amerikansk tårtbotten

Amerikansk tårtbotten – dessert på amerikanskt vis

Det är inte uteslutande huvudrätten som gör en fulländad middag, snarare är det desserten som är kronan på verket. Vill du veta mer om hur du lyckas med en riktigt maffig dessert? Då har du hittat helt rätt. Här hittar du mer information om amerikanska tårtbottnar och andra bakverk.

Bästa amerikanska tårtan

Det finns en uppsjö olika varianter av amerikanska tårtbottnar och tårtor. Precis som i övriga världen är det svårt att definiera en variant av amerikansk tårta. Samtidigt finns det förstås amerikanska tårtbottnar och tårtor som skiljer sig från exempelvis de svenska motsvarigheterna.

Generellt finns det en särskild sak som skiljer amerikanska tårtor från svenska, nämligen uppbyggnaden. Det vill säga den största skillnaden är att amerikanska tårtor är uppbyggda på ett annat sätt en till exempel svenska tårtor. En amerikansk tårta innehåller ofta flera tårtbottnar, något som förvisso svenska tårtor också har, men inte alls i samma utsträckning.

Tårtbottnar som inte kräver ugn

Det är långt ifrån alla typer av tårtor som kräver tillgång till ugn. En amerikansk tårta som blivit en riktigt klassiker är en frusen cheesecake. Det finns förstås olika varianter av cheesecake också, en del kräver ugn och en del gör det inte. Just en frusen cheesecake tillagas ofta på amerikanskt vis med en tårtbotten gjord på kexsmulor och smält smör. Kexen smulas sönder eller körs i matberedare och blandas sedan med smält smör. Därefter kyls botten ner innan fyllningen tillsätts.

Ett bra knep för att variera en cheesecake är att anpassa både tårtbotten och fyllningen efter säsong. Exempelvis kan en julig variant vara gjord med en tårtbotten av pepparkakssmulor samt med en fyllning smaksatt med lingon eller glögg.

Amerikanska tårtbottnar

Precis som i Sverige och andra delar av världen finns det olika typer av amerikanska tårtbottnar och tårtor. Som nämnts tidigare är det lite typiskt amerikanskt att bygga tårtor med många tårtbottnar samt att bygga dem högt.

En annan aspekt som också varierar lite är att det är vanligare att de amerikanska tårtbottnarna smaksätts med olika saker. I till exempel Sverige är den vanligaste typen av tårtbotten en sockerkaksbotten som inte är smaksatt med mer än exempelvis vanilj. Samtidigt har det blivit vanligare att smaksätta med andra saker även i Sverige.

Den amerikanska varianten kan dessutom bestå av tårtbottnar som är smaksatta med olika saker. Exempelvis en tårta med både velvet och chokladbotten.

Tårtor som ögongodis

I den amerikanska baktraditionen finns det en lång tradition av att baka tårtor som föreställer olika saker. Med det i åtanke kanske det inte är jättekonstigt att det var i USA som de första programmen som handlade om tårtor producerades. Bland annat program där deltagarna ska skapa så kreativa tårtor som möjligt. Att du äter lika mycket med ögonen som med munnen blir extra tydligt när du äter en snyggt designad tårta.

Glöm inte desserten

Det är verkligen desserten som ramar in hela middagen. Därför är det viktigt att komma ihåg att lägga lite extra krut på just den. Ett bra sätt att lyckas med desserten är med en välsmakande tårta. Öka wow-faktorn ordentligt med en tårta bakad på amerikanskt vis.

amerikansk tårtbotten
Relaterade drycker
Arc-en-Ciel Rosé Mousseux

Fräscht och smakrikt ekologiskt alkoholfritt alternativ

Nr: 1932, Alkoholfritt , Friskt & Fruktigt

Läs mer

FÅ FLER TIPS FRÅN OSS

Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev med tips om allt som rör viner! Du vet väl också att du kan prenumeraera på tidning Grapevine i din brevlåda? Anmäl dig här

Oj, just nu verkar det vara lite problem att anmäla sig.
Försök gärna igen.

Tack! Nu är du registrerad och kommer få våra nyhetsbrev. Vi hörs snart!