de allra flesta medvetna om.

lyxigt tillbehör till kött

Gott lyxigt tillbehör som passar till kött!

grilla hamburgare indirekt

Grilla hamburgare indirekt

torskrygg med bacon och kantareller

Torskrygg med bacon och kantareller

Lär dig laga en god torskrygg med bacon och kantareller! Många känner sig osäkra på att själva tillaga fisk.

husets vita vin

Husets vita vin

Tomatsås napolitansk pizza

Tomatsås napolitansk pizza - Så gör du

Vill du lära dig göra äkta tomatsås till napolitansk pizza? Pizza är en av svenskarnas absoluta favoriträtter.

hälleflundra kantareller

Hälleflundra kantareller

Snittar pepparrot skinka

Snittar med pepparrot och skinka

Att göra snittar med pepparrot och skinka tar bara några minuter. Ha dem redo i kylen för när dina gäster dyker upp!

Sabayonne på brynt smör

Smakrik sabayonne på brynt smör

Lär dig laga sabayonne på brynt smör! En sabayonne är en delikat sås från Italien som går att laga både som salt och söt variant.

Rimmad hälleflundra

Fantastiskt god rimmad hälleflundra

Rimmad hälleflundra innebär att fisken är lättsaltad, vilket gör att fiskens filéer blir lite fastare i sin konsistens och mer välsmakande.

Körsbärsmarmelad med konjak

Körsbärsmarmelad med konjak

Har du tröttnat på marmeladburkarna i affären och vill koka egen marmelad vill vi gärna tipsa om en väldigt god körsbärsmarmelad med konjak.

Kyckling med citron och vitlök

Kyckling med citron och vitlök

Kyckling med citron och vitlök! Det är lite uttjatat att säga det men vi kan bara inte låta bli: Kyckling, citron och vitlök är smaker som gifter sig otroligt fint tillsammans.

Karta över Champagne

Karta över Champagne

Karta över Champagne! Här ska vi utforska det område där den klassiska och mytomspunna drycken har sitt ursprung.

Helstekt kyckling i gryta i ugn

Helstekt kyckling i gryta i ugn

Vill du lära dig laga helstekt kyckling i gryta i ugn? Kyckling kan kännas som vardagsmat och den blir lätt torr och tråkig om den tillagas på fel sätt.

Hallon och vit choklad cookies

Hallon och vit choklad cookies

Sugen på att baka hallon och vit choklad cookies? Det är få saker som gifter sig så bra som hallon och vit choklad tillsammans.

Hackade tomater

Hackade tomater

ur nyttigt är det med hackade tomater? Många har svårt att få in grönsaker i sin diet och går därmed miste om bra vitaminer och mineraler.

1 liter flaska

1 liter flaska vin - perfekt för grillfesten

Fördelen med att välja 1 liter flaska vin eller fler 1-liters flaskor, är att vinet räcker längre än de traditionella vinflaskorna på 75 centiliter.

Förrätt till oxrullader

Förrätt till oxrullader

Vad serverar man som förrätt till oxrullader? En förrätt, eller entrérätt som det också kallas, är en liten rätt som du serverar före huvudrätten.

Friterad potatis spiral

Friterad potatis spiral som tillbehör

Sugen på friterad potatis spiral? Kanske har du sett spiralpotatis på pinne någon gång på en marknad? Eller sett någon tv-kock tillaga det som ett härligt tillbehör. Har du då tänkt att det där känns svårt att göra och något du troligen ska överlämna till proffsen?

Fond på räk och kräftskal

Fond på räk och kräftskal

Du kanske undrar varför man ska stå och göra en egen fond på räk och kräftskal när det är så enkelt att köpa en fond i mataffären? Jo, den frågan har tre svar!

Chokladterrin med nötter

Chokladterrin med nötter

Bli expert på chokladterrin med nötter! Blir man sugen på något sött eller om man ska bjuda gäster på efterrätt så finns det en hel del alternativ att välja mellan. En dessert som aldrig är fel är chokladterrin med nötter.

Aragonez grape Portugal

Aragonez grape Portugal

Vill du lära dig mer om Aragonez grape Portugal? Portugal som vinland är fantastiskt och det mest fascinerande är kanske att de håller hårt om just de iberiska druvsorterna.

quesadillas sås

Smakrik quesadillas sås

stuvad mangold recept

Stuvad mangold

Panerat fläsk

Bjud på rätter med frasigt panerat fläsk

slow cooker pulled pork recept

Laga pulled pork i slowcookern

portabello i ugn parmesan

Portabello - den ultimata matsvampen

Pasta med spenat och tomat

Pasta med spenat och tomat

Godaste marulken

Godaste marulken

Ginger Beer Tonic

Ginger Beer Tonic

vinkategorier

Kategorisera vin – vad är egentligen vinkategorier?

steka lammracks i stekpanna

Steka lammracks i stekpanna - Tips!

Krydda mera!

I takt med att vi blivit förtjusta i mat från hela världen ökar antalet kryddburkar på hyllan. Het chili, kittlande curry och aromatisk spiskummin finns numera i vart och vartannat kök. Men hur ska du egentligen tänka när du parar vin med kryddstarka rätter?

MZ cava rosé

Hola MZ Cava Rosé by Måns Zelmerlöw

– Yes, nu kommer min rosécava! En bärig och bubblande superhit, om jag får säga det själv, säger Måns Zelmerlöw stolt.

Så väljer du vin till desserter och söta smaker!

Vill du bli bättre på att välja vin till desserter och sötsaker? Malin Rhodin, en av Grapevines sommelierer, tipsar om vilka viner som passar till chokladefterrätter, fruktpajer, respektive till ostbrickan.

Den bästa prisvärda champagnen

Beaumont des Crayères stoltserar med ett fint urval av druvor, veganstämpel och välförtjänt miljöcertifiering. Vilken är din favorit?

På besök i Alentejo

Med hjälp av en stor satsning på utrustning i toppklass, fokus på hållbarhet och en vision om att skapa viner i världsklass har João Portugal Ramos Vinhos satt Portugal på vinets världskarta.

bild

Med vin i blodådrorna

João Maria Portugal Ramos, son till den legendariske portugisiska vinmakaren João Portugal Ramos, bär inte bara i stort sett samma namn som sin far, han har också valt samma yrke som sin pappa.

