Älg på grillen

Älg på grillen

Älgkött är kanske inte det första du tänker på när du ska lägga kött på grillen men det kan faktiskt bli riktigt gott. Det viktiga är att du får upp grillen i en bra temperatur och att du inte har för bråttom. Något som är väldigt gott att göra året runt är helgrillad älgbiff. Det kan du till exempel göra under en födelsedag eller vid ett annat högtidligt tillfälle. Hemligheten för att lyckas med en helgrillad älgbiff är att ständigt hålla koll på innetemperaturen. Då kommer du garantera att det verkligen blir saftigt.


Älg – ett magert kött

Eftersom älg är ett ganska magert kött ska det grillas hastigt. Det smakar som bäst när det är medium eller rare. Det beror också på vad du själv föredrar. Om du har en tunn bit går det bra att helgrilla annars är det bäst att dela upp köttet i lite mindre portioner. Då kommer du kunna få dem genomgrillade mycket snabbare. Älg på grillen är enligt många något av det godaste du kan äta i köttväg.

Goda tillbehör till din älg på grillen

Även om älgen har huvudrollen på tallriken får du inte glömma att komplettera med goda tillbehör som passar till. Att göra egna klyftpotatisar är ett säkert kort som alltid passar. Många väljer att göra dessa i en airfryer idag. Då sköter de i princip sig själva medan du fokuserar på grillen och älgen. Du kan även passa på att grilla lite grönsaker på samma gång och slänga ihop en härlig och fräsch sallad. Om du vill ha sås till kan du antingen välja bearnaise eller pepparsås. Det kan du köpa färdigt eller göra på egen hand.


Så förbereder du dig

Om du vill att älgen ska smaka som allra bäst rekommenderas du salta och peppra rejält innan tillagning. Lägg in biffen i lite plast och låt den vila några timmar i kylskåp innan det är dags att tända grillen. Då hinner den dra åt sig så mycket som möjligt av kryddorna. Glöm inte heller ta fram köttet en stund innan så det är rumstempererat när det ska på grillen. Om köttet är för kallt kommer det vara svårt att få till en bra yta. Ska du grilla en helbit kan du ta på lite extra krydda. Köttet kommer suga åt sig det under tiden det ligger i kylskåpet.


Avsluta på svag värme

Vill du ha det bästa resultatet när du gör din älg ska du först grilla på hög värme och sedan låta köttet bli färdigt på svag värme. Du kan antingen använda dig av metoden indirekt grillning eller eftersteka på väldigt svag värme. Då är det också lättare att kontrollera innertemperaturen.

Både älgytterlår och och älginnanlår är säkra kort om du vill ha lite tunnare skivor. Dessa kan du även glaza om du vill. Du kan skära det i skivor eller göra mindre bitar och trä på grillspett. Det beror lite på sammanhanget och vad du själv föredrar att äta.

FÅ FLER TIPS FRÅN OSS

Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev med tips om allt som rör viner! Du vet väl också att du kan prenumeraera på tidning Grapevine i din brevlåda? Anmäl dig här

Oj, just nu verkar det vara lite problem att anmäla sig.
Försök gärna igen.

Tack! Nu är du registrerad och kommer få våra nyhetsbrev. Vi hörs snart!