Bourgogne vitt vin

Bourgogne vitt vin

Frankrike är en av världens största producenter av vin. Här finns det elva stora vinområden och varje område producerar viner med sin särskilda smak och speciella karaktär. Den lilla och smala regionen Bourgogne, som ligger i Frankrikes östra delar, ligger på sjätte plats när det gäller vinodling i Frankrike. Även om det är inte är en av de största vinregionerna är den mycket känd världen över för sina exklusiva vita viner och drygt två tredjedelar av det vin som produceras utgörs av vita viner.

Bourgognes vinområde sträcker sig längst den franska floden Saône ifrån staden Dijon i norra Frankrike till Lyon längre söderut. Här härskar små vingårdar som producerar en parad av unika röda och vita viner och man har ett klimat och en jordmån som förmodligen kan sägas vara en av de bästa i världen.

Bourgogne, eller Burgundy som det kallas på engelska, är uppdelat i sex vinområden eller så kallade distrikt. Men många anser att Beaujolais röda viner inte ska inkluderas i de olika distrikten då de röda vinerna inte håller samma standard och kvalitet som sina vita motsvarigheter.

De distrikt som anses producera de finaste vinerna utgörs av Côte d’Or, Côte Chalonnaise, Chablis och Mâconnais. Området Côte d’Or är en sammanslagning av Côte de Nuits och Côte de Beaune och kallas ofta för guldkusten. Detta område anses vara det finaste området och dess viner har den högsta klassificeringen.

Det mest kända Bourgogne vitt vin är det vita Chardonnay-vinet som är vida känt för sin kvalitet. Men man kan faktiskt även erbjuda bra röda viner och de flesta som är intresserad av viner har säkerligen vid något tillfälle provat regionens röda och utsökta Pinot Noir-vin.


Klassificering av Bourgognes viner

I Bourgogne har man ett speciellt system för att urskilja de olika vinområdena i fråga om bland annat struktur och karaktär. Det finns en stege att följa – på nedersta pinnen finns Villagevinerna med bra viner till rimliga priser. En pinne uppåt hittar du Premier Cru där vinet har tagit ett steg uppåt på kvalitetsstegen och klassificeras därför högre än Villagevinerna. Högst upp på toppen står Grand Cru med sina trettiotal vingårdar av högsta kvalitet vilket också syns på prislappen. Men som bekant är – smakar det så kostar det och en Grand Cru från Bourgogne är väl värd sitt pris.


Historien bakom Bourgognes vindistrikt

Ordet Bourgogne kommer från ett folk som härstammade från ön Bornholm utanför Danmark och som slog sig ned i trakterna kring Geneve som ligger intill Bourgogne. Även om vindruvor hade funnits i regionen alltsedan sedan grekerna var det först under medeltiden som vinproduktionen tog fart. Utvecklingen av vinet kan vi tacka munkarna i området för. Det var munkarna som började att experimentera med både Bourgognes vita och röda viner vilket så småningom ledde till de utsökta viner som vi än idag njuter av.


Bourgognes klimat

Alla viner påverkas av klimatet i den region som de kommer ifrån, så även Bourgogne vitt vin. Regionen har ett typiskt inlandsklimat, vilket betyder att man har varma somrar men också kalla vintrar. Detta påverkar såväl smaken på vinet som dess alkoholhalt och ger vinerna från regionen dess speciella och välsmakande karaktär.

Relaterade drycker
Louis Latour Bourgogne Chardonnay

En frisk chardonnay från Bourgogne!

Nr: 7133901, Vitt vin , Friskt & Fruktigt

Läs mer

FÅ FLER TIPS FRÅN OSS

Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev med tips om allt som rör viner! Du vet väl också att du kan prenumeraera på tidning Grapevine i din brevlåda? Anmäl dig här

Oj, just nu verkar det vara lite problem att anmäla sig.
Försök gärna igen.

Tack! Nu är du registrerad och kommer få våra nyhetsbrev. Vi hörs snart!