Destilleridrömmen som blev sann

Familjen Zachrisson har förverkligat drömmen om ett eget hantverksdestilleri. Efter bara några månader lyckades deras Fjäre London Dry Gin ta sig hela vägen till Systembolagets fasta sortiment.

vinkurs online

Vinkurs online? Lär dig hitta rätt!

Många har idag ett väldigt stort vinintresse och är intresserade av att lära sig mer. Är du en av dem kan du gå en vinkurs online när det passar dig. Idag finns det både gratiskurser och betalkurser där du lär dig allt om vin.

Rhône - mon amour

I södra Rhône heter regenten Châteauneuf-du-Pape. Men idag produceras det även kvalitetsviner i angränsande områden till ett betydligt mer plånboksvänligt pris. Följ med till södra Rhône och upptäck de kryddiga vinerna.

Louis Latour

Upptäck Bourgogne med Louis Latour

Efter Champagne är Bourgogne tveklöst världens mest berömda vinregion. Här har familjen Latour gjort vin sedan 1600-talet.

Året i vingården del 1

En vinodlares kalender- vad händer i vingården under sommaren?

puglia vin

Puglia Vin

Nyfiken på Puglia vin? Puglia är en region i Italien som ligger i den sydligaste delen av landet. Det varma medelhavsklimatet med många soltimmar som råder där är en idealisk miljö för att odla vin.

Rias Baixas Vin

Rias Baixas Vin

Hört talas om Rias Baixas Vin och är nyfiken? Rias Baixas är en vinregion i Spanien som producerar utmärkta vita viner. Det är främst druvan Albarino som dominerar.

slow cooker pulled pork recept

Så lagar du pulled pork i din slow cooker

Slow cookern lanserades i USA under 1950-talet men har fått ett uppsving bland matlagningsintresserade på senare tid. Allt fler har insett charmen i att bara behöva genomföra några få enkla förberedelser, stoppa alla ingredienser i slow cookern för att några timmar senare kunna lyfta på locket och ha en färdig måltid framför sig.

pasta med havskräftor

Pasta med havskräftor - middagstips

En krämig och välsmakande pasta med havskräftor är ett lyxigt middagsalternativ som passar lika bra till helgen som till festligheterna. Eftersom maträtten anses vara lite extra praktfull är det viktigt att du använder dig av färska kräftor för bästa resultat.

korvrecept gör själv

Korvrecept för dig som vill göra själv

Korv är en otroligt universal maträtt, råvara eller ingrediens. Ja, faktum är att korv går att använda på alla tänkbara sätt. Som egen maträtt vid en grillning i skogen med vänner. En kryddig och örtig korv passar utmärkt som ingrediens i en italiensk pasta.

jässtopp vin

Jässtopp vin? Så fungerar det

Vin, i likhet med andra alkoholhaltiga drycker, framställs genom en process som de flesta av oss är bekanta med: jäsning.

gintunna

Vad är en gintunna?

Inom branschen kallas denna typ av gin oftast för lagrad gin eller gul gin. En gintunna är inget annat än en tunna som tidigare oftast har använts till att lagra vin, bourbon, eller kanske råg i.

Chokladtårta med hallon och ganache

Chokladtårta med hallon och ganache

Choklad och hallon gifter sig perfekt i munnen och denna tårta kan vi lova dig smälter i munnen. Bavaroise står för hård tillagad mousse och ganache betyder chokladkräm. I denna artikel kommer du få ett enkelt recept på en väldigt god tårta. Tårtan går relativt fort att göra och kan serveras direkt.

Broccolibiffar med ost

Broccolibiffar med ost

Klassiska broccolibiffar med ost passar både till mellanmål, lunch och middag och de är väldigt enkla och smidiga att göra.

gin tonic saffran

Gin & Tonic med saffran!

Antingen kan man tillsätta vanligt saffranspulver i gin och skaka detta tills det blandats ordentligt. Häll blandningen över is och toppa upp glaset med tonic. I den andra varianten gör man precis tvärtom, det vill säga smaksätter tonicen med saffran.

terroir vin

Terroir i vin

Du har säkert hört ordet terroir i samma mening som man pratar om vin. Men vad är egentligen terroir? Detta franska uttryck kommer från ordet "terre", vilket betyder land. Det uttrycker de olika utmärkande kvalitéer som finns kring en viss plats och hur de interagerar med framställning av matvaror, växters genetik och liknande.

Fransk morotssoppa

Fransk morotssoppa

Vad passar bättre som en lättare middag eller en lite rejälare lunch än soppa? Det här receptet är en fransk morotssoppa som är härligt gyllene till färgen och ljuvligt god.

pasta med lövbiff och kantareller

Pasta med lövbiff och kantareller - en höstig klassiker

I slutet av sommaren och under hösten kan du hitta guld i de svenska skogarna. Vi pratar så klart om kantareller.

Reducera mera

Reducera mera! Lär dig reducera sås

Ska man egentligen reducera mera? Det sägs att en bra sås reder sig själv och visst finns det en sanning i talesättet.

Oxfilépasta soltorkade tomater

Oxfilépasta med soltorkade tomater

Lär dig göra den perfekta Oxfilépasta med soltorkade tomater! Oxfilépasta är en riktig klassiker som de flesta svenskar älskar och definitivt har ätit på restaurang någon gång.

steka hastigt

Steka hastigt - Så lyckas du med griljering

Att steka hastigt kallas också griljering. Det är en kokkost där man steker hastigt för en hårdare stekyta tillsammans med en smakrik panering.

vegansk saffranskaka

Bjud på vegansk saffranskaka

En saffranskaka kan alltid vara ett trevligt inslag när du ska bjuda dina gäster på något gott – extra bra smakar den till advent när saffran är en av de smaker vi längtar allra mest efter.

snapsvisor nyår

Snapsvisor inför nyår

Letar du efter snapsvisor för nyårsfirandet? Under alla olika högtider så brukar vi svenskar kunna skoja till det med olika snapsvisor.

paj broccoli fetaost

Laga en delikat paj med broccoli och fetaost!

Att äta hemlagade pajer är riktigt gott och pajer passar perfekt till lunchen, middagen eller till en fest.

Julsnapsvisor

Julsnapsvisor! Snapsvisor till julens festligheter

Letar du efter julsnapsvisor till storhelgernas sammankomster?

