Anka med apelsinsås vin

Anka med apelsinsås och vin

Rätter med anka är mycket gott om man tillagar anka rätt. Ska man tillaga anka man kan laga rätter med helstekt anka, eller med färska och utskurna ankbröst. Till anka passar en apelsinsås då sötman i apelsinsåsen är en fin kontrast till sältan i den saftiga ankan med knaperstekt skinn. Till anka bör man gärna servera ett bärigt och friskt rött vin, eller ett fatlagrat, druvigt och fruktigt vitt vin. Saftig anka med apelsinsås vin, är en perfekt kombination att njuta av i sällskap eller ensam.


Rätt tillagade ankbröst

Det är en konst att lyckas med ankbröst och målet är att få det där härligt krispiga skinnet och möra köttet som inte blir överstekt. En första grundregel om man vill tillaga anka med apelsinsås vin, är att ta ut ankbrösten ur kylen och låta dem få rumstemperatur. Det finns fler sätt att tillaga ankbröst, men ska man lyckas, enligt mästerkocken Per Moberg, trimmar man de rumstempererade ankbrösten genom att ta bort hinnor, sedan låter man det feta skinnet vara kvar som man kan skåra i ett rutmönster. Ankbrösten steks 2 minuter på vardera sida utan fett i en stekpanna. Nästa steg är att man glaserar ankbrösten med honung och låter dem vila runt 8-12 minuter på en varm plats. Ankan ska saltas och sedan läggas några minuter i ugnen. Ankbröst bör ha en innertemperatur på 60 grader för en bra stektid. Ankbröst kan också stekas med det skårade skinnet nedåt utan fett men en start av en kall stekpanna, sedan öser man fettet från ankan över ankbrösten. Slutsteget i denna metod är att man sedan bakar ankbrösten i ugnen på 115 grader med saltad och pepprad köttsida till 60 graders innertemperatur.


God helstekt anka med fyllning

En anka med goda tillbehör som anka med apelsinsås vin, kan också innebära att man serverar en helstekt anka. Precis som med en helstekt kyckling, kan man fylla ankan med goda tillbehör. Något som passar bra med att fylla anka med är fruktiga och syrliga äpplen, eller så kan man fylla med katrinplommon, rotfrukter som rotselleri, morötter och gul lök. En fylld helstekt anka får gärna ha kryddor i fyllningen som timjan, stjärnanis, salvia eller persilja. En lyckad helstekt anka får gärna ha en ugnstemperatur på 175 grader och tillagas 40-50 minuter per kilo. En helstekt anka ska ha runt 68-75 graders innertemperatur för att vara klar och genomstekt. En helstekt anka är god att pensla med 1 matsked ljus japansk soja, 1 matsked pressad citron, 1 tesked muscovadosocker och 1 matsked valfri kycklingfond.


Sås och vin till anka

När man tillagar anka är en apelsinsås något som alltid passar när det kommer till smakkombinationer med ankans fetare typ av kött. Ett gott grundrecept för 1 person är en 1/2 apelsin med saft och skal, 2 teskedar rödvinsvinäger, 1 matsked strösocker, 2 deciliter kycklingbuljong, 1 tesked majsstärkelse, 2 matskedar vatten och 2 teskedar smör. Sedan river man skalet från apelsinen ner i en kastrull, lägger i sockret för att smälta och sedan  vinäger och låter det koka upp. Majsstärkelsen blandar man med vattnet vid sidan om och slår i på slutet för att koka ihop. Saftig anka med apelsinsås vin är mycket smakrikt och kan passa de flesta att äta. Ska man ha ett bra vin till anka med apelsinsås vin, kan man gärna ha både röda och vita viner med mer frukt samt gärna även ett bubblande rosévin.

Relaterade drycker
Louis Latour Bourgogne Pinot Noir

Elegant pinot noir från Bourgogne

Nr: 71702, Rött vin , Kryddigt & Mustigt

Läs mer
Louis Latour Bourgogne Hautes-Côtes-de-Beaune

Nr: 2461580401, Rött vin ,

Läs mer
Ramos Elegant White

Fräscht, torrt vitt vin från Portugals mest främsta vinmakare João Portugal Ramos

Nr: 79034, Vitt vin , Friskt & Fruktigt

Läs mer

FÅ FLER TIPS FRÅN OSS

Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev med tips om allt som rör viner! Du vet väl också att du kan prenumeraera på tidning Grapevine i din brevlåda? Anmäl dig här

Oj, just nu verkar det vara lite problem att anmäla sig.
Försök gärna igen.

Tack! Nu är du registrerad och kommer få våra nyhetsbrev. Vi hörs snart!