7 dagars vin

Gör ditt eget 7 dagars vin

Tycker du att vin är spännande och skulle vilja prova att göra ditt eget? Då är det faktiskt ganska enkelt om du använder dig av ett så kallat 7 dagars vin. Det är dock viktigt att veta att det är svårt att nå upp till de komplexa aromer och smaker de vin som du köper har. Med det sagt kan det ändå vara roligt att prova. Under processen lär du dig nämligen ganska mycket om hur vin framställs.


Köp en vinsats för att kunna göra ditt eget vin

För att kunna tillverka ett 7 dagars vin behöver du först köpa en så kallad vinsats. En sådan innehåller alla ingredienser, förutom socker, som du behöver för att göra ditt eget vin. Satserna finns i olika typer, något som innebär att du kan göra allt från en chardonnay till ett rosévin. Välj den typ av vin som du tror att du kommer att gilla bäst. Förutom vinsatsen behöver du också några andra tillbehör, till exempel en damejeanne eller en jäshink samt ett jäsrör. Dessa saker kan du köpa på välsorterade butiker som säljer vinsatser.


Så här gör du

När det är dags att skrida till verket och göra ditt eget vin är det första du bör göra att se till att din damejeanne eller ditt jäskärl är riktigt väl rengjort. När detta är gjort fyller du på ditt jäskärl med 8 liter varmt vatten. I vattnet löser du sedan 3,5 kg socker om du ska göra vitt vin och 4 kg socker om du ska göra rött vin. När du gjort det häller du i den fruktsaft som ingår i vinsatsen i vatten- och sockerblandningen. Därefter fyller du på jäskärlet med ytterligare 10 liter vatten, men denna gång ska vattnet vara kallt. När vätskan har en temperatur på 25 till 30 grader kan du tillsätta jästen. När du har gjort detta sätter du lock på jäskärlet och förser det med ett jäsrör. Det är mycket viktigt att du använder dig av ett jäsrör. I annat fall kan nämligen ditt jäskärl explodera av trycket som bildas, något som skapar en otrolig röra. När jäsröret är på plats låter du vinet stå och jäsa i en temperatur av ungefär 20 grader.


När är 7 dagars vinet klart?

När det gått ungefär tre till fyra dagar har jäsningen avstannat. Det ser du på att det inte längre bubblar i jäsröret. Smaka då på vinet och se till att det inte fortfarande smakar sött.

När vinet är färdigjäst ska du tillsätta en påse med jässtopp. Detta ingår också i din vinsats och verkar så att jäsningen avstannar. Skaka sedan blandningen ordentligt. När jässtoppet är tillsatt är det dags att klara vinet, det vill säga tillsätta ett medel som gör att vinet inte förblir grumligt. Klarningsmedlet behöver sedan verka i tre till fyra dagar, sedan är ditt vin färdigt att tappa upp på flaskor.

Hur smakar 7 dagars vin?

Är du ute efter en riktig smakupplevelse så är det inte till 7 dagars vin du ska vända dig. Detta vin har nämligen inte en chans att nå upp till den komplexitet i smak som vällagrade viner kan få. Med det sagt så kan du ändå få fram ett trevligt och lätt vin som passar att sippa på ibland. Det är också roligt att själv göra sitt eget vin och därför kan ett vin av den här typen vara väl värt att prova på.

FÅ FLER TIPS FRÅN OSS

Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev med tips om allt som rör viner! Du vet väl också att du kan prenumeraera på tidning Grapevine i din brevlåda? Anmäl dig här

Oj, just nu verkar det vara lite problem att anmäla sig.
Försök gärna igen.

Tack! Nu är du registrerad och kommer få våra nyhetsbrev. Vi hörs snart!