björnbärslikör recept

Björnbärslikör recept och idéer!

Gör din egen björnbärslikör! Att njuta av skogens och naturens skatter är något av det bästa som finns. I svenska skogar finns det mängder av skatter, både i form av svampar men framför allt när det kommer till alla olika sorters bär och lingon. De är givetvis goda att äta färska som de är eller göra både marmelad, inläggningar och sylt av. Något som är mindre vanligt att ge sig på själv är att förädla bärens smaker i en hemmagjord likör.

Det kan låta komplicerat – att göra likör, ska man bränna hemma och destillera sprit? Nej, det är enklare än man tror och handlar inte alls om fuffens. Det går faktiskt bara ut på att smaksätta ren och smakfri sprit som man köper alldeles lagligt. Att bjuda på hemgjord likör är lika kul, eller ännu roligare, som att bjuda på hembakade bullar eller varför inte ha med sig en flaska i present när man blivit bortbjuden.

Björnbärslikör: recept på en rubinfärgad skatt

Det behöver som sagt inte vara komplicerat alls och det är ett ganska kul sätt att ta vara på bär om man har gjort alldeles för mycket sylt. Det går utmärkt att använda sig av andra bär än just björnbär. Testa dig fram med både blåbär, hallon eller jordgubbar. I just fallet björnbärslikör uppnår man en härlig djup och rubinröd färg. Det är viktigt när man gör sin egen likör att bären man använder inte är övermogna.

Instruktioner

Blanda socker och spriten tills sockret löst sig. Vänd försiktigt på bären och rör om. Det är extremt viktigt att bären är täckta av sprit hela tiden. Förslut flaskan eller burken och ställ på en solig plats. Skaka eller vänd på flaskan ett par gånger i veckan eller ungefär varannan dag så att bär och sockerrester lossnar från botten.

Låt flaskan stå i minst åtta veckor. Efter ungefär två av dessa bör resterna av sockret ha lösts upp helt, varpå man inte behöver vända eller skaka lika frekvent. När det gått åtta veckor kan man sila av bären och buteljera sin likör på rena, sterila och fina flaskor. Likören är inte färdig än utan ska stå ytterligare minst fyra veckor innan första servering.

Ett tips är att ta vara på de spritmarinerade bären som påminner om klassikern romtopf. Det är helt enkelt frukter eller bär inlagda i rom och sockerlag. Serveras traditionellt med lättvispad grädde eller vaniljglass och exempelvis mandelflarn.

Idéer för den hemgjorda björnbärslikören

När du nu tillverkat och smaksatt din alldeles egna björnbärslikör vill du ju såklart använda den. Antingen dricker man den som den är, exempelvis som avec till dessert, eller så använder man den som ingrediens i en god drink. Just en sådan drink är 80-talsklassikern Bramble och recept samt instruktioner för den följer här!

Björnbärslikör recept

Ingredienser

Gin – 5 centiliter

Björnbärslikör – 2 centiliter

Sockerlag – 2 centiliter

Citronjuice – 3 centiliter

Instruktioner

  • Blanda citronjuice, gin och sockerlag.
  • Har du en shaker så använd den. Fyll på rejält med is och skaka.
  • Sila av den nedkylda drinken i ett isfyllt glas och toppa med din hemmagjorda björnbärslikör.
  • Piffa till med lite färska björnbär som garnityr (valfritt).
  • Servera och njut!
björnbärslikör recept
Relaterade drycker
Fjäre London Dry Gin

Nr: 31501, Sprit ,

Läs mer
Kyrö Gin

Vinnare av 2015 års Gin & Tonic på IWSC 2015!

Nr: 8775602, Sprit ,

Läs mer

FÅ FLER TIPS FRÅN OSS

Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev med tips om allt som rör viner! Du vet väl också att du kan prenumeraera på tidning Grapevine i din brevlåda? Anmäl dig här

Oj, just nu verkar det vara lite problem att anmäla sig.
Försök gärna igen.

Tack! Nu är du registrerad och kommer få våra nyhetsbrev. Vi hörs snart!