Pastasås med tomat och crème fraiche

Pastasås med tomat och crème fraiche

Här ger vi dig ett recept på en god pastasås med tomat och crème fraiche som du slänger ihop på nolltid.

persisk halva

Persisk halva

Persisk halva är en mycket populär sötsak som vanligtvis serveras på begravningar, men som också kan ätas vid andra, mer festliga, tillfällen. Precis som namnet beskriver kommer bakverket från Iran och det är främst under fredagar som rätten tas fram.

Lagra vin - så kommer du igång

Sugen på att lagra vin? Det behöver faktiskt varavarken dyrt eller svårt. Sommelieren Malin Lindberg delar med sig av sina bästa tips för hur du kommer igång och vad du ska tänka på.

Kaffedrink

Kafferep på nytt vis

Bjud på kalla och smakrika drinkar som finfika, i stället för kaffe och sju sorters kakor.

Tommasi

Med hjärtat i Valpolicella

Respekt och omtanke om den jord man odlar. Ett arv man tar ansvar för och vill föra vidare. Och sist men inte minst; styrkan finns i familjen. Pierangelo Tommasi är fjärde generationens vinmakare i den familj som fått svenskarna att älska amarone.

Klassiska druvor med karaktär

Många av världens mest kända druvor är mycket gamla och flera är resultatet av korsningar. Häng med på en provning av sju sköna vindruvor.

Vad är egentligen tanniner?

Tanniner är ett ämne i vinet som i normala fall kommer från...

Restips: Frankrikes lustfyllda Languedoc

Pittoreska byar, spännande städer, långsträckta sandstränder, underbara viner, ostron och ratatouille. Glöm Rivieran – nu är det sydfranska Languedoc som gäller. Här ger vi en ”appetizer” på den välsmakande regionen.

Älskade bubblor

Vad är det egentligen för skillnad på olika sorters mousserande vin? Och passar vissa sorter bättre till viss typ av mat? Grapevine guidar dig in i bubblets värld.

Hemma hos Måns

Han är inte bara artist och fullfjädrad programledare utan också en stor mat- och vinälskare. Måns Zelmerlöw bjuder gärna på tapas tillsammans med cavan som bär hans egna initialer.

Expert på champagne

Maya Samuelsson är sommelier och expert på mousserande vin. Hon undervisar på familjeföretaget Vinkällan och tipsar om vin i TV4. Här berättar hon hur det hela började – att vin har funnits i hennes liv sedan barnsben.

Kulinariskt från Kurdistan

Att laga mat är ett sätt för Laven Mokri att hylla sina rötter. Som en av Sveriges få kurdiska matinfluencers delar hon med sig av sin matkultur på ett helt nytt sätt.

temperatur rökt fläskfile

Vilken temperatur behöver en rökt fläskfilé?

Lär dig rätt temperatur för rökt fläskfilé! Att röka kött är en gammal metod för att tillaga kött som fungerar lika bra nu som det gjorde för hundra år sedan.

sparrissoppa på stjälkar

Sparrissoppa på stjälkar

Sparrisen har en intressant historia som först på senare tid blivit tillgänglig för gemene man. Idag uppskattas sparrisen för dess smak och nyttigheter.

pasta med räkor och champinjoner

Pasta med räkor och champinjoner till fredagsmiddag

När det vankas fredagsmiddag så kan det vara kul att lyxa till det med något riktigt gott och inte alltid köra med tacokväll. Förvisso är tacos hur gott som helst men inte varje fredag, eller hur?

osmansk gryta

Piffa till vardagsmaten med en osmansk gryta

Det finns så många goda nya maträtter att prova och hittar man en maträtt som både verkar vara god och som är enkel så är det ju bara att testa.

vin till moules frites

Välj rätt vin till moules frites

Letar du vin till moules frites? En maträtt som är väldigt populär är moules frites som urpsrungligen kommer från Belgien.

vin till Wallenbergare

Välj rätt vin till Wallenbergare

Lär dig hitta rätt vin till Wallenbergare! En maträtt som aldrig är fel är smarriga Wallenbergare med potatismos, gröna ärtor, lingonsylt och brunsås.

Whiskysenap

Whiskysenap - En god variant av traditionell senap

Nyfiken på att testa whiskysenap? Senap är ett populärt tillbehör som man kan ha till både korv och hamburgare eller andra kötträtter.

ljus kladdkaka med bär

Ljus kladdkaka med bär

Vi har alla hört talas om kladdkakan och de flesta älskar den. Det är dock inte så många som vet att det finns olika varianter av kladdkakan, utöver den klassiska kakan med smak av choklad.

kebab fläskkarre

Hemmagjord kebab på fläskkarre

Sugen på att göra din egen kebab på fläskkarre? Kebab är en maträtt som för många klassas som snabbmat.

lammytterfilé innertemperatur

Innertemperatur för lammytterfilé

Planerar du att servera lammytterfilé till middag eller ska du kanske ta fram grillen på familjefesten?

Hjortfile rödvinssås

Smakrik hjortfilé med rödvinssås - tips

Viltkött har alltid varit mycket uppskattat, men under de senaste åren har köttet vuxit allt mer i popularitet.

grillad havskatt

Grillad havskatt

Sugen på att testa något nytt och lära dig hut man tillagar grillad havskatt? Havskatten är en intressant fisk som uppskattas i hela världen.

chevre päron valnötter honung

Förrätt med chèvre och päron

Chévre + päron = sant! Det finns många förrätter som är enkla att förbereda, och som är en bra starter till en trerätters middag.

vin till porchetta

Välj rätt vin till porchetta

Italiensk mat är en favorit bland många och det finns många goda maträtter att välja mellan. Pizza är något som man kopplar ihop med Italien men i deras matutbud finns det så mycket mer.

Pink grapefruit soda

Pink grapefruit soda - ett måste i köket!

Vill man göra en riktig vår- eller sommardrink så bör man se till att ha pink grapefruit soda i sitt kök eller på bardisken.

vin till pulled pork

Vin till pulled pork?

Sugen på ett gott vin till pulled pork? Pulled pork är ett härligt långkok på fläskkött som serveras med olika tillbehör vid middagsbordet.

