baka med bananmjöl

Baka med bananmjöl

Det blir allt vanligare och mer populärt att baka med olika slags mjöl än vanligt vetemjöl eller rågmjöl som i de traditionella bröden eller kakorna. Mandelmjöl, kokosmjöl och bananmjöl är bara några varianter att nämna. Just bananmjöl är både nyttigt och ger en god smak till ditt bröd eller bakverk.


Ett supermjöl som är fulladdat med nyttiga egenskaper

Visste du att bananmjölet som kommer från de gröna kokbananerna är laddat med nyttiga ämnen? Hälsofördelarna är därför många och även förutsättningarna för en härlig smak.

•Glutenfritt

•Rikt på kalium, kalcium, fibrer, magnesium och järn samt innehåller de goda probiotika bakterierna

Eftersom det är fritt från gluten är det ett perfekt alternativ för dig som är glutenintolerant. Du kan köpa bananmjöl i flera butiker men då är ofta sortimentet stort. Det enklaste sättet att få tag i produkten är dock på nätet.


Så bakar du med bananmjöl

Vad kan man då baka med bananmjöl? Både bröd, kakor, pizza, paj och pizza. Testa även att göra plättar och pannkakor med det och tillsätt gärna lite kakaopulver för god choklad/banansmak. Perfekt till både frukost och mellanmål eller kanske för en smarrig dessert.

Obs! Det är viktigt att tänka på att skära ned mängden bananmjöl till ca 30 % än vad det ursprungliga receptet säger. Detta eftersom bananmjöl innehåller mer stärkelse än vanligt vetemjöl.


Några goda recept bakade på bananmjöl


Bananpannkakor

Så gör du goda grönbananpannkakor för en härlig dessert eller frukost för att imponera på vännerna. Detta är ett superenkelt recept och kan röras ihop på nolltid.

•Ta 3 stycken ägg

•0,75 dl bananmjöl

•Lite salt

•2 dl vatten

Arbeta ihop alla ingredienser till en smet. Ta sedan lite kokosolja eller ghee eller smör och stek smeten till tunna och fina pannkakor. Servera gärna med kokosgrädde och en smarrig sylt. Vill du lyxa till det serverar du med ett sött dessertvin om det gäller en efterrätt.


Banankaka

Vem tycker inte om en härlig mjuk banankaka? Välj att smaksätta den med choklad, kanel eller kardemumma.

•3 ägg

•2 mogna bananer på ca 100 g styck

•75 g ghee eller smör

•1,5 dl mjölk (du kan använda vilken typ av mjölk som helst)

•2,5 dl bananmjöl

•3 tsk bakpulver

•0,5 tsk salt

•3 tsk malen kardemumma

•5 tsk kanel

•Tillsätt några matskedar ekologiskt kakaopulver om du önskar

Förbered en kakform och sätt ugnen på ca 200 °C. Blanda ihop ägg, bananer, fett och mjölk och vispa ihop till en fin smet. Du kan till exempel använda en stavmixer om du har hemma. Bananerna måste vara ordentligt mosade så du kan gärna ta en gaffel och förmosa dem innan du blandar ner med övrig mix.

Nu tar du och mäter upp alla de torra ingredienserna och adderar dem till smeten. Rör ihop till en slät och fin smet och häll i den smör- och bröade kakformen innan du ställer in formen i ugnen. Kakan ska stå i ugnen i ca 35 minuter innan du tar ut den och låter den svalna innan du skär upp kakan i fina skivor.

FÅ FLER TIPS FRÅN OSS

Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev med tips om allt som rör viner! Du vet väl också att du kan prenumeraera på tidning Grapevine i din brevlåda? Anmäl dig här

Oj, just nu verkar det vara lite problem att anmäla sig.
Försök gärna igen.

Tack! Nu är du registrerad och kommer få våra nyhetsbrev. Vi hörs snart!