Hälleflundra kantareller

Om du vill lyxa till det med en god fiskrätt hemma finns det knappast något bättre än en lyxig hälleflundra med kantareller.

friterad burrata

Friterad burrata

Burrata är en italiensk ost som påminner mycket om mozzarella i utseendet. Den är god och krämig och går antigen äta som den är eller friterad.

Vin till biffen

Saffransrisotto med torsk

ekologisk box

Ekologisk box

Ekologiskt, ecológico, biologique, organic... Oavsett vilket språk som används för att benämna ekologisk odling omfattas alla ekologiska viner som säljs innanför EU:s gränser av samma regelverk.

Den bästa prisvärda champagnen

Beaumont des Crayères stoltserar med ett fint urval av druvor, veganstämpel och välförtjänt miljöcertifiering. Vilken är din favorit?

Lagra vin - så kommer du igång

Sugen på att lagra vin? Det behöver faktiskt varavarken dyrt eller svårt. Sommelieren Malin Lindberg delar med sig av sina bästa tips för hur du kommer igång och vad du ska tänka på.

vinjäsning

Vinjäsning

För att göra vin behöver du först och främst någon typ av frukt, bär eller annan växtdel som du kan jäsa för att få vin. Vanligast är att man använder vindruvor, men det går även att använda exempelvis fläder, maskrosor eller körsbär.

citronklyftor

Citronklyftor är bra för det mesta

Citronklyftor används ofta i drinkar för det är ett enklare och godare sätt att få i sig c vitamin, kalium och vitamin B6 som hjälper till att bryta ner mat till energi.

spanskt mousserande vin

Mousserande spanskt vin

Är du ett fan av spanska viner? I så fall kanske du vill veta mer om en genre inom spanska viner: mousserande viner, även känt som cava.

hoisinsås

Istället för hoisinsås

Den kinesiska såsen hoisin är god och utmärker sig genom sin kombination av umami, salt och sött, och känns också igen på sin tjocka konsistens och doft.

champagnetillbehör

Champagnetillbehör

Likt övriga viner bör champagne hanteras varsamt och med respekt för såväl ursprung som karaktär. Missköts champagnen försvinner dryckens kraft, vilket är lätt avhjälpt genom att använda rätt förvaring och riktiga champagnetillbehör. Men vad räknas då som riktiga champagnetillbehör?

Vin till flankstek

”Vin till flankstek – vad ska jag välja?”

Jag har förstått det som om att det endast är en sorts vin till flankstek som passar. Röda viner med lite kraft och sötma. Stämmer det? Eller ska jag tänka annorlunda när jag väljer vin till flankstek?

Baconlindad oxfilé i ugn

Baconlindad oxfilé i ugn

En mör och fin styckningsdetalj som det är nästintill omöjligt att inte lyckas i alla fall mer än hjälpligt med. Och sätten att tillaga en oxfilé på är ju som bekant oändliga. Vi vill dock slå ett extra slag för att göra baconlindad oxfilé i ugn.

Kulinariskt från Kurdistan

Att laga mat är ett sätt för Laven Mokri att hylla sina rötter. Som en av Sveriges få kurdiska matinfluencers delar hon med sig av sin matkultur på ett helt nytt sätt.

Whiskey från legenden Bob Dylan

Nu släpps Bob Dylans Whiskey: Ett begränsat parti om 200 flaskor till Sverige!

Nu är det glögg igen

Russin, ingefära, kanel, pomeransskal, kardemumma och nejlika. Andas in och låt julens alla dofter dansa runt i ett modernt glöggmingel med twist.

Veganskt mellanmål – kreativitet lönar sig

Ibland så kan det stå helt still när det är dags för ett mellanmål eller ett snack, så här hjälper vi till med lite idéer för dig som är vegan och behöver ett gott och enkelt mellanmål.

Vin från A till Ö

Mat- och vinprofilen Frida Lunds nya bok Vin från A till Ö (Mondial Förlag) vill vara en guide och stöttepelare för dem som är intresserade och vill utveckla sitt vinintresse.

Vin till Biff Rydberg - välj rätt

Biff Rydberg anses vara en relativt fin maträtt, speciellt om den serveras med oxfilé. Därför passar den mycket bra med ett gott glas vin.

Fortifierat vin – vad är det egentligen?

Mina vinintersserade vänner slänga sig med ordet fortifierat vin. Kan du inte förklara vad för slags vin som ingår i den kategorin och hur man gör fortifierat vin?

Vin till torskrygg med brynt smör?