Sås till entrecote och hasselbackspotatis

Sås till entrecote och hasselbackspotatis

Hitta rätt sås till entrecote och hasselbackspotatis! Om du vill lyxa till det med en riktigt god middag, till exempel entrecote och hasselbackspotatis, kan det passa bra med en riktigt god sås till. Att tillaga en god sås behöver inte vara svårt. Det finns många goda såser du kan göra själv som passar bra till entrecote och hasselbackspotatis.

fyllda paprikor grekland

Fylld paprika från Grekland - Gemista

De fyllda paprikorna kan ätas tillsammans med till exempel ugnsrostad potatis som du gärna kryddar upp med vitlök och rosmarin innan de åker in i ugnen. En sås som passar utmärkt till är tzatziki och den kan du göra själv eller för att underlätta köp en färdig i affären.

lamm i ugn låg temperatur

Så lyckas du med lågtempererad lammstek i ugn

Varm romsås

Varm romsås

. Romsås går att äta både kall och varm, men en varm romsås kan passa perfekt till olika typer av ugnsbakad fisk. Varm romsås är väldigt gott till ugnsbakad lax som man har bakat på en bädd av grovsalt tillsammans med dill och citron.

tårta dulce de leche

Tårta med dulce de leche

En tårta med dulce de leche blir saftig och tillför en extra dimension till de alla flesta bakverk. Många väljer att kombinera med vispad grädde och frukt eller bär för att låta sött och salt förenas med hjälp av en neutral smak. Kanske en hallonmousse, banan eller varför inte kaffe.

vin till ankbröst

Välj rätt vin till ankbröst

Vin till ankbröst är en självklarhet men det kan kännas som en djungel att välja rätt vin. Genom att tänka på små detaljer som tillagning av ankbrösten och den tillhörande såsen kan man lättare välja rätt vin.

Whiskey från legenden Bob Dylan

Nu släpps Bob Dylans Whiskey: Ett begränsat parti om 200 flaskor till Sverige!

vin till ryggbiff med rödvinssås

Vin till ryggbiff med rödvinssås

Ryggbiff med rödvinssås är en riktigt god maträtt som tål att serveras med det godaste vinet. När du väljer vin till kött är det en bra riktlinje att välja lättare vin till ett magrare kött.

amerikansk tårtbotten

Amerikansk tårtbotten - dessert på amerikanskt vis

Det är inte uteslutande huvudrätten som gör en fulländad middag, snarare är det desserten som är kronan på verket. Vill du veta mer om hur du lyckas med en riktigt maffig dessert? Då har du hittat helt rätt.

vegansk pannacotta choklad

Vegansk pannacotta med choklad

Om du tycker om rika, krämiga desserter som enkelt kan varieras med en lång rad olika tillbehör kan du prova att laga vegansk pannacotta.

vin till quesadillas

Tips på vin till quesadillasbjudning

Det många frågar sig är vilken dryck som passar bäst till quesadillas och framför allt om det går att dricka vin till maträtten? Här kan du läsa mer om vilken typ av vin som är att rekommendera till quesadillas!

vegansk woksås

Vegansk woksås

En god vegansk woksås passar bra såväl till vardagsmiddag som till festmiddag. Du kan själv välja hur enkel och snabb eller komplicerad och stilig du vill göra den.

sockerlag kanel

Sockerlag med kanel - en klassisk twist!

akkombination för de flesta tillfällen men kanske är mest förknippad med juletider och risgrynsgröt. Men kanel och socker återfinns i en mängd olika bakverk som exempelvis kanelbullar där de tillsammans med smör utgör en magisk smaksensation i form av en "spread" inuti bullsnurrorna. Något man kanske inte direkt ser framför sig när man hör socker och kanel är en kanelsmaksatt sockerlag men det är just vad vi avhandlar i den här artikeln!

recept chorizo

Recept på chorizo - gör din egen korv

Lär dig att göra din egna chorizo! Att göra egen korv är ett traditionellt och gammalt hantverk som numera är ganska ovanligt. Det finns ett gäng glada entusiaster som sysslar med korvstoppning och det finns flera goda skäl för det. Den första anledningen är just det, god.

Vegetarisk gryta med grön curry

Vegetarisk gryta med grön curry

Lär dig att laga en utsökt vegetarisk gryta med grön curry! Få saker hör hemma så mycket i den asiatiska smakvärlden som den thailändska curryn! Det som skiljer den gröna curryn mot den röda är egentligen inte så mycket.

krispig fläsksida

Krispig fläsksida

Vi ger dig tips på hur fläsksidan blir "svinbra".

dansk ribbenstek

Dansk ribbenstek - så lyckas du

Kärt barn har många namn heter det och så är även fallet när det kommer till en äkta dansk ribbenstek. Det är egentligen inget ovanligare än rimmat sidfläsk med svålen kvar.

köttgryta med rött vin

Köttgryta med rött vin

När hösten kommer oc vi i Sverige kanske satsar lite mer på viltkött, finns det underbara köttgrytor att laga och njuta av. De flesta köttgrytor kommer bättre till sin rätt om man serverar rött vin till. Det handlar ofta om att hitta något man verkligen själv tycker om, och se om det fungerar ihop med olika köttgrytor.

vin till grönpepparsås

Vin till grönpepparsås

Grönpepparsås är en av de godaste och mest mångsidiga såserna. Recepten varierar stort och såsen kan tillagas med exempelvis vin eller konjak för att få extra smak. Men vad dricker man till sin grönpepparsås?

Tillaga vaktel

Tillaga vaktel - en unik konstform

l du lära dig att tillaga vaktel? För de allra flesta är vaktel något nästan mytomspunnet, det låter som en maträtt som serveras på fina krogar. Men faktum är att den lilla hönsfågeln inte alls behöver en stjärna i guide Michelin utan serveras lika bra på en extra härlig hemmamidda

vegetariskt istället för oxfile

Vegetariska alternativ till oxfilé

Letar du efter ett vegetariskt alternativ till oxfilé? Få maträtter känns så lyxiga och flärdfulla som oxfilé. Den har fått en given plats för många amatör såväl som proffskockar och platsar inte sällan på menyn för högtider som nyår eller födelsedagar. Men att äta oxfilé passar inte alla, det kan vara av etiska såväl som faktiskt av ekonomiska skäl.

engelska snapsvisor till midsommar

Några engelska snapsvisor till midsommar

Midsommar är något av det svenskaste vi har. Det finns varianter på det både i Norge och Danmark men inte riktigt lika starkt förankrat i samhället som i Sverige.

björnbärslikör recept

Björnbärslikör recept och idéer!

Gör din egen björnbärslikör! Att njuta av skogens och naturens skatter är något av det bästa som finns. I svenska skogar finns det mängder av skatter, både i form av svampar men framför allt när det kommer till alla olika sorters bär och lingon. De är givetvis goda att äta färska som de är eller göra både marmelad, inläggningar och sylt av. Något som är mindre vanligt att ge sig på själv är att förädla bärens smaker i en hemmagjord likör.

