ansa brysselkål

Konsten att ansa brysselkål och idéer på tillagning

Ansa brysselkål, hur gör man det bäst? Brysselkål är för många svenskar synonymt med jul- och smörgåsbord. Kålsorten som var omåttligt populär förr i tiden har nu fått en uppsving som trendgrönsak kring högtider men även i vardagen. Brysselkålen är mycket populär tack vare sin beständighet, enkelhet att odla och att den är ganska okänslig för temperaturer vilket gör att den kan skördas sent i säsongen. Tack vare att den är så pass härdig har den också en ganska grov och kraftig stam vilken man ansar från själva brysselkålen vid tillredning. I den här artikeln ger vi lite bakgrundsinformation om brysselkål och några inspirerande tankar för dig som har slut på idéer och recept!

Konsten att ansa brysselkål

Egentligen är det mycket enkelt att ta vara på sin brysselkål, oavsett om du odlat den själv eller köpt en hel ”stock” i affären. Vanligtvis köper man brysselkål färdigansad i små nät, då räcker det att man skär av den lite grövre biten nedtill som håller ihop själva ”kålhuvudet”. Det kan göras både före och efter tillagning, gör man det innan finns en liten risk att kålbladen trillar av betydligt enklare än om man gör det vid servering.

Om du själv odlat din brysselkål och har en eller flera små stammar med kål som vuxit ut längs med bladvecken är det också mycket enkelt att ansa brysselkålen. Antingen plockar man av de små bollarna eller kålhuvudena en och en för att sen repetera ansningen som ovan angivet genom att skära bort den grövre biten.

De eventuellt lösa och fula bladen som sitter kvar kan enkelt dras av eller gnuggas bort med hjälp av fingrarna.

Idéer och inspiration om tillagning

Förutom att servera kokt brysselkål vid jul så finns det massvis med användningsområden. De går också att äta råa som råkost eller som hackad ingrediens i en härlig sallad. Kokar man brysselkål för länge blir den mjölig och inte alls så smakrik. Optimal tid för att koka brysselkål är ungefär en kvart.

Det är vansinnigt gott att stoppa brysselkål både i gratäng och gryta, låt dem gå med när du gör ett långkok men lägg gärna i den mot slutet av tillagningen för att den ska behålla en aptitlig konsistens.

Något som är extra gott och lite mer modern touch än den kokta brysselkålen är att rosta dem tillsammans med mycket vitlök och chili. Kålen får då en helt annan hetta och den eventuella beskheten som kan upplevas blir då även maskerad vilket gör att till och med hatare kan förvandlas till en älskare. Också att smörsteka eller ugnsgratinera brysselkål med riven parmesan eller hårdost i en ugnsform är mycket gott. När man tillagar kålen med värme så passar den bra till höstiga grytor eller en slottsstek om söndagarna.

Låter man istället brysselkålen spela huvudrollen i en grekisk sallad med fetaost, rödlök och rostade mandlar så blir den desto mer somrig. Servera den gärna till lättare fisk- eller kycklingrätter. Tillsammans med en medelhavslagad fisk ugnsrostad på en saltbädd blir den mycket sommaranpassad. Gör en god dressing sötad med honung för lite extra smak.

ansa brysselkål

FÅ FLER TIPS FRÅN OSS

Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev med tips om allt som rör viner! Du vet väl också att du kan prenumeraera på tidning Grapevine i din brevlåda? Anmäl dig här

Oj, just nu verkar det vara lite problem att anmäla sig.
Försök gärna igen.

Tack! Nu är du registrerad och kommer få våra nyhetsbrev. Vi hörs snart!