I helgen vill jag bjuda mina vänner på middag och har tänkt att laga torskrygg med brynt smör. Vilket vin bör jag servera till?

vegan certifiering

Vad innebär vegancertifiering?

Varför finns det vegancertifiering för vin? Är inte allt vin veganskt? Det är ju druvor vi pratar om! Faktum är att allt vin inte är veganvänligt.

Måns Zelmerlöw vin

Måns Zelmerlöw vin

En guldbeklädd vintunna fylld med ursprungstypiskt rött vin på trenddruvan garnacha tinta från det välrenommerade vinområdet Terra Alta i Katalonien. Det är vad Måns Zelmerlöw nu följer upp sina tidigare succéviner med.

Gott på grillen

Äntligen är grillsäsongen här. Samtidigt som det hemtrevliga oset från träkolen sprider sig i trädgården tar vi ut råvarorna ur kylen – och sätter in rödvinet.

Låt festen blomma

Låt trädgården bli sommarens mittpunkt. Duka upp en bar med rosa drinkar och somriga snittar. Gärna dekorerade med aromatiska örter, svenska bär och ätbara blommor.

Hur länge kan man spara en öppnad flaska vin?

Har du en fråga om vin eller vill ha hjälp att matcha vin till en maträtt, skicka din fråga eller ditt recept till sommeliernsvarar@grapevine.se.

Med känsla för design

Filipa Portugal Ramos är dotter till Portugals mest kände vinmakare. Som marknadschef på João Portugal Ramos Vinhos spelar hon en viktig roll i hur företagets viner uppfattas av konsumenterna. – Varje vin har en egen historia att berätta, säger hon.

fjare_london_dry_gin_kopparpannan

Klassikernas klassiker – Gin & Tonic

Få drinkar är så välkända och omtyckta som gin & tonic. Drinken har till och med fått en egen internationell dag den 9 april. Men hur uppstod egentligen drinken och varför är den så populär?

Granne med havet

I södra Occitanien, intill den stora havslagunen Ètang de Thau och det blå Medelhavet, breder vingårdar ut sig mil efter mil.

Kaffedrink

Kafferep på nytt vis

Bjud på kalla och smakrika drinkar som finfika, i stället för kaffe och sju sorters kakor.

Hemma hos Måns

Han är inte bara artist och fullfjädrad programledare utan också en stor mat- och vinälskare. Måns Zelmerlöw bjuder gärna på tapas tillsammans med cavan som bär hans egna initialer.

Smaker från hela världen – hemma hos Sofia

Matkreatören Sofia Henriksson har alltid älskat att resa. Men när hon inte har möjlighet att åka bort tar hon sig till sina favoritländer med hjälp av smaker.

bild

Med vin i blodådrorna

João Maria Portugal Ramos, son till den legendariske portugisiska vinmakaren João Portugal Ramos, bär inte bara i stort sett samma namn som sin far, han har också valt samma yrke som sin pappa.

Personliga viner från Australien

När australiensaren Bob Berton skapar sina viner är det viktigare att vinet passar hans egen smak än att det får fina utmärkelser. Grapevine har gjort ett besök hos Berton Vineyards.

Vad betyder korkskadat?

Korkskadat innebär att korken är smittad av en särskild bakterie...

Vad är egentligen tanniner?

Tanniner är ett ämne i vinet som i normala fall kommer från...

Vin till rökt lax?

Jag har precis inhandlat en röklåda till sommarens alla middagar i trädgården. Premiärrätten kommer att bli varmrökt lax med pressad potatis och en kall romsås.

Vin till marulk?

Hej! Jag gillar era recept och blir riktigt inspirerad varje gång ett nytt nummer av tidningen Grapevine landar i brevlådan. Nu till min fråga...

Gott vin till räkor?

ag bor på västkusten och äter ofta färska räkor, men saknar ett riktigt gott vin att dricka till...

Så väljer du vin till desserter och söta smaker!

Vill du bli bättre på att välja vin till desserter och sötsaker? Malin Rhodin, en av Grapevines sommelierer, tipsar om vilka viner som passar till chokladefterrätter, fruktpajer, respektive till ostbrickan.

Varför lufta vin?

Malin Rhodin är en av Grapevines sommelierer. Ett av hennes experttips är att lufta vinet för att få fram den ultimata smaken.

Hur väljer man vin till ostbrickan?

Rött, vitt eller rosé? Kraftigt eller lätt? Charlotta Ankarcrona, analytiker på Hermansson & Co och sommelier, ger sina bästa tips för en lyckad ostfest.

