
Bildas då vin jäser
Det är mycket som händer under processen då vin tillverkas innan flaskan står på hyllan för försäljning. Hur processen går till kan variera något beroende på vilka metoder som används men generellt går processen till så här.
Alkoholjäsning
För att druvorna ska börja jäsa måste skalen på druvorna krossa. I musten från duvorna finns socker som använder sig av jästsvampar för att omvandla sockret till alkohol. Detta är alkoholjäsningen och är en essentiell del av vintillverkning som använts i urminnes tider. När man pratar om att ”vinet jäser” i vardagligt tal är det ofta alkoholjäsningen man pratar om. Det är trots allt denna process som gör vin till vin. Alkoholjäsningen stannar till först när näst intill allt socker blivit till alkohol. Förutom att alkohol bildas är det även andra biprodukter som bildas under jäsningsprocessen som påverkar hur vinets arom blir, olika alkoholer och estrar. När man tillverkade vin förr i tiden använde man sig av de naturligt förekommande jästsvamparna på druvorna för att få igång jäsningsprocessen. Jästsvampar finns naturligt i naturen och på frukt och bär. Nu för tiden är det mer vanligt att styra processen manuellt genom att inte låta vinet jäsa naturligt utan att istället tillsätta jäst som är odlad. På så sätt blir alkoholjäsningen mer kontrollerad och det är lättare att få vinet precis som man vill ha det. Med det sagt förekommer det fortfarande naturlig alkoholjäsning på vissa platser och bland privatpersoner som tillverkas vin för egen konsumtion. Bland de viner som kan köpas i Sverige kan du dock räkna med att nästintill alla viner genomgått en kontrollerad alkoholjäsningsprocess.
Malolaktisk jäsning
Denna jäsning är den andra jäsningen som sker först efter alkoholjäsningen är slutförd. Under denna process arbetar bakterierna för att omvandla äppelsyran i vinet. Från detta skapas koldioxid och mjölksyra. Denna process gör att vinet blir mindre surt eftersom mjölksyra inte är lika surt som äppelsyra. Alla viner genomgår inte den malolaktiska jäsningen. Om vinet genomgår denna process eller inte avgörs av vilket slutresultat man är ute efter. Röda viner genomgår som oftast en malolaktisk jäsning medan vita viner generellt inte genomgår denna process. Anledningen är för att man med vita viner ofta vill ha kvar den syrliga undertonen som äppelsyran ger vinet. De flesta röda viner är något sötare än vita viner och det kan man åstadkomma genom att låta vinet genomgå en malolaktisk jäsning.
Högre alkoholhalt med Chaptalisering
Chaptalisering är en process som färdiga viner kan genomgå för att få en högre alkoholhalt. Metoden används genom att sockerhalten höjs för att sedan omvandlas till alkohol – vilket ger vinet en högre alkoholhalt. Denna höjning får maximalt öka alkoholhalten i vinet med 2 %. Metoden regleras i olika regioners och länders lagstiftning. Därmed används den på olika sätt och olika mycket beroende på var vinet tillverkas och vilka regler som gäller på den specifika platsen. Det är en väldigt effektiv metod som gör det möjligt för många vintillverkare att finjustera alkoholhalten i sitt vin på ett enkelt, säkert och exakt sätt.