Biskvier med kolafyllning

Biskvier med kolafyllning

Biskvier är ett bakverk gjort på mandelmassabotten, som är doppad i choklad oftast. Det traditionella med en biskvi är att fyllningen består av en len smörkräm, men på senare tid har det utvecklats och idag kan man fylla den med mycket annat. Ett exempel är biskvier med kolafyllning. Det passar väldigt gott till detta bakverk. Bakverket kan likna ett annat bakverk som heter macarons eftersom båda bakverken har en botten med fyllning i. Det som skiljer macarons och biskvier dock är att macarons har både en botten och en topp, medan biskvierna då täcks av choklad istället.


Kolafyllningen

Kolafyllningen kan göras på lite olika sätt. Antingen kan man använda sig av dulce de Leche eller av vanlig ljus sirap. Det beror lite på vad man föredrar. Ett annat tips är att smälta socker i en panna för att få till en kolasmak. En smörkrämsfyllning kan det innehålla smör, florsocker, ägg och vanilj. Detta kan även kolafyllningen bestå av, men istället för vanilj har man då kola. Det man också kan blanda i som ger en god smak är salt. Salt karamell är idag mycket populärt och salt och kola gifter sig väldigt väl. Det neutraliserar också sötman så att biskvien inte blir för söt. En annan ingrediens som också är väldigt populär är att blanda i choklad i smörkrämen.


Biskvien

Biskvien kommer egentligen från franskans ”biskvi” som betyder kex eller skorpa. Men själva bakverket uppfattas inte som en skorpa eller ett kex då botten oftast är mjuk. Dock är utsidan på botten ofta krispig, men insidan är mjuk. Det finns en berömd fransk skådespelerska som heter Sarah Bernhardt. Som många säkert vet finns även en biskvi uppkallad efter henne. Man kan dock tro att biskvierna uppkom i Frankrike, men det stämmer inte riktigt. Sarah Bernhardt reste runt väldigt mycket och en dag åkte hon till Danmark för att uppträda. Där fick hon väldigt stor uppståndelse och inte minst av konditorn Johannes Steen som blev så förtjust i Sarah att han döpte biskvierna efter henne. Därför uppkom Sarah Bernhardt – biskvier.


Doppas i choklad

Det mest klassiska är att doppa bakverket i choklad. Men även detta har utvecklats på senare tid och idag finns det en salig blandning av olika varianter. Istället för att doppa biskvierna i mörk choklad, som är det vanligaste kan man istället doppa i vit choklad som är smaksatt med något. Till exempel jordgubb. När man gör biskvier med kolafyllning kan man istället använda sig av ett kolatäcke eller varför inte lakrits som också kan vara en god kombination. Det finns väldigt många olika smakkombinationer att testa på. Det är egentligen en fråga av vad man själv tycker om. Men biskvier med kolafyllning har som nämnts ovan blivit en populär smakkombination och speciellt för de som gillar både kola och biskvier.


Ingredienser i en biskvi

De klassiska ingredienserna i en biskvi är mandelmassa, ägg, socker, smör, vanilj, salt, samt choklad. Att blanda och testa nya smaker är idag väldigt vanligt och det är också en förutsättning för att man ska kunna få uppleva nya smakupplevelser och kombinationer.

FÅ FLER TIPS FRÅN OSS

Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev med tips om allt som rör viner! Du vet väl också att du kan prenumeraera på tidning Grapevine i din brevlåda? Anmäl dig här

Oj, just nu verkar det vara lite problem att anmäla sig.
Försök gärna igen.

Tack! Nu är du registrerad och kommer få våra nyhetsbrev. Vi hörs snart!