Älskade bubblor

Vad är det egentligen för skillnad på olika sorters mousserande vin? Och passar vissa sorter bättre till viss typ av mat? Grapevine guidar dig in i bubblets värld.

GLAS

Flöjtformade höga champagnegneglas eller vanliga vitvinsglas är det bästa valet när det gäller glas. Tulpanformen gör att man får ut det mesta av vinets aromer. Vida champagneglas à la gamla svartvita filmer är mindre bra – både bubblorna och aromen försvinner med rasande fart.

TEMPERATUR

Kyl det mousserande vinet i god tid. Rätt serveringstemperatur är 8–10 grader, men det får gärna vara ännu någon grad kallare när du öppnar flaskan; detta för att minska risken för att vinet ska skumma över.

ÖPPNA

Att skjuta iväg korken och stå med en skummande flaska hör hemma på motortävlingar. Behandla istället flaskan varsamt så att den inte skakas om. Ta bort folien, håll om flaskhalsen med tummen över korken och lossa grimman, men ta inte bort den. Är det en äkta champagne lossas grimman genom att vrida ståltråden sex varv. Ta ett stadigt grepp om flaskhalsen och korken med ena handen och ett lika fast grepp med den andra om flaskans botten. Håll ett finger på korken, luta flaskan och vrid på den – inte på korken. Fortsätt tills du känner att trycket börjar pressa ut korken och släpp då försiktigt upp den. Ibland kan man behöva vicka på korken för att hjälpa till.

SERVERA

Det mest korrekta sättet att servera vin är att greppa med hela handen runt flaskans botten. På så sätt kan man samtidigt visa etiketten för gästerna.  Fyll glasen till max två tredjedelar så att aromerna får fritt spelrum och vinet inte skummar över.

SABRERA

Ett festligt men något blött sätt att öppna mousserande vin är sabrering. Ordet kommer från franskans sabre, som betyder sabel, och innebär att man slår av den översta delen av halsen med en sabel – fast baksidan på en brödkniv går lika bra. Teorierna om ursprunget går isär. Det verkar dock som om tekniken uppstod under Napoleonkrigen, det vill säga under tidigt 1800-tal, antingen av det franska kavalleriet eller av kosacker som härjade i och omkring staden Reims i Champagne. Sabrering kräver dock rätt handlag och är inget som rekommenderas att försöka sig på om man inte är helt säker på tekniken.

SPARA

Om flaskan inte töms går vinet att spara i kylskåpet till nästa dag. Med en speciell champagneförslutare håller sig det mousserande vinet fräscht i upp till 3–4 dygn. En vanlig vinkork från en annan flaska fungerar också bra.

Relaterade drycker
Beaumont des Crayères Grande Réserve Brut NV

En förstklassig champagne med fin mousse och lång behaglig eftersmak

Nr: 7891, Champagne , Friskt & Fruktigt

Läs mer
Beaumont des Crayéres Grand Rosé

91 poäng i Wine Spectator

Nr: 5095701, Champagne , Mousserande vin

Läs mer
Beaumont des Crayères Fleur Noire Brut 2009

Nr: 993501, Champagne ,

Läs mer

FÅ FLER TIPS FRÅN OSS

Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev med tips om allt som rör viner! Du vet väl också att du kan prenumeraera på tidning Grapevine i din brevlåda? Anmäl dig här

Oj, just nu verkar det vara lite problem att anmäla sig.
Försök gärna igen.

Tack! Nu är du registrerad och kommer få våra nyhetsbrev. Vi hörs snart!