Italiensk marängsmörkräm

Italiensk marängsmörkräm

pistagepesto

Pistagepesto

Pesto är en älskad rätt världen över. Rätten passar de flesta specialdieter då den är både glutenfri och laktosfri och kan göras totalt äggfri och veganvänlig.

saffranskladdkaka vegan

Baka vegansk saffranskladdkaka!

Vegansk saffranskladdkaka är ett enkelt och gott bakverk som de flesta uppskattar. Det passar perfekt för dig som är vegan, vill ha en vegansk middagsbjudning eller bara vill ha något gott till efterrätt för att lyxa till det lite.

picanha i ugn

Picanha i ugn - traditionell brasiliansk rätt

Den brasilianska rätten picancha består av styckdetaljen rostlock som serveras med kryddblandningen grön chimichurri. Men detta är ursprungsvarianten, med hjälp av egna tillbehör kan du utvidga konceptet.

maräng utan socker

Maräng utan socker är det möjligt?

En härligt söt marängtårta eller en liten rund pavlovabakelse kan få det att vattnas i munnen men den innehåller ju oftast mycket socker och inte alla vill eller kan äta vanligt vitt socker. Så frågan är om det kan vara möjligt att få till den smarriga marängtårtan utan socker?

confiterad vitlök

Confiterad vitlök

Confiterad vitlök är väldigt enkelt att laga, och resultatet blir en användbar smaksättning och vitlöken kan då ätas som den är eller användas i flera olika maträtter.

fänkålssalami

Fänkålssalami

Salami är en matprodukt som är väldigt uppskattat här i Sverige och världen över. Vi vet att den se olika ut och ha olika kryddor, den är ursprungligen tillverkad i Italien och den har en lång historia som går ända tillbaka till Romartiden.

kladdkaka svarta bönor dadlar

Kladdkaka på dadlar och svarta bönor

Har du smakat kladdkaka gjord på svarta bönor? Om inte så kanske du tycker att det låter galet men när du väl testat kommer du vara såld helt klart.

sillrätter till midsommar

Två sillrätter till midsommar - klassiker i ny tappning

I Sverige finns det några rätter som återkommer vid så gott som varje högtid. Och inte för att köttbullar, prinskorvar och ägghalvor med majonnäs inte skulle vara gott, för det kan de absolut vara - men det kan vara trevligt att få lite variation på maten då vi annars äter samma rätter så ofta.

stekta rödbetor

Stekta rödbetor till middag?

Rödbetor är inte bara nyttiga utan också mycket smarrigt att ha som middag, en klassiker är rödbetor med fetaost som ger smaker som gifter sig fint i munnen.

gin tonic svartpeppar

Gin & Tonic med svartpeppar - klassiker med twist

Gin och tonic, eller G&T, som den kallas i korthet är en klassisk grogg. Denna skapelse som funnits med sedan 1700-talet.

ansa brysselkål

Konsten att ansa brysselkål och idéer på tillagning

Brysselkål är för många svenskar synonymt med jul- och smörgåsbord. Kålsorten som var omåttligt populär förr i tiden har nu fått en uppsving som trendgrönsak kring högtider men även i vardagen.

confiterad lax

Confiterad lax, hur man gör och tips på tillbehör

Confiterad, eller egentligen konfiterad på svenska, lax är en riktigt trendig rätt men ändå med ett klasiskt ursprung. Att konfitera mat är nämligen en gammal hederlig klassisk konserverings- och tillagningsmetod.

dansk lakrits

Dansk lakrits är riktigt gott

Lakrits är ett naturligt ämne som finns i plantan Glycyrrhiza glabra. Lakrits finns i bland annat tuggummi, tuggtobak, godis, vissa läkemedel, spritdrycker och i glass.

grillad laxsida med romsås

Grillad laxsida med romsås, i ny tappning eller traditionell?

En del kan tycka att det är lite obehagligt att grilla en så stor bit fisk på en gång. För ärligt talat köper de flesta svenskar numera fisk i portionsförpackning direkt från frysdisken. Alltså är det många som inte vet hur man hanterar en hel firre.

Kaffe Karlsson Ursprung

Kaffe Karlssons ursprung - en helsvensk klassiker?

När man går igenom vin- och spritkulturen i de flesta av världens länder så hittar man ofta en typ av drink med kaffe som bas som kan beskrivas som både drink och något annat på samma gång.

drink rosa pantern

Rosa Pantern drink - var föddes den?

Ursprunget är höljt i dunkel när det gäller drinken Rosa Pantern. Häng med när vi här nedan redogör för de två huvudspår som finns och avgör därefter själv vilken teori som verkar vara mest trolig.

päronsplitt drink

Päronsplitt, en ingrediens eller drink för sig

Allt fler hobby-bartenders börjar också experimentera mer och mer med alternativa ingredienser för att hitta sin egen twist på drinken de serverar.

oxfilépasta med ädelost

Oxfilépasta med ädelost

helstekt biff med kappa

Helstekt biff med kappa - en extra smakdimension

Att tillaga mat med bra råvaror är en fantastisk upplevelse, bra råvaror innehåller mycket goda smaker och gör att måltiden blir en trevligare upplevelse. I tider som dessa där köttkonsumtionens överlevnad diskuteras på nästan daglig basis gäller det att tänka rätt när man äter kött.

guacamole utan avokado

Guacamole utan avokado

Många kan inte tänka sig ett liv utan avokado, men det som många också inte vet är att avokado faktiskt är en riktig miljöbov.

baka med honung istället för socker

Kan man baka med honung istället för socker?

Visste du om att det går att byta ut sockret mot honung när du ska baka? Det finns flera fördelar med att göra det - men också vissa saker som du behöver tänka på för att det ska bli som du har tänkt dig.

grilla majskolvar med blast

Grilla majskolvar med blast!

