Alain Jaume Lirac Domaine du Clos de Sixte 2019 – exklusiv tillfällig lansering på Systembolaget

Den 26 april 2024 lanseras 600 magnumflaskor Alain Jaume Domaine Clos du Sixte 2019 som en tillfällig lansering på Systembolaget. Vinet, som är producerat inom appellationen AOP Lirac, är signerat den prisbelönte Châteauneuf-du-Pape-producenten Alain Jaume.

Familjen Jaume har under generationer odlat vin i södra Rhônedalen och 1982 tog Alain och Odile över stafettpinnen. Idag drivs vinhuset av deras barn Christophe, Sebastien och Hèlène, med fortsatt engagemang från föräldrarna. Ursprungligen etablerade i Châteauneuf-du-Pape, producerar de nu viner från flera av de sydliga appellationerna i Rhônedalen. 

Lirac, beläget i Rhônedalens södra delar, är en appellation med en unik terroir som påminner mycket om den terroir som finns hos sin mer berömde granne på andra sidan floden: Châteauneuf du Pape. I Lirac finner man kalksten, grus, sandig lerjord och de för området urtypiska stenarna som kallas ”galets”. Miljön är idealisk för odling av de klassiska druvorna Grenache, Syrah och Mourvèdre, ursprungstypiska druvor som är kända för att trivas i det varma och soliga klimatet i området.

Domaine du Clos de Sixte, drar nytta av regionens rika terroir genom att skapa viner av som både är robusta och välstrukturerade i sin smakprofil. AOP Lirac omfattar cirka 700 hektar vingårdar, varav familjen Jaume äger hela 50 hektar. Domaine du Clos de Sixte utmärker sig som ett framstående exempel på det högkvalitativa hantverket som kan åstadkommas inom Lirac-appellationen. Årgången 2019 var varm, solig och genomgående lätt att hantera. Mognadsprocessen flöt på bra under hela säsongen och skörden kunde utföras relativt tidig tack vare de höga temperaturerna i augusti/september. 

Flaskemblemet som vi ser på Alain Jaume Domaine du Clos de Sixte introducerades cirka 2011, några år efter att Alain Jaume valdes till president för Cru Lirac. Tillsammans med syndikatets förvaltare kom de fram till att Lirac behöver bli lättare igenkänt och även tappas i en elegantare flaska, en flaska som skulle vara symbolisk för det finaste vinet inom appellationen. Denna strategi påminde om tillvägagångssättet för andra Crus i närheten såsom Vacqueyras, Gigondas, och Châteauneuf du Pape. Dock var hållbarhetsarbetet kring lättare glasflaskor i full blom vid den tiden så flaskan var redan från början lättare än andra i kategorin.

Faktaruta

Alain Jaume Lirac Domaine du Clos de Sixte 2019 är tillverkat av de sedvanliga druvorna för regionen, Grenache Noir (50%), Syrah (35%) och Mourvèdre (15%) och är buteljerat i en imponerande magnumbutelj. Vintillverkningen följer traditionella metoder med handsorterade och avstjälkade druvor som jäses i rostfria kar vid 30°C under 18 dagar, följt av lagring i betongkar och 12-14 månader på franska ekfat.

Relaterade drycker
Alain Jaume Domaine Du Clos De Sixte Lirac Magnum

Nr: 9010106, Rött vin , Fylligt & Smakrikt

Läs mer

FÅ FLER TIPS FRÅN OSS

Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev med tips om allt som rör viner! Du vet väl också att du kan prenumeraera på tidning Grapevine i din brevlåda? Anmäl dig här

Oj, just nu verkar det vara lite problem att anmäla sig.
Försök gärna igen.

Tack! Nu är du registrerad och kommer få våra nyhetsbrev. Vi hörs snart!