Året i vingården del 2

Den första månaden i rubriken avser den norra hemisfären, bl. a Frankrike och den andra månaden med en asterix, avser den södra hemisfären, där exempelvis Sydafrika ingår. Den exakta tidpunkten för skörd varierar mellan länder, regioner, lägen och producenter.

APRIL/OKTOBER*

I vingården beskärs vinrankan för att koncentrera växtkraften i de återstående skott som sedermera blir druvor. De nya grenarna binds upp så att solljuset ska kunna nå vinbladen, när de vuxit ut, vilket är nödvändigt för fotosyntesen (utan den blir det inga druvor och inget vin). Men grenarna binds även upp för att fordon ska kunna komma fram mellan vinraderna, t ex för att skörda och för att bespruta vinrankorna mot skadedjur. I vinkällaren tappas vinet om från en behållare (ekfat eller rostfri ståltank) till en annan. Detta görs för att bli av med sedimentet som består av druvskal, jästfällning och stjälkar. Vid omtappning stannar sedimentet kvar i den behållare som vinet tappades från. Omtappningen sker som regel första gången efter alkoholjäsningen (den allra första jäsningen). Sedan tappas vinet om 3–4 gånger under första året, om vinet ligger på ekfat.

MAJ/NOVEMBER*

I maj tappas ”färdigt” vin på flaska och ordrar förbereds så att vinet levereras ut innan sommarvärmen kommer. I många vinområden är vårfrost ett stort problem, fryser knopparna på vinrankan blir det i värsta fall inga druvor! För att varna för köldknäppar används ofta ett temperaturreglerat alarm, ja det finns flera olika sätt att skydda de sköra små knopparna! Ett exempel är vindmaskiner som gör att luften cirkulerar. I Chablis ställer de med jämna mellanrum ut små portabla värmebrännare i vingården (inte helt olika dem som nu blivit populära att ha ute på altanen på sommaren). I Kalifornien sprutar de vatten på vinrankan så att det vid frostgrader bildas ett skyddande lager av is, en skyddande ishinna på knopparna. I maj kommer de första bladen och då är det vanligt att vingården besprutas mot skadedjur för första gången.

JUNI/DECEMBER*

Nu ses vingården över igen och de unga skotten binds upp så att vinrankan kan producera druvor av god kvalitet. Blomningen är nu i full gång i vingården – då är det i regel hundra dagar kvar till skörd. Under blomningen är det önskvärt med stabilt väder, detta för att vinrankan ska kunna producera stora mängder druvor. Ostadigt väder kan minska behovet av ”grön skörd” som innebär att en viss procent omogna druvklasar tas bort för att de kvarvarande klasarna ska bli mer koncentrerade. Kvalitetsviner tappas om igen i juni/december, före sommarvärmen.

FÅ FLER TIPS FRÅN OSS

Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev med tips om allt som rör viner! Du vet väl också att du kan prenumeraera på tidning Grapevine i din brevlåda? Anmäl dig här

Oj, just nu verkar det vara lite problem att anmäla sig.
Försök gärna igen.

Tack! Nu är du registrerad och kommer få våra nyhetsbrev. Vi hörs snart!