Basilika och flädermarinerad kyckling

Basilika och flädermarinerad kyckling

Kyckling passar med många tillbehör och kryddor och en spännande smakkombination är att man marinerar kyckling i fläder med basilika. När man lagar en basilika och flädermarinerad kyckling, går det bra med kycklingfiléer, kycklingdelar eller en hel kyckling. Till denna goda och fräscha kyckling passar det bra med till exempel ris tillsammans med en krispig sallad.


Marinad med färsk basilika och flädersaft

Om man ska ha en bra marinad till en rätt med basilika och flädermarinerad kyckling, ska man använda färsk basilika och koncentrerad flädersaft. Till runt 800 gram valfria kycklingdelar eller hel kyckling, tar man 1 deciliter finhackad färsk basilika, 0,5 deciliter koncentrerad flädersaft, 0,5 deciliter pressad färsk citron och 2 matskedar olivolja. Till denna variant kan kycklingen gärna vara filéer som man steker och sedan häller man över denna goda marinad mot slutet av tillagningen. En mer smakrik variant är att man låter kycklingen med marinaden på över svalna över natten. Sedan kan man skiva upp kycklingfiléerna dagen efter kalla och ha som tilltugg på en middagsbuffé, eller på en skiva gott bröd.


Grilla med fläder och basilika

Om man vill satsa på en härlig sommarrätt på grillen, kan man grilla en hel kyckling med smak av fläder och basilika. När man grillar hel kyckling ska man tänka på att lägga den på indirekt värme bort från glöden och sedan ha ett stängt lock. Grillar man en hel kyckling ska man grilla den runt 60 minuter, eller när man når en innertemperatur på 82 grader vid benet. En hel basilika och flädermarinerad kyckling på grillen innebär att man penslar kycklingen med marinaden. Marinaden gör man av 2 deciliter vatten, 1 deciliter koncentrerad flädersaft, 1 matsked rapsolja, 2 kryddmått grillkrydda och salt. Det blir också mycket gott att sedan ha i lite finhackad basilika för att lyfta smakerna ytterligare. Hela kycklingen ska penslas rikligt med denna smakrika marinad var 15:e minut, sedan lägger man på locket igen efter varje pensling.


Sjuda kyckling i fläder och basilika

Om man vill pröva att laga den smakrika kombinationen basilika och flädermarinerad kyckling på sjudning, är det en rätt som är mycket enkel att göra. Då bryner man kycklinglårfiléer i stekpanna med salt, peppar och smör, häller på 2 deciliter utspädd fläderdryck, hackar i lite färsk basilika och slår på 2 deciliter utspädd kycklingbuljong. Allt ska sjuda under lock i 15 minuter till kycklingen är färdig. Denna variant av basilika och flädermarinerad kyckling är gott att bjuda gäster på eller så kan man själv njuta av denna enkla och fräscha rätt. När man sjuder kycklingen kan man även välja kycklingfiléer. Något som är mycket gott att lägga i mot slutet av den sjudande kycklingen, är lite ärtor och urkärnade äppelbitar av valfri sort.


Passande tillbehör

Då en basilika och flädermarinerar kyckling är en lätt rätt med mycket fräscha smaker, kan det passa bra med tillbehör som bulgur, ris eller palsternacksmos. Alla former av sallader passar också bra med denna goda typ av kyckling och smakkombinationer. Till kyckling passar också ett lite mer torrt vitt vin med en del fruktsyra. Man kan även till en basilika och flädermarinerad kyckling ha ett bubbligt rosévin. Ska man ha en middagsbjudning passar även riktigt kall öl på matbordet till den fräscha kycklingrätten.

Relaterade drycker
Black Tower Riesling Club Edition

Nr: 57612, Vitt vin , Friskt & Fruktigt

Läs mer
Louis Latour Bourgogne Pinot Noir

Elegant pinot noir från Bourgogne

Nr: 71702, Rött vin , Kryddigt & Mustigt

Läs mer
Hola MZ Rosé by Måns Zelmerlöw

Nu lanserar den folkkäre artisten sitt första stilla rosévin!

Nr: 59620, Rosévin , Friskt & Fruktigt

Läs mer

FÅ FLER TIPS FRÅN OSS

Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev med tips om allt som rör viner! Du vet väl också att du kan prenumeraera på tidning Grapevine i din brevlåda? Anmäl dig här

Oj, just nu verkar det vara lite problem att anmäla sig.
Försök gärna igen.

Tack! Nu är du registrerad och kommer få våra nyhetsbrev. Vi hörs snart!