altesse ost

Altesse – ost från Alsace

I nordöstra delen av Frankrike ligger Alsace. Det är från Alsace som Altesse ost kommer ifrån. Eftersom det ligger precis vid den tyska gränsen så har det historiskt sett varit hem för både fransk- och tysktalande. Att det är en blandning av de två kulturerna märks också på till exempel vilka druvor som man odlar och gör vin på; här riesling är mycket vanligt i trakten.

Men självklart kan man se spår av tyska influenser även när det gäller den ostkultur man hittar här. Altesse är en kittost som länge har producerats i regionen. Det är en mjuk och förhållandevis mild ost som påminner om Muensterost (en annan lokal kittost med tyskklingande namn).

Altesse ost är en kittost som görs på komjölk, vilket är det vanligaste när det kommer till kittostar. Det finns dock undantag. Osten lagras i ungefär fyra veckor innan den konsumeras. Under lagringen genomgår den en typ av behandling, som du kan läsa mer om nedan, och som ger den både dess  karaktäristiska smak och det utseende som den delar med andra ostar av samma typ.

Namnet, som på franska betyder ungefär höjd eller av höjd, tror många felaktigt syftar på ostens utseende. Men osten är i själva verket ganska platt och skulle i så fall inte göra sig förtjänt av namnet. Istället är den rimligaste förklaringen att osten från början tillverkats på hög höjd, i de kloster som ligger i bergsområden i Alsace.

Jämfört med andra franska ostar i allmänhet, och kittostar i synnerhet, så har Altesse ost fört en något anonym tillvaro utanför hemlandet Frankrike. Men allt fler upptäcker denna milda franska kittost.


Vad är kittost?

Kittostar är framställda så att de under lagringen doppas ett antal gånger i både bakteriekulturer och saltlake. Det gör att det bildas ett speciellt ytskikt på de här ostarna, och man kallar skiktet för just kitt. Kittet är ljust rödaktigt, men kan skifta från gult och rosa till orange och tegelrött. Ostarna känns ofta igen på just det färgade ytskiktet.


Altesse ost i mat

I likhet med andra kittostar så passar Altesse ost perfekt som ett självständigt inslag på en lyxig ostbricka. Där har den gärna sällskap av nötter och marmelad gjord på fikon. Men eftersom det är en mild variant jämfört med många andra kittostar så kan du ta ut svängarna genom att servera den med en chutney som innehåller chili eller ingefära.

Prova också att ha en skiva Altesse ost på en smörgås. Då gärna på ett mörkt eller hårt bröd, som till exempel grovt svenskt knäckebröd.

Sist men inte minst, prova att antingen ersätta eller blanda upp den vanliga raclette-osten med Altesse. Det är ett knep många ostälskare i nordöstra Frankrike använder när de lagar den schweiziska racletten – med en lokal touche.


Altesse och vin

Altesses passar allra bäst tillsammans med de vita och fruktiga vinerna med bra syra. Vin gjort på druvan gewurztraminer brukar säga vara särskilt bra tillsammans med kittostar som Muenster och just Altesse.

Om du tillhör de vinälskare som ändå vill ha ett rött vin i alla lägen så menar många att en fruktig röd bourgogne ofta kan fungera som en ersättare. En bra dryckesparning till en Altesse ost är Louis Latour Bourgogne Pinot Noir som är fruktig och kryddig i smaken.

Relaterade drycker
Black Tower Riesling Club Edition

Nr: 57612, Vitt vin , Friskt & Fruktigt

Läs mer
Kendermann Riesling Kalkstein

Nr: 71225, Vitt vin ,

Läs mer
The White Viognier

Smakrikt, druvigt och blommigt vin från en av Australiens största vingårdar

Nr: 72714, Vitt vin , Druvigt & Blommigt

Läs mer

FÅ FLER TIPS FRÅN OSS

Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev med tips om allt som rör viner! Du vet väl också att du kan prenumeraera på tidning Grapevine i din brevlåda? Anmäl dig här

Oj, just nu verkar det vara lite problem att anmäla sig.
Försök gärna igen.

Tack! Nu är du registrerad och kommer få våra nyhetsbrev. Vi hörs snart!