
60 sekunders salladsskål
Salladsskål eller salladsbowl
Man kan kalla det vad man vill, men enkelt och smidigt att tillaga blir det med en sallad. Det finns något för alla smaker och oavsett om du är vegetarian, vegan eller allätare passar en salladsskål.
Olika grönsallader
I dag finns det ett stort utbud av olika sorters gröna salladsblad. Variera med alla färger och smaker och låt salladsbladen bli basen i din salladsskål. Spenat som har en mild men distinkt smak, ruccola med sin lite peppriga ton och salladssorter i rött och grönt.
Tomater med sin sötma
I dag hittar du en mängd varierande former, storlek och färger på tomater i affärerna året om. Blanda olika sorter i din sallad för att ge en spännande smak och fräschhet till salladen.
Rotfrukter med tuggmotstånd
Efter säsongens utbud kan du lägga till rotfrukter som morötter, rättika, palsternacka och rödbetor. Skär rotfrukterna i tunna stickor som ger lagom tuggmotstånd.
Säsongens grönsaker
Du kan förbereda och ha en burk med salladsblad, tomater och rotfrukter som en bas till din salladsskål, i ett par dagar i kylen. Sedan kan du välja att lägga till andra grönsaker som ett komplement i din salladsskål. Paprika i rött, gult och grönt. Gurka som med sitt höga vatteninnehåll blir läskande, inte minst under sommaren när du behöver fylla på med vätska när det är varmt väder.
Frukter
De flesta frukter passar bra i en sallad, men framför allt päron, äpple, persika, ananas, och apelsin. Frukten i en sallad smakar bäst om den är kall så förvara helst även frukten i kylen om du ska använda den i salladsskålen.
Nötter som ingrediens i en salladsskål
Det finns en mängd olika sorters nötter att välja på som passar i en sallad. Valnötter blir mycket gott tillsammans med sötman från frukt som päron eller äpplen i en sallad. Nötter är inte bara goda utan innehåller en hel del fett och ger därför en god mättnadskänsla.
Fröer och kärnor ger tuggmotstånd i din salladsskål
Kärnor som till exempel pumpakärnor, innehåller bland annat zink som är viktigt att få i sig för inte minst sårläkning och en fräsch hy. Pumpakärnor ger en nötaktig och god smak i salladen. Andra goda fröer är solroskärnor och chiafrön. Fröer och kärnor har ett högt fiberinnehåll, vilket är bra för matsmältning och allmänt välbefinnande.
Ost för en matigare sallad
Det blir ett bra proteintillskott i en sallad och kan varieras i det oändliga. Det går bra med i stort sätt vilken sorts ost som helst, men fetaost gjord på fårmjölk, passar särskilt bra i sallad. Andra sorter som grönmögelost och mozzarella är populära i sallad.
Dressing eller bara olja
Ibland kan det räcka med en god olivolja och lite flingsalt som dressing. En vinägrett med olja och vinäger, smaksatt med en stark senap blir bra att ha tillhands i kylen. En dressing med grekisk yoghurt kan varieras i det oändliga med till exempel vitlök, kryddörter som persilja, dill och basilika. Smaksätt med olika kryddor eller honung som variation.
Protein som tillbehör
Nu har du en bas till sallad och kan välja olika typer av protein i din salladsskål. Använd rester av kyckling, kött, fisk som du har i kylen.