ädel druva

Vad är en ädel druva?

Vinet har funnits med människan länge och det är inte en överdrift att säga att vår relation till vin är helt unik i jämförelse med andra drycker. Under flera tusen år har denna relation utvecklats och med den har tekniker förfinats och druvsorter förädlats. Det är därför inte så konstigt att det sedan länge funnits en lista med sex stycken druvor som fått en alldeles särskild plats i vinets värld. De sex är:

  • Cabernet Sauvignon
  • Merlot
  • Pinot Noir
  • Chardonnay
  • Sauvignon Blanc
  • Riesling

Listan består alltså av tre blå druvor och tre gröna. Den bygger på en allmänt spridd uppfattning att dessa druvor är särskilt lämpliga för vinproduktion. Vilka egenskaper druvorna besitter som gjort att de uppfattas som ädla ska vi nu gå in på.


De ädla egenskaperna

Man kan verkligen fråga sig vad en ädel druva har som andra saknar. Speciellt för någon som inte är så insatt i vinets värld kan det verka oförklarligt att särskilja dessa från övriga druvor. Vad har de som andra druvor inte har?

För att svara på den frågan måste man först förstå hur vinsorter har uppstått. Växten vin, alltså vinrankan (eller vitis vinifera på latin) är från början en vild växt som funnits på stora delar av den europeiska kontinenten, men framförallt kring Medelhavet. Man vet att den odlats som kulturväxt i Egypten redan för sex tusen år sedan och man vet att det rör sig om samma art som den växt vi använder idag.

När vinet spreds över områdena kring Medelhavet började man odla själva växten på fler ställen. Snart märkte man att vinrankan, som både då och nu är en enda art, betedde sig lite annorlunda beroende på i vilket klimat den odlades. Vilken typ av jordmån man odlade på hade också stor påverkan, märkte man.

Det skulle dock dröja ända till kring 1500-talet innan man började ge druvsorterna namn som vi känner igen från dagens sorter. Man hade då märkt att efter århundraden av vinodling i ett och samma område hade vinrankan fått unika egenskaper genom det lokala klimatet och jorden.

Det är också det som är typiskt för de ädla druvorna idag. Man brukar säga att de uttrycker terroir på ett överlägset sätt. Sauvignon Blanc till exempel, har fått sina egenskaper från de kalkrika jordarna i Loire-dalen där den också har ”fötts”. Om man till exempel odlar denna sort i ett varmare klimat med annan jord, till exempel Australien, kommer druvan och vinet bli av ett helt annat slag.

Man skulle kunna säga att de ädla druvorna är som en uppsättning av urtyper som är tillräckligt lätta att att skilja från varandra för att kunna identifieras. Samtidigt har de som sagt många saker gemensamt i övrigt, varav deras förmåga att ”färgas” av sin omgivning är den mest intressanta i det här sammanhanget.


Ädla druvor och andra druvor

Många av de moderna vindruvorna är helt enkelt korsningar av de sex ädla druvorna. Ofta har det gjorts genom att man helt enkelt korsar två sorter från listan med de sex ädla sorterna. Det finns inget som talar för att man skulle få varken ett bättre eller sämre vin med en korsning, utan man ska se de ädla druvorna som en palett med grundfärger att utgå ifrån.

FÅ FLER TIPS FRÅN OSS

Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev med tips om allt som rör viner! Du vet väl också att du kan prenumeraera på tidning Grapevine i din brevlåda? Anmäl dig här

Oj, just nu verkar det vara lite problem att anmäla sig.
Försök gärna igen.

Tack! Nu är du registrerad och kommer få våra nyhetsbrev. Vi hörs snart!