baka med honung istället för socker

Kan man baka med honung istället för socker?

Visste du om att det går att baka med honung istället för socker? Det finns flera fördelar med att göra det – men också vissa saker som du behöver tänka på för att det ska bli som du har tänkt dig. Här hittar du några bra tips att följa för att göra det perfekta bakverket med honung som sötning, samt några anledningar att prova det.

Det du behöver tänka på

En av de främsta sakerna som du behöver tänka på när du ska baka med honung istället för socker i dina bakverk är att honung är dubbelt så sött som socker. För att få ett bra resultat som inte gör bakverket för sött så kan du alltså använda en halv deciliter honung istället för varje deciliter socker som receptet anger. Du kan också välja att bara byta ut en viss del av sockret mot honung, och att till exempel istället för tre deciliter socker använda dig av en deciliter socker och en deciliter honung. Du som vill kan även byta ut sirap mot honung om du föredrar honungssmaken. Detta görs då rakt av – en deciliter sirap byts ut mot en deciliter honung.

Mät lättast upp honungen med våg istället för volymmått

En annan sak att tänka på är att honung är mycket klistrigare än socker och svårare att mäta upp med hjälp av volymmått. Därför kan det istället vara lämpligt att använda dig av en våg och väga upp honungen. Tänk då på att en deciliter honung väger cirka 140 gram, och att 100 gram honung är cirka 0,7 deciliter. Om du använder fast honung istället för flytande så rekommenderas det att du smälter honungen för att den ska bli lättare att mäta upp.

Honung har lägre brännpunkt än socker

När du ska baka med honung är det också viktigt att tänka på att brännpunkten för honung är lägre än den för socker, och att du därmed behöver sänka temperaturen på ugnen något. Prova att minska med cirka 10 till 20 grader Celsius – detta skiljer sig beroende på flera faktorer, såsom din ugns effekt, vilken honung du använder, och vad annat som ingår i receptet. Om du bakar inför någon tillställning såsom exempelvis födelsedag så rekommenderas det därför att du provbakar receptet i förväg så att du har möjlighet att justera det som inte blev perfekt första gången.

Fördelar med att använda sig av honung i baket

Det finns flera fördelar med att använda sig av honung istället för socker i sina bakverk. En av de mest uppenbara fördelarna när du äter ett bakverk med honung är att honung har en god, mild smak, och därmed ger bakverket mer karaktär utöver enbart att fylla funktionen som sötning. Men det finns även andra fördelar – exempelvis så håller ju honung som bekant sig fräscht så gott som i evigheter, och bakverk bakade med honung kan också hålla längre än de som är bakade med socker. Jämfört med socker så hjälper honungen också till att bevara saftigheten i bakverket längre.

baka med honung istället för socker

FÅ FLER TIPS FRÅN OSS

Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev med tips om allt som rör viner! Du vet väl också att du kan prenumeraera på tidning Grapevine i din brevlåda? Anmäl dig här

Oj, just nu verkar det vara lite problem att anmäla sig.
Försök gärna igen.

Tack! Nu är du registrerad och kommer få våra nyhetsbrev. Vi hörs snart!