När man pratar om tillbehör som majskolv är det nog många som tänker på kokta majskolvar men nu handlar det faktiskt om att grilla hela majskolvar med blasten kvar.

inlagda vitlöksklyftor

Inlagda vitlöksklyftor

Inlagda vitlöksklyftor är något som är väldigt gott att äta både så som de är eller att ha i mat eller i såser. Det bästa med inlagda vitlöksklyftor är att de inte är speciellt svårt att göra själv, det är faktiskt ganska enkelt!

italienska citronkakor

Italienska citronkakor

Anginetti är hela familjens älskling, det är söta och goda små bakverk med syrliga inslag från citron. De små knutarna är otroligt enkla att vispa ihop.

vin till fisksoppa med saffran

Hitta rätt vin till fisksoppa med saffran

Vilket vin ska man egentligen ha till fisksoppa? Vi har samlat in våra bästa tips för att du enkelt ska hitta rätt vin till din middag!

vin till pannacotta med hallon

Välj rätt vin till pannacotta med hallon!

Efter en god middag finns det inget bättre än en god dessert! Pannacotta är en puddingdessert med rötterna i norra Italien, och är en klassiker i det svenska köket.

hälleflundra kantareller

Hälleflundra kantareller

Om du vill lyxa till det med en god fiskrätt hemma finns det knappast något bättre än en lyxig hälleflundra med kantareller.

friterad burrata

Friterad burrata

Burrata är en italiensk ost som påminner mycket om mozzarella i utseendet. Den är god och krämig och går antigen äta som den är eller friterad.

Vin till biffen

Saffransrisotto med torsk

ekologisk box

Ekologisk box

Ekologiskt, ecológico, biologique, organic... Oavsett vilket språk som används för att benämna ekologisk odling omfattas alla ekologiska viner som säljs innanför EU:s gränser av samma regelverk.

vinjäsning

Vinjäsning

För att göra vin behöver du först och främst någon typ av frukt, bär eller annan växtdel som du kan jäsa för att få vin. Vanligast är att man använder vindruvor, men det går även att använda exempelvis fläder, maskrosor eller körsbär.

citronklyftor

Citronklyftor är bra för det mesta

Citronklyftor används ofta i drinkar för det är ett enklare och godare sätt att få i sig c vitamin, kalium och vitamin B6 som hjälper till att bryta ner mat till energi.

spanskt mousserande vin

Mousserande spanskt vin

Är du ett fan av spanska viner? I så fall kanske du vill veta mer om en genre inom spanska viner: mousserande viner, även känt som cava.

hoisinsås

Istället för hoisinsås

Den kinesiska såsen hoisin är god och utmärker sig genom sin kombination av umami, salt och sött, och känns också igen på sin tjocka konsistens och doft.

champagnetillbehör

Champagnetillbehör

Likt övriga viner bör champagne hanteras varsamt och med respekt för såväl ursprung som karaktär. Missköts champagnen försvinner dryckens kraft, vilket är lätt avhjälpt genom att använda rätt förvaring och riktiga champagnetillbehör. Men vad räknas då som riktiga champagnetillbehör?

Vin till flankstek

”Vin till flankstek – vad ska jag välja?”

Jag har förstått det som om att det endast är en sorts vin till flankstek som passar. Röda viner med lite kraft och sötma. Stämmer det? Eller ska jag tänka annorlunda när jag väljer vin till flankstek?

Baconlindad oxfilé i ugn

Baconlindad oxfilé i ugn

En mör och fin styckningsdetalj som det är nästintill omöjligt att inte lyckas i alla fall mer än hjälpligt med. Och sätten att tillaga en oxfilé på är ju som bekant oändliga. Vi vill dock slå ett extra slag för att göra baconlindad oxfilé i ugn.

Nu är det glögg igen

Russin, ingefära, kanel, pomeransskal, kardemumma och nejlika. Andas in och låt julens alla dofter dansa runt i ett modernt glöggmingel med twist.

Veganskt mellanmål – kreativitet lönar sig

Ibland så kan det stå helt still när det är dags för ett mellanmål eller ett snack, så här hjälper vi till med lite idéer för dig som är vegan och behöver ett gott och enkelt mellanmål.

Vin från A till Ö

Mat- och vinprofilen Frida Lunds nya bok Vin från A till Ö (Mondial Förlag) vill vara en guide och stöttepelare för dem som är intresserade och vill utveckla sitt vinintresse.

Vin till Biff Rydberg - välj rätt

Biff Rydberg anses vara en relativt fin maträtt, speciellt om den serveras med oxfilé. Därför passar den mycket bra med ett gott glas vin.

Hur länge kan man spara en öppnad flaska vin?

Har du en fråga om vin eller vill ha hjälp att matcha vin till en maträtt, skicka din fråga eller ditt recept till sommeliernsvarar@grapevine.se.

Fortifierat vin – vad är det egentligen?

Mina vinintersserade vänner slänga sig med ordet fortifierat vin. Kan du inte förklara vad för slags vin som ingår i den kategorin och hur man gör fortifierat vin?

Vin till torskrygg med brynt smör?

I helgen vill jag bjuda mina vänner på middag och har tänkt att laga torskrygg med brynt smör. Vilket vin bör jag servera till?

vegan certifiering

Vad innebär vegancertifiering?

Varför finns det vegancertifiering för vin? Är inte allt vin veganskt? Det är ju druvor vi pratar om! Faktum är att allt vin inte är veganvänligt.

Måns Zelmerlöw vin

Måns Zelmerlöw vin

En guldbeklädd vintunna fylld med ursprungstypiskt rött vin på trenddruvan garnacha tinta från det välrenommerade vinområdet Terra Alta i Katalonien. Det är vad Måns Zelmerlöw nu följer upp sina tidigare succéviner med.

Gott på grillen

Äntligen är grillsäsongen här. Samtidigt som det hemtrevliga oset från träkolen sprider sig i trädgården tar vi ut råvarorna ur kylen – och sätter in rödvinet.

Låt festen blomma

Låt trädgården bli sommarens mittpunkt. Duka upp en bar med rosa drinkar och somriga snittar. Gärna dekorerade med aromatiska örter, svenska bär och ätbara blommor.

Med känsla för design

Filipa Portugal Ramos är dotter till Portugals mest kände vinmakare. Som marknadschef på João Portugal Ramos Vinhos spelar hon en viktig roll i hur företagets viner uppfattas av konsumenterna. – Varje vin har en egen historia att berätta, säger hon.

fjare_london_dry_gin_kopparpannan

Klassikernas klassiker – Gin & Tonic

Få drinkar är så välkända och omtyckta som gin & tonic. Drinken har till och med fått en egen internationell dag den 9 april. Men hur uppstod egentligen drinken och varför är den så populär?

