baka utan socker och gluten

Baka ljuvligt gott utan socker och gluten

Vill du lära dig att baka utan socker och gluten? Vi blir allt mer hälsomedvetna och det är inte längre svårt att baka goda bakverk som också är nyttiga. Idag finns det så många bra substitut på marknaden att du enkelt kan baka utan socker och gluten. Dessutom blir det lika ljuvligt gott som vanligt. Många bagare specialiserar sig dessutom på hälsosamma recept och har aldrig socker eller gluten i sina bakverk. Du kan alltså hitta en massa härliga recept på nätet eller på sociala medier. Det som är bra med dessa alternativ är att de nästan alltid är anpassade för den som äter en vegansk kost.

Gör en god citronpaj

Ett bra exempel om du vill baka utan socker och gluten är att göra en tarte au citron. Om du gillar citron kommer en sådan paj verkligen gå hem. Den är perfekt att bjuda på under en fika med vänner. Många märker inte ens att du inte har använt något socker. För att göra degen byter du ut mjölet mot rismjöl och majsmjöl. Du använder även kokossocker. Botten kommer bli lika god och frasig även om du inte använder dig av traditionella råvaror.

När det kommer till fyllningen kan du använda dig av kokosgrädde istället för vanlig grädde. Det ger dessutom kakan en god smak av kokos vilket är uppskattat.

Välj en morot- och äpplekaka

En annan kaka som normalt blir succé är fylld med äpple och morötter. Då använder du färska dadlar och kvarg istället för de traditionella ingredienserna. Du kan även använda mandelmjöl om det inte ska vara någon gluten i kakan. Det är väldigt enkelt då ingredienserna bara ska mixas samman till en stor kaka. Sedan är det bara att låta den sköta sig själv i ugnen under 45-50 minuter.

Allt fler väljer att baka sockerfritt

Det är allt fler som väljer ett sockerfritt bakverk över andra alternativ. De flesta av oss är medvetna om att socker och gluten inte är det bästa för kroppen. På sociala medier som Instagram finns det därför en uppsjö av konton som visar dig goda recept. Många som har problem med magen väljer även glutenfria recept.

Är det några livsmedel du alltid ska ha hemma så är det dadlar, flera olika typer av mjöl, kokosolja och nötter. Många väljer även att använda steviadroppar som är ett naturligt och bättre alternativ till socker. Om du dessutom kombinerar med lite olika bär har du en väldigt bra grund att stå på.

Gör din egna version av riktiga klassiker

Det finns många bakverk som man har vuxit upp med och säkerligen har en relation till. Hallongrottor är ett sådant exempel. Mandelmjöl är ett utmärkt substitut om du vill baka glutenfritt. Många mixar flera olika typer av mjöl för att få till en bättre blandning. Om du inte vill baka med vanligt smör kan du byta ut det mot mandelsmör. De flesta av dessa ingredienser går idag att hitta i välsorterade butiker. Det går även att beställa online i olika hälsokostbutiker om du letar efter något speciellt.

baka utan socker och gluten

FÅ FLER TIPS FRÅN OSS

Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev med tips om allt som rör viner! Du vet väl också att du kan prenumeraera på tidning Grapevine i din brevlåda? Anmäl dig här

Oj, just nu verkar det vara lite problem att anmäla sig.
Försök gärna igen.

Tack! Nu är du registrerad och kommer få våra nyhetsbrev. Vi hörs snart!