Amarone 2019

Amarone, en av Italiens mest älskade viner, har alltid varit en symbol för kvalitet och elegans. Året 2019 var inget undantag. Med en perfekt balans av solsken och regn, gav 2019 oss en Amarone med djup karaktär och rika smaker. Denna röda dryck, känd för sin intensiva färg och kraftfulla smak, har en historia som sträcker sig tillbaka flera århundraden. 

Var 2019 ett bra vinår för Amarone? 

2019 var ett framstående år för Amarone. Med optimala väderförhållanden och vinmakares hängivenhet, gav året oss viner med stor potential för lagring. Dessa viner kommer inte bara att glädja oss idag, utan även i många år framöver. Det är en sällsynt skatt att hitta ett vinår där nästan varje producent lyckas leverera exceptionell kvalitet över hela linjen, och 2019 var just ett sådant år för Amarone. Det var en kombination av en varm sommar, svala nätter och lagom regn som skapade de perfekta förutsättningarna för druvorna att mogna. Denna balans mellan klimatförhållanden bidrog till att producera Amarone-viner med enastående struktur, djup och komplexitet. 

Tommasi Amarone Classico 2019 

Tommasi, en av de mest framstående producenterna i Valpolicella-regionen, överträffade sig själva med sin Amarone Classico 2019. Med en bouquet av torkade körsbär, plommon och kryddor, följt av en fyllig och samtidigt mjuk palett, är detta vin en hyllning till regionens tradition och expertis. Tommasis dedikation till kvalitet och autenticitet lyser igenom i varje droppe av detta utsökta vin. 

Går utmärkt att lagra

En av de mest spännande aspekterna av Amarone är dess potential för lagring. Medan många Amarone-viner kan njutas unga, har de också förmågan att utvecklas och förbättras med åldern. 
Amarone från 2019 är känt för sin rika smak och komplexa aromprofil. Genom att lagra detta vin kan man låta dess karaktär utvecklas ytterligare, vilket framhäver djupare toner av torkad frukt, läder, tobak och kryddor. Med tiden kommer vinets tanniner att mjukna, vilket ger en silkeslen konsistens. Lagring av en 2019 Amarone kommer att belöna tålamodet med en ännu rikare och mer harmonisk smakupplevelse. 

Ska jag lufta ett Amarone från 2019? 

Ja, det är ofta en bra idé att lufta ett Amarone-vin, särskilt ett ungt sådant som från 2019. Här är några skäl till varför och hur du bör göra det: 

  • Komplexitet och Djup: Amarone är känt för sin rika och komplexa smakprofil. Genom att lufta vinet kan du hjälpa till att öppna upp dessa smaker och aromer, vilket gör att du får en mer nyanserad och djup smakupplevelse. 
  • Tanniner: Amarone har ofta kraftiga tanniner, särskilt när det är ungt. Genom att lufta vinet kan dessa tanniner mjukna något, vilket ger en rundare och mer balanserad smak. 
  • Så här gör du: För att lufta ett Amarone-vin kan du antingen hälla det i en karaff och låta det stå i en timme eller två innan du dricker det, eller så kan du hälla vinet direkt i glas och låta det andas där. Om du väljer det senare alternativet, se till att du ger vinet tillräckligt med tid att andas innan du dricker det. 

Observera! Medan det är bra att lufta unga Amarone-viner, bör du vara försiktig med äldre viner. Äldre viner kan vara mer känsliga och kan förlora några av sina mer subtila aromer om de utsätts för luft för länge.  

Sammanfattningsvis, om du har ett Aarone från 2019, skulle det vara en bra idé att lufta det för att få ut det mesta av dess smak och arom. 

Relaterade drycker
Tommasi Amarone Classico

Nr: 22350, Rött vin , Kryddigt & Mustigt

Läs mer
De BVRIS Amarone Riserva

En elegant premium-amarone i absoluta toppskiktet. Håller världsklass rakt igenom!

Nr: 75393, Rött vin , Fruktigt & Smakrikt

Läs mer

FÅ FLER TIPS FRÅN OSS

Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev med tips om allt som rör viner! Du vet väl också att du kan prenumeraera på tidning Grapevine i din brevlåda? Anmäl dig här

Oj, just nu verkar det vara lite problem att anmäla sig.
Försök gärna igen.

Tack! Nu är du registrerad och kommer få våra nyhetsbrev. Vi hörs snart!