Granne med havet

I södra Occitanien, intill den stora havslagunen Ètang de Thau och det blå Medelhavet, breder vingårdar ut sig mil efter mil.

Smaker från hela världen – hemma hos Sofia

Matkreatören Sofia Henriksson har alltid älskat att resa. Men när hon inte har möjlighet att åka bort tar hon sig till sina favoritländer med hjälp av smaker.

Personliga viner från Australien

När australiensaren Bob Berton skapar sina viner är det viktigare att vinet passar hans egen smak än att det får fina utmärkelser. Grapevine har gjort ett besök hos Berton Vineyards.

Vad betyder korkskadat?

Korkskadat innebär att korken är smittad av en särskild bakterie...

Vin till rökt lax?

Jag har precis inhandlat en röklåda till sommarens alla middagar i trädgården. Premiärrätten kommer att bli varmrökt lax med pressad potatis och en kall romsås.

Vin till marulk?

Hej! Jag gillar era recept och blir riktigt inspirerad varje gång ett nytt nummer av tidningen Grapevine landar i brevlådan. Nu till min fråga...

Gott vin till räkor?

ag bor på västkusten och äter ofta färska räkor, men saknar ett riktigt gott vin att dricka till...

Varför lufta vin?

Malin Rhodin är en av Grapevines sommelierer. Ett av hennes experttips är att lufta vinet för att få fram den ultimata smaken.

Hur väljer man vin till ostbrickan?

Rött, vitt eller rosé? Kraftigt eller lätt? Charlotta Ankarcrona, analytiker på Hermansson & Co och sommelier, ger sina bästa tips för en lyckad ostfest.

Vad är det för skillnad på olika typer av rosévin?

Enligt Leo Hansson, kundansvarig för restauranger på Hermansson & Co och en av Grapevines sommelierer, ger färgen på ett rosévin en fingervisning om vinets smak.

Värdet av avfall

I skolan fick jag lära mig att all materia är beständig. Ingenting försvinner. Inte heller avfall. Numera pratas det på hållbarhetsspråk om cirkulär ekonomi.

Klimatcertifierat vin

Hänsyn till miljöpåverkan handlar inte bara om bekämpningsmedel och att tänka ekologiskt.

Vad innehåller vinet?

Vad innehåller egentligen vin? Vad får man lov att tillsätta och varför finns ingen innehållsdeklaration på vin? Det är frågor vi ibland möter och som är värda att reda ut.

kalorier alkohol

Kalorier alkohol

De flesta av oss har ett hum om vad som är bra att stoppa i sig när det gäller socker, fett och kolhydrater. Men hur är det egentligen med alkohol?

Vad innebär rättvisemärkt vin?

Varje dag handlas stora mängder varor som producerats i delar av världen, där goda arbets- och levnadsvillkor inte alltid efterföljs.

Året i vingården del 2

Den första månaden i rubriken avser den norra hemisfären, bl. a Frankrike och den andra månaden med en asterix, avser den södra hemisfären, där exempelvis Sydafrika ingår.

Med respekt för jorden

Familjen Jaume har odlat vin i Châteauneuf-du-Pape, i södra Frankrike sedan 1826 och precis som sina förfäder använder man främst naturliga metoder och ingen konstgödsel. Respekten för jorden sitter i generna.

Hur tillverkas vin

Hur tillverkas vin

När man gör vin behöver man först och främst vindruvor av arten Vitis vinifera, vilken står för 99% av världens vinproduktion. Vindruvor som vi köper i affären är av en annan art och duger inte till vinproduktion.

Lär dig duka med stylisten Frida Svahn

Överraska vännerna med en storslagen dukning. Inredaren Frida Svahn tipsar här hur du kan slå på stort och med enkla knep skapa ett slående bord för en festlig bjudning

Kraft & elegans

I Sverige älskar vi amarone och ripasso. Och det är lätt att förstå varför – vinet passar förvånansvärt bra till nordisk mat och när vintermörkret omsluter oss längtar vi efter ett kraftfullt rött vin med mycket smak.

Pinotage - det röda guldet från Sydafrika

Pinotage odlas nästan bara i Sydafrika och är en korsning mellan de franska druvsorterna Cinsault och Pinot Noir, trots att de knappt har några likheter alls smakmässigt. Hur matchar man pinotage bäst med mat?

Rött vin till fisk

Rött vin till fisk

Ja, tro det eller ej, det går faktiskt alldeles utmärkt att dricka rött vin till fisk!

Svala sommardrinkar

Matvänligt

Ibland vill man ha ett vin som passar både till fredagspastan, lördagsgrillningen och söndagsgrytan.

Förgyll med bubbel

Mousserande vin är en solklar stämningshöjare, så varför inte börja festen med bubbel?

Hemmabaren

En klassisk shaker i rostfritt stål är ett måste om man vill göra proffsiga drinkar där hemma, men vilka mer redskap behöver man? Bartendern Fredrik Hjulfors gav oss en lista med bra-att-ha-saker till hemmabaren. Låt dig inspireras!

Vinprovning hemma

Det är inte alls krångligt att ordna en vinprovning hemma. Bjud hem några vänner och utforska ett par viner tillsammans. Med hjälp av Grapevines vinprovarguide är du väl förberedd!

I vinets värld

Vinprovningar är ett bra och dessutom roligt sätt att lära sig mer om vin. Steg för steg bekantar man sig med olika viner, kommer närmre deras karaktär och lär sig mer om deras ursprung.

Värmande vinterdrinkar

När det är kallt ute passar det extra bra med mustiga och kryddiga drinkar. Experimentera med nya smaker, servera och njut!

Piemonte vin

Piemonte vin

Vinhuset Gancia i Piemonte grundades redan innan Italien fanns som ett enat land. Det var Gancia som etablerade de officiella reglerna för den första italienska klassiska metoden för tillverkning av mousserande vin

Bästa Ripasso på systembolaget

I Sverige älskar vi Amarone och Ripasso. Två ikoniska viner från Valpolicella. Men vad är egentligen en ripasso – hur framställs den och vad passar den till?

Så väljer du vin till desserter och söta smaker!

Vill du bli bättre på att välja vin till desserter och sötsaker? Malin Rhodin, en av Grapevines sommelierer, tipsar om vilka viner som passar till chokladefterrätter, fruktpajer, respektive till ostbrickan.

Drinktips: somriga Drinkar till festen

Till festen, före grillen, på bryggan, innan maten eller under parasollet i sällskap med en god bok – här nedan bjuder vi på tre trevliga vindrinkar där Black Tower spelar huvudrollen.