Vad är det för skillnad på olika typer av rosévin?

Enligt Leo Hansson, kundansvarig för restauranger på Hermansson & Co och en av Grapevines sommelierer, ger färgen på ett rosévin en fingervisning om vinets smak.

Värdet av avfall

I skolan fick jag lära mig att all materia är beständig. Ingenting försvinner. Inte heller avfall. Numera pratas det på hållbarhetsspråk om cirkulär ekonomi.

Klimatcertifierat vin

Hänsyn till miljöpåverkan handlar inte bara om bekämpningsmedel och att tänka ekologiskt.

Vad innehåller vinet?

Vad innehåller egentligen vin? Vad får man lov att tillsätta och varför finns ingen innehållsdeklaration på vin? Det är frågor vi ibland möter och som är värda att reda ut.

kalorier alkohol

Kalorier alkohol

De flesta av oss har ett hum om vad som är bra att stoppa i sig när det gäller socker, fett och kolhydrater. Men hur är det egentligen med alkohol?

Vad innebär rättvisemärkt vin?

Varje dag handlas stora mängder varor som producerats i delar av världen, där goda arbets- och levnadsvillkor inte alltid efterföljs.

Året i vingården del 2

Den första månaden i rubriken avser den norra hemisfären, bl. a Frankrike och den andra månaden med en asterix, avser den södra hemisfären, där exempelvis Sydafrika ingår.

Med respekt för jorden

Familjen Jaume har odlat vin i Châteauneuf-du-Pape, i södra Frankrike sedan 1826 och precis som sina förfäder använder man främst naturliga metoder och ingen konstgödsel. Respekten för jorden sitter i generna.

Hur tillverkas vin

Hur tillverkas vin

När man gör vin behöver man först och främst vindruvor av arten Vitis vinifera, vilken står för 99% av världens vinproduktion. Vindruvor som vi köper i affären är av en annan art och duger inte till vinproduktion.

Året i vingården del 1

En vinodlares kalender- vad händer i vingården under sommaren?

Lär dig duka med stylisten Frida Svahn

Överraska vännerna med en storslagen dukning. Inredaren Frida Svahn tipsar här hur du kan slå på stort och med enkla knep skapa ett slående bord för en festlig bjudning

Kraft & elegans

I Sverige älskar vi amarone och ripasso. Och det är lätt att förstå varför – vinet passar förvånansvärt bra till nordisk mat och när vintermörkret omsluter oss längtar vi efter ett kraftfullt rött vin med mycket smak.

Pinotage - det röda guldet från Sydafrika

Pinotage odlas nästan bara i Sydafrika och är en korsning mellan de franska druvsorterna Cinsault och Pinot Noir, trots att de knappt har några likheter alls smakmässigt. Hur matchar man pinotage bäst med mat?

Rött vin till fisk

Rött vin till fisk

Ja, tro det eller ej, det går faktiskt alldeles utmärkt att dricka rött vin till fisk!

Svala sommardrinkar

Matvänligt

Ibland vill man ha ett vin som passar både till fredagspastan, lördagsgrillningen och söndagsgrytan.

Förgyll med bubbel

Mousserande vin är en solklar stämningshöjare, så varför inte börja festen med bubbel?

Hemmabaren

En klassisk shaker i rostfritt stål är ett måste om man vill göra proffsiga drinkar där hemma, men vilka mer redskap behöver man? Bartendern Fredrik Hjulfors gav oss en lista med bra-att-ha-saker till hemmabaren. Låt dig inspireras!

Vinprovning hemma

Det är inte alls krångligt att ordna en vinprovning hemma. Bjud hem några vänner och utforska ett par viner tillsammans. Med hjälp av Grapevines vinprovarguide är du väl förberedd!

I vinets värld

Vinprovningar är ett bra och dessutom roligt sätt att lära sig mer om vin. Steg för steg bekantar man sig med olika viner, kommer närmre deras karaktär och lär sig mer om deras ursprung.

Värmande vinterdrinkar

När det är kallt ute passar det extra bra med mustiga och kryddiga drinkar. Experimentera med nya smaker, servera och njut!

Älskade bubblor

Vad är det egentligen för skillnad på olika sorters mousserande vin? Och passar vissa sorter bättre till viss typ av mat? Grapevine guidar dig in i bubblets värld.

