Tillagning av asiatisk friterad kyckling

Influenser av mat världen över är något Sverige verkligen har anammat. Det finns många internationella restauranger över hela landet, men även i det egna köket lagas det många olika maträtter med inspiration från olika kontinenter. Asien är en kontinent där mycket inspiration har hämtats från, något som passar både barn och vuxna då maten är lätt att anpassa. Asiatiska kryddor är lättillgängliga, men det finns tacksamt nog många asiatiska butiker också med brett utbud.

Asiatiska smaker på maten

Asiatisk mat och smaksättningar är lätta att kombinera även med tillbehör som inte hör direkt till det asiatiska köket. I och med att det är så mångsidigt är det verkligen något som går att anpassa efter olika önskemål. Kyckling är en maträtt som är naturlig i många hem. Kyckling går att variera i det oändliga, och i det asiatiska köket kommer den helt till sin rätt.

Friterad kyckling är något som är klassiskt i USA. Det är dock möjligt att anpassa det väldigt bra till andra kök och kontinenter också. Asiatisk friterad kyckling är en riktig delikatess som alltid blir uppskattad oavsett till vem den serveras. Det viktiga i just asiatisk matlagning är smaksättningen. I friterad kyckling är hemligheten att krydda paneringen till friteringen, något som ger smak åt hela kycklingen.

Friterad kyckling på asiatiskt vis

I Asien är det vanligt att dubbelpanera kycklingen, vilket innebär att kycklingen tillagas enligt följande:

  • Vänd kyckling i mjöl och majsstärkelse
  • Doppa i ägg
  • Vänd i panko (asiatiskt ströbröd)
  • Fritera i olja

Första steget är att vända kycklingen i mjöl och majsstärkelse. I blandningen är det viktigt att tillsätta asiatiska kryddor. Det är vanligt att cayennepeppar eller paprikapulver används, även vitlökspulver. Med malda kryddor tas de lätt upp i mjölblandningen.

Steg två är att doppa kycklingen vidare i äggvisp. Hela ägg vispas lätt ihop. Ägget är inget som smaksätts vanligtvis då mjölet har kryddats, och kryddning tillsätts även i det tredje steget. Ägget förblir därmed neutralt.

Det tredje och sista steget i en panering på asiatiskt vis, är att vända kycklingen i panko. Panko är ett asiatiskt ströbröd, något som ger mycket mer krispighet i friteringen än vad det klassiska ströbrödet gör. Panko gör även att det blir mer textur i paneringen, till skillnad mot ströbröd som gör slutresultatet relativt slätt. Även pankon kryddas med fördel, även detta med kryddor som ger lite hetta. Den kan kryddas med samma blandning som mjölet, för att tillföra extra smak.

Beroende på personerna kycklingen ska serveras till, anpassas kryddorna efter det. Är det mindre barn som ska äta är det vanligt att vara lite mer försiktig med kryddorna, medan vuxna ofta tål lite mer hetta. När de tre stegen genomförts friteras slutligen kycklingen i olja.

Tillbehör till friterad kyckling

I Asien är tillbehör viktigt till måltider. Till friterad kyckling är såsen ett måste. En sås behöver inte vara komplicerad att röra ihop, den kan blandas ihop med enkla tillbehör. En snabb sås kan bestå av en blandning av sweet chilisås, ingefära, soja, vitlök och honung. En bas av sweet chili är väldigt vanligt i Asien, något som är lättillgängligt i alla matvarubutiker i Sverige. Det är även möjligt att enbart doppa kycklingen i sweet chili, om en snabbare rätt vill serveras.

FÅ FLER TIPS FRÅN OSS

Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev med tips om allt som rör viner! Du vet väl också att du kan prenumeraera på tidning Grapevine i din brevlåda? Anmäl dig här

Oj, just nu verkar det vara lite problem att anmäla sig.
Försök gärna igen.

Tack! Nu är du registrerad och kommer få våra nyhetsbrev. Vi hörs snart!