champagnetillbehör

Champagnetillbehör

Champagne framställs med hjälp av ”méthode champenoise”, eller traditionella metoden, i det franska distriktet Champagne. Det betyder att de tillverkare som framställer liknande drycker utan denna specifika metod endast får använda epitetet mousserande.

Likt övriga viner bör champagne hanteras varsamt och med respekt för såväl ursprung som karaktär. Missköts champagnen försvinner dryckens kraft, vilket är lätt avhjälpt genom att använda rätt förvaring och riktiga champagnetillbehör. Men vad räknas då som riktiga champagnetillbehör?

Exempel på champagnetillbehör

Ishinkar, glas, öppnare, sablar… Bara några exempel på bra tillbehör till champagne, oavsett sort och prislapp. När det gäller glas finns det en hel del att välja mellan, både när det gäller design och prislapp. Det gäller även öppnare och kylare som vi återkommer till något senare, då vi börjar med den mytomspunna sabeln.

Sabrering

När det kommer till sabrering är det lätt att dra öronen åt sig. Det kan upplevas som en både svår och lite läskig uppgift, vilket vi gärna vill ändra på genom att presentera bakgrunden till sabrering som företeelse.

Sabrering är en festlig, rituell 200-årig tradition. Dock är det relativt få personer som behärskar konsten till fullo. För att lära sig sabrering krävs det träning för att lära sig hitta balansen mellan flaskans och sabelns tyngd. Är sabeln för tung ökar risken att slå för hårt vilket kan resultera i ett alltför dåligt snitt, och därmed en misslyckad sabrering.

Kylning

För att hålla champagnen väl kyld är en champagnehink, eller vinkylare om man så vill, nästintill ett måste. Med en kylare av rostfritt stål kan champagnen serveras både kyld och med finess, då det finns mängder med snyggt designade champagnekylare.

Det rostfria materialet ger ett sobert och extravagant intryck, i synnerhet om man väljer en snyggt utformad champagneflaska och champagneglas som matchar kylarens stil. För den som verkligen vill imponera är en stor champagnehink med plats för flera flaskor ett säkert kort.

Servering

Det vanligaste sättet att servera champagne (och andra mousserande drycker) är i långsmala, så kallade flöjtglas. Även den typ av glas som kallas för tulpanglas är ett klassiskt champagneglas, då den höga kupan och smala öppningen lyfter fram dryckens aromer och friskhet.

Även breda coupeglas är vanliga vid champagneservering, även om de med fördel även kan användas till drinkar som Dry Martini och Cosmopolitan.

Så vilken typ av glas är bäst?

Det beror lite på vad du är ute efter, men vill du bevara bubblorna på bästa sätt är det de högre, smalare champagneglasen som gäller. Dock är det, precis som med icke bubbliga viner, viktigt att drycken får ”andas” . Här kommer de lägre, vidare coupeglasen väl till pass eftersom de hjälper drycken att andas på ett högst förtjänstfullt sätt.

Sammanfattningsvis kan vi konstatera att det går bra att välja en stil som passar de egna behoven när det gäller såväl utformning som design och prislapp. Dock finns det en hel del att tänka på när det gäller hantering och servering, vilket även gäller för andra typer av drycker oavsett de är bubbliga eller inte.

Avslutningsvis vill vi lyfta fram det faktum att rätt champagnetillbehör faktiskt kan lyfta dryckesupplevelsen till en ännu högre nivå.

Faktaruta

Champagnetillbehör bra att ha hemma:

  • Ishink
  • Champagnestoppers att försluta flaskan med
  • Sabreringssabel för att impa på festen
  • Bra glas att dricka ur
champagnetillbehör
Relaterade drycker
Beaumont des Crayères Fleur de Meunier 2014 Brut Nature

Unik Champagne med druvsammansättning 100% Pinot Meunier

Nr: 83092, Champagne , Friskt & Fruktigt

Läs mer
Beaumont des Crayères Fleur de Prestige Brut 2009

Årgångschampagne till ett unikt pris

Nr: 72474, Champagne , Friskt & Fruktigt

Läs mer
Beaumont des Crayères Grande Réserve Brut NV

En förstklassig champagne med fin mousse och lång behaglig eftersmak

Nr: 789102, Champagne , Friskt & Fruktigt

Läs mer

FÅ FLER TIPS FRÅN OSS

Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev med tips om allt som rör viner! Du vet väl också att du kan prenumeraera på tidning Grapevine i din brevlåda? Anmäl dig här

Oj, just nu verkar det vara lite problem att anmäla sig.
Försök gärna igen.

Tack! Nu är du registrerad och kommer få våra nyhetsbrev. Vi hörs snart!