Piemonte vin

Piemonte vin

Vinhuset Gancia i Piemonte grundades redan innan Italien fanns som ett enat land. Det var Gancia som etablerade de officiella reglerna för den första italienska klassiska metoden för tillverkning av mousserande vin

Så väljer du vin till desserter och söta smaker!

Vill du bli bättre på att välja vin till desserter och sötsaker? Malin Rhodin, en av Grapevines sommelierer, tipsar om vilka viner som passar till chokladefterrätter, fruktpajer, respektive till ostbrickan.

Rom för finsmakaren

Sedan 90 år tillbaka har familjen Barceló tillverkat mörk rom med målet att lyfta in den ädla drycken i finrummen. Än i dag sker all tillverkning, från planta till paketering, i Dominikanska republiken.

Klassiska druvor med karaktär

Många av världens mest kända druvor är mycket gamla och flera är resultatet av korsningar. Häng med på en provning av sju sköna vindruvor.

Bästa Ripasso på systembolaget

I Sverige älskar vi Amarone och Ripasso. Två ikoniska viner från Valpolicella. Men vad är egentligen en ripasso – hur framställs den och vad passar den till?

Drinktips: somriga Drinkar till festen

Till festen, före grillen, på bryggan, innan maten eller under parasollet i sällskap med en god bok – här nedan bjuder vi på tre trevliga vindrinkar där Black Tower spelar huvudrollen.

Älskade Amarone

Sedan amarone gjorde sin entré i Sverige har många av oss haft en förkärlek för det fylliga vinet som görs på torkade druvor. Ett av de första amaronevinerna svenskarna lärde känna är Tommasi Amarone Classico.

Vin och delikatesser

Fredagsmys, lördagslyx, söndagssoft eller en guldkant på vardagen. Det finns alltid tillfälle för lyxiga delikatesser!

Restips: Frankrikes lustfyllda Languedoc

Pittoreska byar, spännande städer, långsträckta sandstränder, underbara viner, ostron och ratatouille. Glöm Rivieran – nu är det sydfranska Languedoc som gäller. Här ger vi en ”appetizer” på den välsmakande regionen.

Bubbelfest!

December står för dörren, en tid då mingel och middagar avlöser varandra för att kulminera i nyårsfest. Här presenterar vi fem bubbelfavoriter för alla smaker och plånböcker samt tre rätter som trivs i bubblande sällskap.

Att tillaga kött

Blodröd eller helt genomstekt? Hur du än vill ha ditt kött är innertemperaturen A och O för ett bra resultat. Eftersom en köttbit kan se ut på många olika sätt är det bäst att använda en termometer för att avgöra när köttet är klart.

Burgers & Wine

Den gamla skräpmaten hamburgare har de senaste åren seglat upp som riktig finmat och idag serveras burgare på var och varannan gourmetrestaurang. Men hur gör man en högklassig burgare hemma i köket och vad passar bäst att dricka till?

I gott sällskap: Avec

Att servera choklad till avec är ingen nyhet, men visste du att det bästa sällskapet till chokladasken är rom? Hemligheten är att rom oftast har en lite söt karaktär med toner av vanilj som påminner om smaken hos kakao.

Grilltider

Äntligen är grillsäsongen igång och enligt flera trendrapporter kommer vi att lägga biffen åt sidan i sommar.

Mingelfest i rosa!

Bjud på mingelfest i det lilla formatet. Med enkla medel kan du fixa både söta och salta munsbitar som känns både lyxiga och generösa. Här hittar du recept och tips för att lyckas med festen. 

Rhône - mon amour

I södra Rhône heter regenten Châteauneuf-du-Pape. Men idag produceras det även kvalitetsviner i angränsande områden till ett betydligt mer plånboksvänligt pris. Följ med till södra Rhône och upptäck de kryddiga vinerna.

Skogsfynd

Äntligen är svampsäsongen här. Kantareller och Karljohan hör till sensommarens läckerheter. Vare sig du plockar din egen eller köper i butik lyfter svampen med rätt sorts vin.

På besök i Alentejo

Med hjälp av en stor satsning på utrustning i toppklass, fokus på hållbarhet och en vision om att skapa viner i världsklass har João Portugal Ramos Vinhos satt Portugal på vinets världskarta.

Upptäck Champagne

Förtrollande vindalar, charmiga småstäder och kulinariska höjdpunkter. Följ med på en resa till mytomspunna Champagne där vi besöker champagnehuset Beaumont des Crayères och får lära oss mer om den ädlaste av alla drycker.

