Biff Bourguignon

Vin till Biff Bourguignon

Biff bourguignon är en rätt från Bourgogne som ligger öster om centrala delarna av Frankrike. Det är en mycket populär köttgryta på nötkött som tillagas med generösa mängder vin och andra lokala ingredienser. Grytans rötter kan spåras tillbaka till 1860-talet och den har många drag gemensamt med andra liknande rätter från den tiden och från den regionen i Frankrike. Den blev fick internationell spridning i och med att den amerikanska kocken och kokboksförfattaren Julia Child lagade den i ett tv-program i början av 1960-talet.

Regionen Bourgogne är också känd för sina röda viner med full kropp som ofta görs på druvorna Pinot Noir och Gamay. När du väljer biff bourguignon vin så ska du självklart välja ett lokalt rött vin. Följ receptet nedan för att lyckas med den här uppskattade franska grytan.

Ingredienser

  • 600 g högrev
  • 200 g rökt sidfläsk
  • Två små gula lökar
  • 25 g äkta smör
  • 1½ msk mjöl
  • 1 hel flaska rött vin från Bourgogne
  • Tomatpuré
  • 5 dl köttbuljong
  • 2 tsk timjan (torkad) + en kvist färsk timjan
  • 6 lagerblad
  • 1 hel vitlök
  • 6 schalottenlökar
  • 600 g morötter
  • 400 g färska champinjoner
  • Salt + svartpeppar
  • Olivolja


Gör såhär

Börja med koka upp en kastrull med vatten och sänk temperaturen till medel när det kokat upp. Nu ska du trimma bort fettet (svålen) från ditt sidfläsk så att du har en del med svål och en del med kött (bacon). Skär sedan bägge i strimlor som är en dryg centimeter tjocka och ca fyra centimeter långa. Passa på att sätta ugnen på 225 grader. Stoppa ned kött och svål i vattnet och låt det sjuda, men inte koka, i cirka tio minuter.

Fiska upp svål och bacon med en hålslev och torka av bitarna med papper och sätt grytan på plattan och ha lite olja i botten. Fräs svål och bacon och plocka sedan upp köttet men låt fettet vara kvar i grytan. Skär nötköttet i bitar som är fem gånger fem centimeter.

Efter en stund kommer du ha en fräsande blandning av olja och svål och det är då dags att stoppa i bitarna (som ska vara avtorkade innan så att de får en bra stekyta). När dina bitar av nötkött fått en vacker och tydlig yta så plockar du upp dem med hålslev eller annat redskap. Lägg dem på samma fat som du har bacon-bitarna på.

Stek skivad morot, hackad lök och hela champinjoner i fettet som är kvar i grytan. Låt allting få lite färg och häll sedan bort fettet. Stoppa i köttet och rör om tillsammans med vetemjölet så att det sistnämnda fördelas överallt. Stoppa in grytan i ugnen utan locket på. Låt den stå i ca tio minuter så att mjölet hinner skapa en extra brynt yta på köttet.

Ta ut grytan och häll i ditt biff bourguignon vin tillsammans med buljongen. Rör om ordentligt och stoppa in grytan i ugnen igen. Efter tre till fyra timmar är grytan färdig men du kan själv hålla koll på köttet genom att öppna ugnen med jämna mellanrum och kontrollera med en gaffel.

Låt gärna grytan vila någon timme på spisen innan servering. Servera med ris eller potatis till ett gott glas rött vin från Bourgogne.

Relaterade drycker
Louis Latour Bourgogne Pinot Noir

Elegant pinot noir från Bourgogne

Nr: 71702, Rött vin , Kryddigt & Mustigt

Läs mer
Tommasi Villa Fontana Bardolino

Bardolino DOC

Nr: 5847501, Rött vin , Druvigt & Blommigt

Läs mer
Arc-en-Ciel Rosé

I praktisk 1-litersförpackning!

Nr: 5056901, Rosévin , Friskt & Fruktigt

Läs mer

FÅ FLER TIPS FRÅN OSS

Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev med tips om allt som rör viner! Du vet väl också att du kan prenumeraera på tidning Grapevine i din brevlåda? Anmäl dig här

Oj, just nu verkar det vara lite problem att anmäla sig.
Försök gärna igen.

Tack! Nu är du registrerad och kommer få våra nyhetsbrev. Vi hörs snart!