Rom för finsmakaren

Sedan 90 år tillbaka har familjen Barceló tillverkat mörk rom med målet att lyfta in den ädla drycken i finrummen. Än i dag sker all tillverkning, från planta till paketering, i Dominikanska republiken.

Älskade Amarone

Sedan amarone gjorde sin entré i Sverige har många av oss haft en förkärlek för det fylliga vinet som görs på torkade druvor. Ett av de första amaronevinerna svenskarna lärde känna är Tommasi Amarone Classico.

Vin och delikatesser

Fredagsmys, lördagslyx, söndagssoft eller en guldkant på vardagen. Det finns alltid tillfälle för lyxiga delikatesser!

Bubbelfest!

December står för dörren, en tid då mingel och middagar avlöser varandra för att kulminera i nyårsfest. Här presenterar vi fem bubbelfavoriter för alla smaker och plånböcker samt tre rätter som trivs i bubblande sällskap.

tillaga kött

Att tillaga kött

Blodröd eller helt genomstekt? Hur du än vill ha ditt kött är innertemperaturen A och O för ett bra resultat. Eftersom en köttbit kan se ut på många olika sätt är det bäst att använda en termometer för att avgöra när köttet är klart.

Burgers & Wine

Den gamla skräpmaten hamburgare har de senaste åren seglat upp som riktig finmat och idag serveras burgare på var och varannan gourmetrestaurang. Men hur gör man en högklassig burgare hemma i köket och vad passar bäst att dricka till?

I gott sällskap: Avec

Att servera choklad till avec är ingen nyhet, men visste du att det bästa sällskapet till chokladasken är rom? Hemligheten är att rom oftast har en lite söt karaktär med toner av vanilj som påminner om smaken hos kakao.

Grilltider

Äntligen är grillsäsongen igång och enligt flera trendrapporter kommer vi att lägga biffen åt sidan i sommar.

Mingelfest i rosa!

Bjud på mingelfest i det lilla formatet. Med enkla medel kan du fixa både söta och salta munsbitar som känns både lyxiga och generösa. Här hittar du recept och tips för att lyckas med festen. 

Skogsfynd

Äntligen är svampsäsongen här. Kantareller och Karljohan hör till sensommarens läckerheter. Vare sig du plockar din egen eller köper i butik lyfter svampen med rätt sorts vin.

Skåla i Champagne

Skåla i Champagne

Förtrollande vindalar, charmiga småstäder och kulinariska höjdpunkter. Följ med på en resa till mytomspunna Champagne där vi besöker champagnehuset Beaumont des Crayères och får lära oss mer om den ädlaste av alla drycker.

Marockansk middag hemma hos Markiz

Hemma hos matprofilen Markiz Tainton doftar det kryddor i hela köket. Hennes festmat är en mix av marockanska och svenska smaker. Kryddnejlika, kanel, torkad ingefära och saffran är några av favoritkryddorna.

Tacofiesta

Vänner på middag eller festligt fredagsmys? Bjud på tacofiesta – en kväll med stil och hetta! Låt gästerna njuta av hemlagad het texmex, halvtorrt vitt vin eller varför inte en kall öl och miniflaskor med premiumtequila?

Smakmöten som lyfter maten

Det gamla tipset om rött vin till kött och vitt till fisk kan du glömma. Fundera i stället över vilken grundsmak som dominerar maträtten när du ska kombinera mat och vin.

Eldsjälen Johan Åkerberg

Eldsjälen Johan Åkerberg

Han har rest mycket, är extremt nyfiken och har ätit det mesta – till och med levande bläckfisk. Vi träffade den modige och entusiastiske kocken Johan Åkerberg och pratade om sydkoreansk mat, bulgariska musslor och om den heta trenden att röka mat.

Fixa festen hemma

Sugen på party men inte på att trängas i en bar? Skippa utekvällen och satsa på hemmafest med de närmsta vännerna i stället. Med hjälp av Grapevines festguide fixar du bästa hänget – med minimal ansträngning.

Dryckesprofilen Alf Tumble

Han blev utsedd till Årets Dryckesprofil 2016 och är sommelier, vinskribent och författare, men även dj. Och nu vill han sprida en mindre snobbig vinkultur genom boken ”Vin – så funkar det”.

Karibiska bönor

Duane Dove är född på Tobago, men har bott i Stockholm i över 25 år. Han är något så udda som kakaoodlare, men är också chokladtillverkare, rom-expert, sommelier, författare, affärsinnehavare och f.d. krögare.

Matkreatör

Stjärnkocken Paul Svensson är ständigt aktuell. Han föreläser om hållbar matlagning, coachar mästerkockar på tv, spottar ur sig en kokbok om året och nyligen utsågs Restaurang Fotografiska, där han är matkreatör, till ”Årets terroir”.

Bagarbarn

Han är fransk bagare, konditor, surdegsmissionär, sommarpratare, tv-kock, matdebattör, bloggare, föreläsare och författare. Vi träffar Sébastien Boudet för att höra mer om hans bakgrund, miljöengagemang och nya kokbok.

Fröken Smilla

När Smilla Luuk var fem år fick hon diagnosen celiaki, glutenintolerans. Men i stället för att knapra riskakor började hon experimentera vid bakbordet. I dag är Smilla 20 år och har nyligen kommit ut med sin tredje kokbok med glutenfria recept.

Frankofil!

Välkomponerat, okomplicerat och fokus på råvaran. Så lät Erik Hammars vinnarrecept i Sveriges mästerkock. Här berättar han om tävlingen och kärleken till det franska köket.

Smakgeni

Mathias Dahlgren har alltid gått sin egen väg och han har ofta varit före sin tid. Något som har tagit honom till kockeliten. För drygt ett år sedan gjorde han om sin fine dining-restaurang till grönsakstempel.

Henning Kvick

Henning Kvicks tips på kött

Hos matprofilen och kokboksförfattaren Henning Kvick hamnar både stora biffar och primörer på grillen.

FÅ FLER TIPS FRÅN OSS

Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev med tips om allt som rör viner! Du vet väl också att du kan prenumeraera på tidning Grapevine i din brevlåda? Anmäl dig här

Oj, just nu verkar det vara lite problem att anmäla sig.
Försök gärna igen.

Tack! Nu är du registrerad och kommer få våra nyhetsbrev. Vi hörs snart!