Marockansk middag hemma hos Markiz

Hemma hos matprofilen Markiz Tainton doftar det kryddor i hela köket. Hennes festmat är en mix av marockanska och svenska smaker. Kryddnejlika, kanel, torkad ingefära och saffran är några av favoritkryddorna.

Tacofiesta

Vänner på middag eller festligt fredagsmys? Bjud på tacofiesta – en kväll med stil och hetta! Låt gästerna njuta av hemlagad het texmex, halvtorrt vitt vin eller varför inte en kall öl och miniflaskor med premiumtequila?

Smakmöten som lyfter maten

Det gamla tipset om rött vin till kött och vitt till fisk kan du glömma. Fundera i stället över vilken grundsmak som dominerar maträtten när du ska kombinera mat och vin.

Eldsjälen Johan Åkerberg

Eldsjälen Johan Åkerberg

Han har rest mycket, är extremt nyfiken och har ätit det mesta – till och med levande bläckfisk. Vi träffade den modige och entusiastiske kocken Johan Åkerberg och pratade om sydkoreansk mat, bulgariska musslor och om den heta trenden att röka mat.

Fixa festen hemma

Sugen på party men inte på att trängas i en bar? Skippa utekvällen och satsa på hemmafest med de närmsta vännerna i stället. Med hjälp av Grapevines festguide fixar du bästa hänget – med minimal ansträngning.

Destilleridrömmen som blev sann

Familjen Zachrisson har förverkligat drömmen om ett eget hantverksdestilleri. Efter bara några månader lyckades deras Fjäre London Dry Gin ta sig hela vägen till Systembolagets fasta sortiment.

Dryckesprofilen Alf Tumble

Han blev utsedd till Årets Dryckesprofil 2016 och är sommelier, vinskribent och författare, men även dj. Och nu vill han sprida en mindre snobbig vinkultur genom boken ”Vin – så funkar det”.

Karibiska bönor

Duane Dove är född på Tobago, men har bott i Stockholm i över 25 år. Han är något så udda som kakaoodlare, men är också chokladtillverkare, rom-expert, sommelier, författare, affärsinnehavare och f.d. krögare.

Matkreatör

Stjärnkocken Paul Svensson är ständigt aktuell. Han föreläser om hållbar matlagning, coachar mästerkockar på tv, spottar ur sig en kokbok om året och nyligen utsågs Restaurang Fotografiska, där han är matkreatör, till ”Årets terroir”.

Bagarbarn

Han är fransk bagare, konditor, surdegsmissionär, sommarpratare, tv-kock, matdebattör, bloggare, föreläsare och författare. Vi träffar Sébastien Boudet för att höra mer om hans bakgrund, miljöengagemang och nya kokbok.

Expert på champagne

Maya Samuelsson är sommelier och expert på mousserande vin. Hon undervisar på familjeföretaget Vinkällan och tipsar om vin i TV4. Här berättar hon hur det hela började – att vin har funnits i hennes liv sedan barnsben.

Fröken Smilla

När Smilla Luuk var fem år fick hon diagnosen celiaki, glutenintolerans. Men i stället för att knapra riskakor började hon experimentera vid bakbordet. I dag är Smilla 20 år och har nyligen kommit ut med sin tredje kokbok med glutenfria recept.

Frankofil!

Välkomponerat, okomplicerat och fokus på råvaran. Så lät Erik Hammars vinnarrecept i Sveriges mästerkock. Här berättar han om tävlingen och kärleken till det franska köket.

Smakgeni

Mathias Dahlgren har alltid gått sin egen väg och han har ofta varit före sin tid. Något som har tagit honom till kockeliten. För drygt ett år sedan gjorde han om sin fine dining-restaurang till grönsakstempel.

Tommasi

Med hjärtat i Valpolicella

Respekt och omtanke om den jord man odlar. Ett arv man tar ansvar för och vill föra vidare. Och sist men inte minst; styrkan finns i familjen. Pierangelo Tommasi är fjärde generationens vinmakare i den familj som fått svenskarna att älska amarone.

Henning Kvick

Henning Kvicks tips på kött

Hos matprofilen och kokboksförfattaren Henning Kvick hamnar både stora biffar och primörer på grillen.

FÅ FLER TIPS FRÅN OSS

Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev med tips om allt som rör viner! Du vet väl också att du kan prenumeraera på tidning Grapevine i din brevlåda? Anmäl dig här

Oj, just nu verkar det vara lite problem att anmäla sig.
Försök gärna igen.

Tack! Nu är du registrerad och kommer få våra nyhetsbrev. Vi hörs snart!