Baconlindad oxfilé i ugn

Baconlindad oxfilé i ugn

Köttbitarnas köttbit nummer 1 är ju utan tvekan oxfilén. En mör och fin styckningsdetalj som det är nästintill omöjligt att inte lyckas i alla fall mer än hjälpligt med. Och sätten att tillaga en oxfilé på är ju som bekant oändliga. Vi vill dock slå ett extra slag för att göra baconlindad oxfilé i ugn. Baconet bidrar med en lätt rökighet och en lätt krispighet till varje bit. Mums!

Till baconlindad oxfilé i ugn passar en vanlig hederlig potatisgratäng bäst. Krämigt och gott! Servera kalaset med en skvätt rödvinssås, ett kryddsmör med tex persilja och vitlök eller varför inte en klassisk bea? Fler tips på kryddsmör och hur du enkelt fixar dessa på egen hand, får du längre ner.

Innan du kör igång- fundera på hur vill du ha ditt kött tillagat? Att använda en stektermometer är den smidigaste vägen till ett perfekt resultat.
Här är innertemperaturerna att hålla koll på för att få din oxfilé precis såsom du vill ha den:

Rare: 48-50 grader
Medium Rare: 54-56 grader
Medium: 56-58 grader
Medium Well: 60-65 grader
Well Done: 68-70 grader

Tips: Variera mera! Det är gott med kryddsmör till den baconlindade oxfilén i ugn. Och sätten att variera dem på, är många.
Rör smör smidigt, tillsätt hackad, persilja och vitlök. Tillsätt ett par droppar citron och blanda väl. Rulla ihop smöret till en rulle i smörgåspapper eller plastfolie. Låt stelna i kylen. Skär sedan upp i skivor vid servering. Mums!

Fler på andra fyllningar att alternera mellan:
Hackad lättstekt rödlök – stek mjuk i olivolja i vanlig stekpanna och låt svalna.
Hackade torkade tranbär
Färsk hackad timjan och rökt paprikapulver

Vad ska jag dricka till? En tumregel är att kraftigare smakrika röda viner gör sig ypperligt bra till den hör typen av kötträtter med tillhörande gratäng och såser. Smakrikedomen och fetman i rätten står pall för ett riktigt rejält vin. Vi har valt ut tre fina matchningar i olika prisklasser.

Faktaruta

Baconlindad oxfilé i ugn
4 portioner
4 mittbitar av oxfilé á 150g
4 skivor bacon
Salt
Nymald svartpeppar
Smör att steka i

Gör såhär:
Lägg fram köttet i rumstemperatur åtminstone en halvtimma innan stekning. Anledningen till att köttet inte bör vara kylskåpskallt då du börjar tillaga det, är att det då läper stor risk att blir väldigt ojämnt tillagat.
Om det behövs – putsa köttet från eventuella senor och fett. Det krävs sällan om du köper färdiga redan uppskurna bitar av en oxfilé, utan snarare om du köpet hel oxfilé i bit.
Krydda filébitarna geoim att ”klappa in” salt och peppar på båda sidor om bitarna.
Linda en skiva bacon runt varje köttbit. Fäst baconet genom att knyta ett steksnöre runt, eller stick igenom en tandpetare.
Hetta upp en stekpanna på medelvärme, smält smöret.
Bryn köttet på båda sidorna.
Lägg över i en ugnsfast form. Tillaga i ugn i 125 grader tills du får en kärntemperatur på mellan 52 – 70 grader, beroende på hur du välstekt du vill ha köttet.
Låt vila i tre minuter innan servering.

Baconlindad oxfilé i ugn
Relaterade drycker
2235001tommasiamaroneclassico2013
Tommasi Amarone Classico

Ett fylligt rött vin med stor doft och smak, serveras till smakrika rätter eller till hårdostar.

Nr: 22350, Rött vin , Kryddigt & Mustigt

Läs mer
Côtes du Rhône Grand Veneur Organic Reserve

AOP Côtes du Rhône

Nr: 72034, Rött vin , Kryddigt & Mustigt

Läs mer
The Black Shiraz

Generöst och smakrikt vin med smak av björnbär, plommon och kryddor.

Nr: 6131, Rött vin , Kryddigt & Mustigt

Läs mer

FÅ FLER TIPS FRÅN OSS

Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev med tips om allt som rör viner! Du vet väl också att du kan prenumeraera på tidning Grapevine i din brevlåda? Anmäl dig här

Oj, just nu verkar det vara lite problem att anmäla sig.
Försök gärna igen.

Tack! Nu är du registrerad och kommer få våra nyhetsbrev. Vi hörs snart!