Amarone Ripasso Appassimento

Amarone Ripasso Appassimento

Valpolicella är en region i norra Italien som sedan lång tid tillbaka är känd för sina starka röda viner med hög sötma och kraftig smak. Framför allt är det vinerna Amarone och Ripasso som är kända utanför Italien, det med all rätt, eftersom de är i en klass för sig, både bland andra viner från regionen och i hela vinvärlden.

Förklaringen till de här vinernas unika ställning hittar man framför allt i den unika metod som är typisk för regionen – appassimento. Metoden går i korthet ut på att man använder torkade röda druvor, så pass torkade att de nästan är på väg att bli russin, innan man pressar dem. Det ger en must med hög sötma, vilket i sin tur ger ett mycket kraftfullt vin. Eftersom de två vinerna delar metod och tillverkas i samma område så används ibland begreppet Amarone Ripasso Appassimento för att beskriva dem.


Amarone – populärt och kraftigt

Amarone har upplevt ett uppsving i popularitet utanför hemlandet under de senaste åren, även om vinet varit populärt i Italien under lång tid. Italienarna har druckit Amarone som den är eller kombinerat den med goda ostar. I takt med att vinet blivit populärt i resten av världen så har Amaronen fått en perfekt kompis i mörk choklad.

Enligt de officiella reglerna kring produktion av Amarone får det färdiga vinet inte understiga en alkoholhalt på 14 %. Det är vanligt att vinerna är så starka som upp till 17 %. Det här särskiljer Amarone från många andra rödviner från Italien. Smaken är ofta komplex och innehåller russin, choklad och mycket sötma.


Ripasso – det yngre syskonet

Ripasso brukar ibland beskrivas som det yngre syskonet i den familj som är Amarone Ripasso Appassimento. Jämfört med en klassisk Amarone är det här vinet inte lika starkt när det kommer till alkoholstyrka och det har också en lite lägre sötma. Det gör att vinet är lättare att kombinera med mat. Ripasso är en vanlig måltidsdryck till kötträtter.

När druvorna som ska användas till Ripasso har skördats, läggs de i ett lager i de lårar som används för att frakta druvorna. Det kan jämföras med hur druvor som ska mustas till annan vinproduktion fraktas – de läggs på ett stort och djupt flak eftersom det inte spelar någon roll om de druvor som ligger längst ner skadas.

Druvorna för Ripasso, som ofta är sorten Corvina, måste vara intakta för att kunna torkas på rätt sätt. Det är av den anledningen som druvorna hanteras så varsamt när de fraktas från skörd till lagring. När de når vinhuset placeras de på vinden, och där får de ligga i ett par månader. När de tappat ungefär hälften av sin vikt och börjat bli russinliknande i sin konsistens så pressar man dem.

Vid pressningen innehåller druvorna mindre vatten jämfört med om de pressats direkt och andelen socker har stigit. Under det sista steget pressas Ripasso med rester (skaldelar) från pressningen av Amarone.


Unika viner

Amarone Ripasso Appassimento åtnjuter som tidigare nämnts en särställning inom vinets värld., mycket tack vare den traditionella och unika metoden för tillverkning. Men eftersom vinet fått en sådan uppmärksamhet under de senaste åren har vintillverkare dessvärre ibland tummat på kvaliteten. Vinkonsumenter brukar uppmuntras att läsa på ordentligt innan man köper de här, ofta högt prissatta, vinerna.

Relaterade drycker
Tommasi Amarone Classico

Nr: 22350, Rött vin , Kryddigt & Mustigt

Läs mer
Tommasi Palanca Ripasso

I TOMMASIS RIPASSO FINNS DET BÄSTA FRÅN AMARONEN

Nr: 2133, Rött vin , Kryddigt & Mustigt

Läs mer
Tommasi Ripasso

Fyllig Ripasso till kötträtter och smakrika ostar

Nr: 87201, Rött vin , Kryddigt & Mustigt

Läs mer

FÅ FLER TIPS FRÅN OSS

Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev med tips om allt som rör viner! Du vet väl också att du kan prenumeraera på tidning Grapevine i din brevlåda? Anmäl dig här

Oj, just nu verkar det vara lite problem att anmäla sig.
Försök gärna igen.

Tack! Nu är du registrerad och kommer få våra nyhetsbrev. Vi hörs snart!