3 liter dunk

Vin på 3 liter dunk (bag in box) eller flaska?

Bag in box, eller kanske mer vardagligt och poppis kallat dunkvin, har de senaste åren blivit otroligt och omåttligt populärt. Vad är det som gör dessa 3 liter dunkar så populära? Ja det är så klart inte enbart storlek och volym. En av anledningarna till att dessa vinförpackningar blivit så populära är att man får mycket valuta för pengarna jämfört med att köpa samma mängd vin på flaska som i en bag in box blir både dyrare och sämre för miljön eftersom det blir mer avfall och därmed större utsläpp.


Vin på 3 liter dunk vs vin på flaska

Som med precis allt annat finns det för- och nackdelar också med vin på dunk jämfört med vin på flaska. En extrem fördel är som ovan nämnt pris, man får mer vin för samma peng. Vi har också redan varit inne på det där med miljön, att det blir mindre förpackningsmaterial per liter vin jämfört med glasflaskor. Men fördelarna för miljön stannar inte där, det är också avsevärt bättre ur transporthänsyn. Att frakta fyrkantiga lådor är bättre än runda glasflaskor eftersom man med cylinderform oundvikligen kommer ”frakta mer luft”.

När det kommer till innehållet är det generellt ingen skillnad på 3 liter dunk jämfört med glasflaska. Det man kan nämna i sammanhanget är väl lagringsmöjligheten som givetvis inte är speciellt bra när det kommer till bag in box å andra sidan är det lättare att öppna och bevara en box om man bara har behov av några glas åt gången, med en vinflaska krävs i det fallet att man försluter den (helst med hjälp av vakuum-pump eller andra redskap).

En annan nackdel med vin på dunk beror egentligen inte på förpackningen i sig, det har mer att göra med innehållet. Det är nämligen så att utbudet av vin är sämre när det kommer till bag in box än på flaska. De mest populära vinerna finns oftast i båda alternativen men mer exklusiva och dyrare viner finns extremt sällan på 3 liter dunk. Det beror delvis på att dyrare viner kanske köps som en investering och ska lagras över längre tid men också för att vin på dunk ibland fått en orättvis stämpel som lågkvalitetsvin och därför inte dricks i samma utsträckning av vinsmakare.


Hur länge håller vin på dunk?

En av fördelarna som många uppskattar med bag in box-vin är hållbarheten på en öppen förpackning. Det kan så klart anses riskfyllt att ha en öppen vinförpackning om man går och dricker lite då och då från den, men i de allra flesta fall och för de allra flesta personer är det inte ett bekymmer. Då är detta en jättefördel, exempelvis för småbarnsföräldrar som kanske inte dricker särskilt mycket eller ofta kan möjligheten att öppna ett gott vin på dunk utan dåligt samvete för att behöva hälla ut det efteråt vara suveränt.

Generellt säger man att vitt vin på dunk kan hålla i ungefär en månad, eller 3-4 veckor, helst förvarat i kyl efter att man öppnat den. Rött vin å andra sidan håller något längre, cirka två veckor extra, ungefär 6 veckor efter att man öppnat sin 3 liter dunk.

FÅ FLER TIPS FRÅN OSS

Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev med tips om allt som rör viner! Du vet väl också att du kan prenumeraera på tidning Grapevine i din brevlåda? Anmäl dig här

Oj, just nu verkar det vara lite problem att anmäla sig.
Försök gärna igen.

Tack! Nu är du registrerad och kommer få våra nyhetsbrev. Vi hörs snart!