buljongsmak

Härlig buljongsmak

Buljong är något som vi alla använder i vår matlagning för att förhöja smaken. Själva ordet buljong är från början ett franskt ord ”bouillon” som kommer från bouillir (koka). Idag kan vi köpa färdig buljong i matvaruaffären såsom fond, pulver eller tärningar. Man kan säga att den färdiga buljongen (i tärning eller pulver) är vad som blir kvar när allt vatten kokats bort och det är här all buljongsmak kommer ifrån.

Det finns flera olika typer av buljong att välja mellan beroende på vilken typ av mat du kommer att tillaga. Vanligtvis kan du välja mellan kött-, kyckling- och fiskbuljong. Buljong används som grund till såser, marinader, soppor, grytor och olika maträtter för att få mer och godare smak. Mat som tillagas utan buljong saknar smak, vilket visar hur viktig buljongen är för att kunna tillaga god mat.


Olika typer av buljong

Vid tillverkning och kokning av buljong används som sagt flera olika råvaror från nötkött, höna, kalv, fisk, grönsaker och svamp. När buljong tillverkas använder man olika delar av djur eller fisk och låter detta koka under viss tid. En annan mycket viktig ingrediens för buljong är kryddor och för att ge ännu mer smak kompletteras buljongen med aromgivande grönsaker såsom lök, morot, palsternacka och rotselleri. Andra smaksättningar är tomat, olika typer av peppar, vitlök och salt. För en ljus buljong används ljusa grönsaker och för en mörkare buljong används mörka eller rostade grönsaker.

Resultatet av den kokade buljongen kallas på ”köksfranska” fond eller consommé. För dig som har tid och är intresserad av att minska matsvinnet kan det vara värt att prova på att tillverka din egen buljong. Det är förvånansvärt enkelt och det finns gott om recept online för egentillverkad buljong.


Bra eller sämre buljong

Det finns flera olika typer av buljong att välja mellan i affären men kvaliteten kan variera stort mellan olika varumärken. Det innebär inte att dyrast är bäst utan det är viktigare att prova dig fram när du köper buljong. En buljong av sämre kvalitet innehåller oftast mer salt än bättre buljong. Buljong eller fond som har hög salthalt är svår att använda och kan till och med förstöra din mat. Vad som är viktigt är att du använder buljong efter smak.

Exempelvis kan grönsaksbuljong variera stort i smak beroende på vilka grönsaker som använts vid tillverkningen. Användningsområdet för grönsaksbuljong är stort och kan användas till mer än bara grönsaker som bland annat kalvkött, fiskfiléer, fågelbröst och diverse soppor. Dessutom kan du blanda olika typer av buljong. När du exempelvis tillagar en köttsoppa eller en härlig köttgryta med rotfrukter kan du använda både kött- samt grönsaksbuljong för att få bästa smak.


Buljongsmak och umami

Vi är nog alla bekanta med de fyra så kallade grundsmakerna i vårt västerländska kök: sött, surt, salt eller beskt/bittert. Men en japansk smakforskare samt kemiprofessor, Kikunae Ikeda, påvisade i början av 1900-talet existensen av en femte smak. Denna femte smak kallas umami och är en smak som ofta beskrivs som buljongsmak. Umami är ett japanskt ord som betyder ”god smak” och idag tillverkas även umamibuljong. Det här är en buljong som fått sin speciella smak från misopasta, tomat och selleri.

Umamibuljong kan användas till all matlagning och kommer att ge dina rätter en fyllig och rund smak. Däremot kan det vara knepigt att kombinera umami med vin. Det är rekommenderat att dricka vitt vin eller ljust öl till mat som tillagats med umami eftersom strävheten i rött vin och beskheten i öl förstärks av umami.

FÅ FLER TIPS FRÅN OSS

Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev med tips om allt som rör viner! Du vet väl också att du kan prenumeraera på tidning Grapevine i din brevlåda? Anmäl dig här

Oj, just nu verkar det vara lite problem att anmäla sig.
Försök gärna igen.

Tack! Nu är du registrerad och kommer få våra nyhetsbrev. Vi hörs snart!