Beaumont des crayères grande réserve brut

Beaumont des crayères grande réserve brut

Beaumont des crayères grande réserve brut är tillverkad av Beaumont des Crayères och är ett mousserande vitt vin med frisk och nyanserad smak. Serveras gärna till rätter med fisk, skaldjur eller ljust kött – eller varför inte som en trevlig aperitif?


Druvor & Omdöme

Beaumont des crayères grande réserve brut har tillverkats av 60 % pinot meunier, 25 % chardonnay och 15 % pinot noir. Bubblet har erhållit många priser genom åren och uppskattas, bland annat, för sin eleganta framtoning och modesta pris.


Champagne

Distriktet Champagne är beläget omkring 15 mil öster om Paris och delas in i fem områden: Montagne de Reims, Côte des Blancs, Vallée de la Marne, Côte des Bar och Côte de Sézanne. De tre som ligger längst norrut, Montagne de Reims, Vallée de la Marne och Côte des Blancs, är de som har de mest kända champagnehusen – och de flesta kvalitetsproducenterna. De två områden som ligger längre söderut, Côte de Sézanne och Côte des Bar, har ofta odlat druvor som fungerat som utfyllnad för de champagnehusen norröver men på senare har små odlare från dessa områden fått fram drycker som lockat även de mest kräsna konsumenter.

Den största staden i Champagne är Reims där omkring hälften av de större champagnehusen har sin bas. Staden är dock känd för mer än sin dryck – här finns en omtalad katedral där samtliga av Frankrikes kungar krönts och staden är även omtalad som landets kakhuvudstad.

Mitt i distriktet ligger staden Épernay vilken helt har sitt fokus på champagneindustrin. Till och med stadens huvudgata är namngiven därefter – Avenue de Champagne – och här ligger butikerna som saluför champagne på rad.

Totalt finns det 324 champagnebyar och det är i dessa de flesta producenter och odlare bor och verkar. Många av de 20 000 vinbönderna i området odlar sin egen champagne. För att skilja byarna åt används Cru vilket är ett kvalitetssystem och betyder odlingsområde. Cru-skalan går från 80 till 100 och varje by har fått sin egen kvalitetsmärkning i denna skala – i en by tillhör alla odlingar samma betyg. Det högsta betyget är Grand Cru och innehas av 17 av de 324 byarna.


Producent

På 1950-talet beslöt sig en grupp vinodlare från Mardeiul, nära Épernay, för att gemensamt skapa ett nytt champagnehus. Namnet Beaumont des Crayères kommer från en av de finaste vingårdarna där Beaumont anspelar på vingårdarna medan Crayères beskriver jordmånens karaktär. Idag är Beaumont des Crayères ett kooperativ med säte i Épernay och utgörs av 250 vinodlare som årligen producerar omkring 900 000 flaskor. Vinodlarna förfogar över 86 hektar vinodlingar i området och på vingårdarna ligger fokus främst på pinot meunier.


Lagring

En Champagne som inte är årgångsbetecknad måste, innan degorgering, ha legat i minst ett år på sin jästfällning. Därefter ska den ha legat minst tre månader på flaska. Beaumont des Crayères markerar alla viner med degorgeringsdatum på flaskans baksidesetikett, något de är relativt ensamma om, och satsar som helhet på långlagring. Standardcuveérna ligger två till tre år medan årgångschampagnen lagras i mer än fem år.  Beaumont des crayères grande réserve brut har lagrats i två år.

Relaterade drycker
Beaumont des Crayères Grande Réserve Brut NV

En förstklassig champagne med fin mousse och lång behaglig eftersmak

Nr: 789102, Champagne , Friskt & Fruktigt

Läs mer
Beaumont des Crayères Grande Réserve Brut NV

En förstklassig champagne med fin mousse och lång behaglig eftersmak

Nr: 7891, Champagne , Friskt & Fruktigt

Läs mer

FÅ FLER TIPS FRÅN OSS

Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev med tips om allt som rör viner! Du vet väl också att du kan prenumeraera på tidning Grapevine i din brevlåda? Anmäl dig här

Oj, just nu verkar det vara lite problem att anmäla sig.
Försök gärna igen.

Tack! Nu är du registrerad och kommer få våra nyhetsbrev. Vi hörs snart!