argentinsk sås till kött

Argentinsk sås till kött

Att påstå att argentinarna gillar kött är inte att överdriva, snarare är det en underdrift. I det sydamerikanska landet äter man nämligen så pass mycket kött att man år efter år hamnar i topp tre på listan över de länder där man äter mest kött. Omkring 55 kg per person och år är den genomsnittliga konsumtionen för argentinare.

Förutom en imponerande konsumtion och produktion av nötkött så är Argentina känt för sitt röda vin av hög kvalitet. Vinet är ofta gjort på den argentinska nationaldruvan Malbec och odlas i provinsen Mendoza. Vad passar bättre än ett glas rött vin till en argentinsk välgrillad stek, undrar du kanske? Det skulle möjligtvis vara en traditionell argentinsk sås till kött gjord på just landets nationaldruva. Den här perfekta köttsåsen gjord med vin på Malbec kommer du inte ångra att du provar att göra, inte bara för att den är så god utan också för att den är enkel och inte minst snabb att göra.

Receptet är för två eller tre portioner.


Ingredienser

  • 2 dl kalvfond
  • 2 dl rött vin på Malbec
  • 3 kvistar timjan
  • 1 kvist rosmarin
  • 5 schalottenlökar
  • 1 tsk svartpepparkorn (hela)


Gör såhär

Börja med att finhacka dina schallottenlökar. Riv isär kvistarna med färska örter. Häll sedan ner alltsammans i en mellanstor kastrull och ha i kalvfonden. Sätt plattan på hög värme och låt det koka upp. När det kokar sätter du klockan på fem minuter och låter det fortsätta koka tills fem minuter har gått.

Vrid ner värmen till medelhög och tillsätt vinet. Allting ska nu stå och sjuda tills din sås har reducerats till ungefär hälften av den ursprungliga volymen. Här har du lite spelrum, du kan själv avgöra vad du tycker är en lagom konsistens. Men som en tumregel är det bra att ha i bakhuvudet att såsen är som bäst om den påminner om en tjock glaze som inte rinner ut på tallriken.

Eftersom en argentinsk sås till kött ska vara slät så ska du nu sila upp bort de fasta ingredienserna, alltså örterna, pepparn och löken. Det gör du enklast genom att använda en hålslev, men en vanlig sil kan duga. Smaka av med salt innan du häller upp den i en såssnipa.


Servering

Servera så som argentinarna gör när de njuter av en kötträtt och håll det hela så enkelt du kan. En bit nötkött som inte är genomstekt med en näve sköljd rucola bredvid med lite olivolja på. Såsen klickar du sedan ut ovanpå köttet innan du serverar dina gäster den här argentinska middagen.

Servera generösa mängder Malbec-vin till maten. Smakerna kommer av naturliga skäl gifta sig perfekt och vinet, såsen och köttet kommer alla få möjlighet ta plats.


Möjligt att variera

Den här såsen går att göra på andra röda viner som har full kropp. Har du inte ett Malbec-vin att tillgå så går det bra att använda en Cabernet Sauvignon eller en Syrah. Du kan också testa att byta ut svartpeppar mot rosé- eller svartpeppar samt ha i en liten mängd hackad chili.

Relaterade drycker
Ramos Reserva

Nr: 6139, Rött vin , Kryddigt & Mustigt

Läs mer
Tommasi Graticcio Appassionato

Tommasi Graticcio Appassionato är ett intensivt, fruktigt, aningen kryddigt och smakrikt vin med lång härlig eftersmak

Nr: 5354, Rött vin , Kryddigt & Mustigt

Läs mer
MYTH Red Blend

Nr: 5790501, Rött vin , Fylligt & Smakrikt

Läs mer

FÅ FLER TIPS FRÅN OSS

Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev med tips om allt som rör viner! Du vet väl också att du kan prenumeraera på tidning Grapevine i din brevlåda? Anmäl dig här

Oj, just nu verkar det vara lite problem att anmäla sig.
Försök gärna igen.

Tack! Nu är du registrerad och kommer få våra nyhetsbrev. Vi hörs snart!