Aragonez grape Portugal

Aragonez grape Portugal

Vill du lära dig mer om Aragonez grape Portugal? Portugal som vinland är fantastiskt och det mest fascinerande är kanske att de håller hårt om just de iberiska druvsorterna. Den absolut mest odlade druvan är den lättodlade och mycket uppskattade Aragonez eller Tinta Roriz som den också kallas. Med sina blå druvor och toner från bland annat katrinplommon, läder, vanilj, svartpeppar och tobak är den ett populärt val. Ursprungligen är druvsorten från Spanien där den går under namnet ”Tempranillo” och senare det portugisiska ”Tinta Roriz” som den är mer känd som i Duoro och Daõ regionerna.

Aragonez ursprung

Det högst troliga är att Aragonez härstammar från ”Aragón”, vilket är spanska för Aragonien, området precis öster om Rioja och Navarra. Här kan man med säkerhet veta att druvan odlats sedan långt tillbaka, åtminstone sedan tidigt 1800-tal då den omnämns, men de allra tidigaste skrifterna där druvan nämns är så långt tillbaka som 1200-talet. Med sitt ursprung i Spanien blev det första området att börja odla Aragonez som druva, Alejento i södra Portugal. Under 1800-talet spreds den till Douro och Quinta do Roriz, en av de äldsta och mest välrenommerade vingårdarna i Portugal. Det är också från Quinta do Roriz som druvan även fått ett av sina namn,  ”Tinta Roriz”.

Om druvan

Druvsorten ger både viner med kraftiga aromer och något högre alkoholhalt. Den har låg syra och är lämplig att lagra samtidigt som den är väldigt motståndskraftig mot oxidation. Aragonez är ett fylligt, rikt vin med en kombination av elegans och attityd. Här möter väna bär som jordgubbar och svartvinbär, den mer temperamentsfulla svartpepparen och tobaken. Aragonez som druvsort är en naturlig korsning av benedicto och albillo mayor.

Regionerna

Aragonez är en populär druva och odlas i hela Portugal men de två dominerande regionerna är Daõ och Alejente.

Odlingen

Aragonez som druvsort anses vara lättodlad med växtkraftiga vinrankor och är även mycket anpassningsbar till olika klimat och jordmåner. Idealiskt är en sandig eller ler- och kalkrik jord.  Aragonez druvorna gör verkligen skäl för sitt spanska namn ”Tempranillo”, vilket betyder tidigt, då druvorna mognar tidigare än många andra spanska druvsorter.

Aragonez odlas med fördel i lite svalare lägen och på högre höjd. Samtidigt vill den ha värme då dess skal är lite tjockare och behöver värme för att mörkna. I Alejente och Douro regionerna är förhållandena vanligtvis optimala för sorten, men svalare år är ändå att föredra när du väljer ett aragonez vin.

Vinet

Druvan spelar en central roll i vinproduktionen i Portugal, där Alejente och Douro regionerna dominerar. I Alejente där den heter Aragonez  är det vanligt att den används tillsammans med andra druvor till röda viner. Druvsorter som trivs bra ihop med Aragonez är exempelvis Touriga Nacional, Trincadeira eller Alicante Bouschet.  I Douro där den går under namnet Tinta Roriz används istället druvan huvudsaklingen i framställningen av portvin.

Aragonez grape Portugal – Vinet och maten

Aragones druvan ger ett mångsidigt vin och passar utmärkt till rätter med ordentlig smakbild. Det berhöver inte vara starkt men får gärna smaka mycket. Tänk dig  en kryddig het kyckling, grillat lamm eller en härlig portabellogryta med rosmarin.

Aragonez grape Portugal
Relaterade drycker
Ramos Reserva

Nr: 6139, Rött vin , Kryddigt & Mustigt

Läs mer
Vila Santa Reserva

Nyanserat och kryddigt vin

Nr: 12507, Rött vin , Fruktigt & Smakrikt

Läs mer

FÅ FLER TIPS FRÅN OSS

Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev med tips om allt som rör viner! Du vet väl också att du kan prenumeraera på tidning Grapevine i din brevlåda? Anmäl dig här

Oj, just nu verkar det vara lite problem att anmäla sig.
Försök gärna igen.

Tack! Nu är du registrerad och kommer få våra nyhetsbrev. Vi hörs snart!