barolo logo

Barolo logo – ett kungligt vin

Nu kanske många undrar vad Barolo logo är. Barolo är ett rött vin som produceras i den norra delen av Italien i en region kallad Piemonte. Vinet tillverkas av druvan Nebbiolo som odlas i vad som även kallas Barolozonen. Det är endast viner i denna zon som får klassas som Barolo viner, därav Barolo logo. Baroloviner erbjuder ett brett utbud av exotiska och komplexa aromer varav rosor och tjära är de vanligaste. Men även andra aromer förekommer såsom torkad frukt, choklad, eukalyptus, lakrits, vit tryffel, mynta, plommon, jordgubbar, tobak, läder, mullbär, kryddor samt örter. Viner med Barolo logo innebär att de har en god förmåga att åldras och ett moget Barolo vin får normalt en roströd nyans. Efter skörd måste Barolo vin lagras minimum 36 månader varav arton månader ska lagras i träfat. Efter fem års lagring får Barolo vinet märkas som Riserva.


Barolo – ett vin för kungahusen

Efter det att kungen av Sardininen skickade Barolo vin till England 1751 uppstod det kungliga anspråket. Vittorio Emanuele II, som senare blev kung av Italien, visade särskilt intresse för Barolozonen. Vin med en Barolo logo blev inte bara populärt bland kungligheter utan även borgarklassen fick upp ögonen för detta fantastiska vin. I dag har många kungahus världen över säkerligen Barolo vin i sina vinkällare. Ett Barolo vin får endast framställas av Nebbiolo druvan och skördas från vingårdar i Barolozonen.


Barolozonen

Numera kartläggs vingårdarna och dess jordmån i detalj vilket bidragit till att Barolo viner är bättre än någonsin tidigare. Inom Barolozonen uppstår skillnader i vinet beroende på jordarten. I La Morra och Barolo producerar de bördiga och kalkrika jordarna ett mer aromatiskt, mjukare och fuktigare vin som tenderar att åldras något snabbare än vin från andra områden i Barolozonen. I Serralunga d’Alba och Monforte d’Alba som har mindre bördiga och sandiga jordar procucerar ett mer intensivt och strukturerat vin som kräver lite mer tid för att kunna mogna. Mellan dessa två regioner ligger Castiglione Falletto som har en blandning av bägge jordtyper. Baroso viner från detta område tenderar att producera viner med struktur från Serralunga d’Alba och arom samt elegans från La Morra och Barolo.


Nebbiolo druvan

Alla viner som har en Barolos logo är tillverkade av Nebbiolo druvan. Men vad som är märkligt är att denna druva inte har kunnat odlas särskilt framgångsrikt utanför Barolozonen. Anledningen är troligtvis att Piemonte i norra Italien erbjuder ett perfekt mikroklimat för druvan att kunna utvecklas optimalt. Det är inte ovanligt att Nebbiolo druvan jämförs med Pinot Noir vilket beror på bägge druvors potential att kunna producera lättare viner med hög smakintensitet och som kan lagras under mycket lång tid.


Barolo viner och mat

Viner med en Barolo logo bör matchas med mat som kan tävla i smak med detta aromatiska vin. Lättare vegetarisk mat, sallader, ångade grönsaker och så vidare fungerar inte särskilt väl med Barolo viner eftersom vinets smak kommer att överväldiga. I Italien kombineras Barolo viner med tyngre och smakrik mat såsom pasta, rik risotto och härliga kötträtter.

Med ökad kunskap om Barolo vinernas ursprung samt de olika vingårdarnas egenskaper har intresset för viner med Barolo logo ökat stort.

FÅ FLER TIPS FRÅN OSS

Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev med tips om allt som rör viner! Du vet väl också att du kan prenumeraera på tidning Grapevine i din brevlåda? Anmäl dig här

Oj, just nu verkar det vara lite problem att anmäla sig.
Försök gärna igen.

Tack! Nu är du registrerad och kommer få våra nyhetsbrev. Vi hörs snart!