
Bjud upp till brunch med matiga våfflor
Klassiska frasvåfflor med sylt och grädde äter vi gärna till dessert och festliga tillfällen. Men våfflor är ju så mycket mer än så. Vad sägs om en krispig baconvåffla toppad med vispad citron creme fraiche och fint hackad rödlök? Eller en god sötpotatisvåffla med spenat? Välj en matig våffla och du har den perfekta söndagsbrunchen!
Allt börjar med våffelsmeten
För att få till en matigare våffla är det viktigt att börja med själva våffelsmeten. Byt ut vetemjölet mot till exempel grahamsmjöl eller fullkornsdinkelmjöl. Vill du ha den glutenfri våffla kan du använda bovetemjöl. En extra matig våffla, som även den är glutenfri, är potatisvåfflan. Då river du ner potatis i smeten tillsammans med lök, olja, ägg och ströbröd och behöver inget mjöl alls. Var noga med att låta smeten vila innan du ska grädda dina våfflor. Bakpulvret behöver få stå till sig lite så att smeten blir sådär extra luftig. Du kan därför med fördel göra din smet redan dagen innan du ska servera dina våfflor.
Nu blir det andra våfflor
Det finns nästan oändligt många olika matiga våfflor. Potatisvåfflan har även en kompis i sötpotatisvåfflan. Den passar fint tillsammans med spenat och får gärna lite hetta från chiliflakes. Halloumivåfflor är en annan variant som nästan är löjligt enkel att göra. Det är bara att riva halloumi fint och blanda med potatismjöl och olivolja- sedan är smeten redo för våffeljärnet. Och sist men inte minst- baconvåfflan. Detta är verkligen den perfekta brunchvåfflan där du tärnar och knapersteker ditt bacon, för att sedan röra ner det i smeten. Mums!
Grädda på rätt sätt
Förutom att låta smeten vila är det bra om den får stå i kylskåpet en stund innan gräddning. Temperaturskillnaden mellan den kylskåpskalla smeten och det heta järnet gör våfflorna extra frasiga. Precis som vi vill ha dem! Rör om smeten mellan varje gräddning så att den inte skiktar sig och allt mjöl hamnar i botten. Se till att järnet är varmt, de flesta våffeljärn har en knapp som visar när det uppnått rätt temperatur. Smörj järnet med smält smör men se till att det varken är för lite eller för mycket. smör För mycket smör gör våfflorna kladdiga medan för lite smör gör att våfflorna riskerar att brännas vid. Och sist men inte minst- lägg inte våfflorna på hög! Då försvinner all frasighet. Allra bäst blir det om du lägger våfflan direkt på tallriken när den är färdiggräddad. Alternativ kan du lägga våfflorna en och en på ett galler.
Toppa din våffla med bacon
Det finns många smarriga toppings till dina matiga våfflor. Bacon med bacon? Ja men varför inte. För en söndagsbrunch passar äggröra, med knaperstekt bacon och lönnsirap utmärkt till din baconvåffla. Kallrökt lax med pepparrotsvisp och gräddfil är en annan klassiker. Kanske toppa med lite stenbitsrom, en dillkvist och lite citronzest. Riktigt lyxigt blir det om du kombinerar din våffla med paté eller levermousse. Ihop med en söt coumberlandsås och krispig saltgurka har du en otroligt god och matig våffla.