Älskade Amarone

Sedan amarone gjorde sin entré i Sverige har många av oss haft en förkärlek för det fylliga vinet som görs på torkade druvor. Ett av de första amaronevinerna svenskarna lärde känna är Tommasi Amarone Classico.

Amaronevin tillverkas med omsorg. Det är ett mångfacetterat vin, som brukar falla både noviser och vinexperter i smaken och har fått något av en kultstatus. I alla fall i Sverige. Faktum är att utanför Italien är Sverige ett av de länder där det säljs mest amarone, hela 650 000 liter varje år på Systembolaget.

Ett av de allra första amaronevinerna som dök upp på Systembolagets hyllor var Tommasi Amarone Classico som tillverkas av familjen Tommasi. Familjen har producerat vin med stor passion i mer än hundra år. Verksamheten har vuxit med åren och i dag äger och driver familjen Tommasi vingårdar i fem italienska regioner. Men familjens rötter går djupast i Valpolicella Classico, där ikonvinet Tommasi Amarone Classico tillverkas.

Att tillverka amarone är lite krångligare och tar längre tid än att göra vanligt vin vilket bidrar till kultstatusen – och smaken. Till en enda flaska av Tommasis amarone går det åt hela 7–8 kilo färska druvor. I vinet finns en stor och inbjudande doft av mörka bär, russin och choklad. Smaken är maffig med toner av torkade körsbär, romrussin, vanilj och choklad. Och en liten gnutta sötma. Detta i kombination med en relativt hög alkoholhalt gör det till ett oblygsamt vin som tar för sig.

Tid är en viktigt kompentent för amaronevin. Vid annan vinframställning pressas druvorna direkt efter skörden. Men till amarone torkas de alltid före pressning. Italienska vinbestämmelser säger att druvorna måste torka i minst 100 dagar för att vinet ska få kallas amarone. Familjen Tommasi nöjer sig inte med det utan låter druvorna torka i hela fem månader innan de pressas och alkoholjäsningen kommer igång.

När torktiden är över ser druvorna nästan ut som russin. 35–40 procent av vattnet i druvorna har dunstat bort under torkningen vilket innebär att socker samt smak- och färgämnen blir mycket koncentrerade. Processen är det främsta skälet till amaronevinernas fullmatade doft och smak, vilket i sin tur bidrar till att de blir relativt alkoholstarka. Det är också dunstningen som gör att det går åt så mycket mer druvor för att framställa ett amaronevin. Detta i kombination med den långa torkprocessen och att vinet efter jäsning får ligga på ekfat i tre år gör att amarone kostar lite mer än andra kvalitetsviner. Men den långa och omsorgsfulla processen ger också en alldeles särskild smakupplevelse.

Hur njuter man då bäst av detta vin? Amarone trivs ihop med lite kraftigare och smakrika kötträtter, gärna vilt. Lagrad parmesan och amarone är annars en klassisk smakkombo där sältan i osten matchar frukten och den diskreta sötman i vinet. En otippad kamrat till en flaska Tommasi Amarone Classico är faktiskt Janssons frestelse. I kombination med denna svenska klassiker, med grädde, plus salt och kryddig ansjovis, kommer amaronen mycket bra till sin rätt.

Utöver tommasis classico står familjen även bakom Ca’ Florian Amarone i det definitiva premiumsegmentet och De Buris – en lyxamarone som arbetats fram under nästan tjugo års tid och som odlats och skördats på gården La Groletta högst uppe på kullen La Grola – amaronens allra heligaste mark.

FÅ FLER TIPS FRÅN OSS

Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev med tips om allt som rör viner! Du vet väl också att du kan prenumeraera på tidning Grapevine i din brevlåda? Anmäl dig här

Oj, just nu verkar det vara lite problem att anmäla sig.
Försök gärna igen.

Tack! Nu är du registrerad och kommer få våra nyhetsbrev. Vi hörs snart!