2 recept med chèvre som huvudkomponent

Chèvre! En getost som är krämig, lagom smakrik och himmelskt god i alla möjliga former. Den kan serveras varm, kall, som tillbehör och som huvudrätt. Det finns goda anledningar till att vi älskar chèvre. Det är heller inte en hemlighet att ostens smaker lyfter när man äter den tillsammans med päron, valnötter och honung. Därför kommer här två riktigt läckra recept baserade på dessa komponenter.

En fräsch och somrig chèvresallad

En fräsch sallad med chèvre som huvudkomponent, päronstavar, hackade valnötter och honungsdressing. Visst låter det gott? Dessutom går det snabbt att slänga ihop och är perfekt till lunch eller förrätt.

Ingredienser för två personer:

  • 2 bitar chèvreost
  • Romansallat
  • Silverlök
  • Valnötter
  • Ett päron
  • 1/2 matsked flytande honung
  • 3 matskedar vegetabilisk olja
  • 1/2 matsked vitvinsvinäger
  • Salt
  • Peppar

Gör så här

Börja med att sätta ugnen på 200 grader.

Skär romansallaten i lite större bitar och lägg i en djup tallrik. Skär silverlöken i tunna skivor, päronet i tunna stavar och hacka valnötterna. Ställ åt sidan.

Sätt in chèvren i mitten av ugnen i 5-10 minuter, beroende på hur mjuk du vill ha den. Det kan vara bra att hålla lite koll eftersom att det går lite snabbare i vissa ugnar.

Medan getosten bakas blandar du ihop honungsdressingen. Det är enklast att blanda dressingen i ett mindre glas. Här utgår du ifrån smak men du kan börja med att blanda ihop olja, honung och vitvinsvinägern. Häll ner den skurna silverlöken och krydda med salt och peppar.

Ta fram skålarna med sallad och placera de färdigbakade ostarna i mitten av skålarna, ovanpå sallaten. Lägg till päronstavarna och strö över valnötterna innan du ringlar på honungsdressingen. Voilà! Nu är chèvresalladen redo att serveras.

Toastat surdegsbröd med chèvre

En lyxfrukost eller -brunch där chèvren får vara stjärnan blir sällan fel. Toastat surdegsbröd med chèvre som ligger på en bädd av bladspenat och ruccola går både snabbt och enkelt att tillaga, utan att tumma på smaken. Vill du göra rätten glutenfri byter du bara ut brödet mot valfritt glutenfritt alternativ.

Ingredienser för två personer:

  • Två skivor surdegsbröd
  • 2 bitar chèvre (100 gram styck)
  • Bladspenat
  • Ruccola
  • Balsamvinäger
  • Flytande honung
  • Ett päron
  • Valnötter
  • Flingsalt
  • Peppar

Gör så här

Sätt ugnen på 200 grader.

Ta fram två platta tallrikar som du fyller med bladspenat och ruccola. Du bestämmer själv hur mycket du vill ha. Skär päronen i stavar och hacka valnötterna.

Sätt in chèvren i mitten av ugnen i 5-10 minuter, beroende på hur mjuk du vill ha den.

När chèvren börjar bli klar så lägger du i brödskivorna i brödrosten. Har du ingen brödrost går det också bra att steka dem i lite olivolja. Se bara till att värma upp stekpannan i tid så att inte getosten hinner kallna.

Placera brödskivorna direkt på bladspenaten och ruccolan. Chèvrebitarna lägger du sedan ovanpå brödet. Strö lite peppar och flingsalt över din kreation och placera därefter päronstavarna vid sidan av brödet. Sist men absolut inte minst så strör du över de hackade valnötterna innan du ringlar över honung och balsamvinäger efter smak.

FÅ FLER TIPS FRÅN OSS

Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev med tips om allt som rör viner! Du vet väl också att du kan prenumeraera på tidning Grapevine i din brevlåda? Anmäl dig här

Oj, just nu verkar det vara lite problem att anmäla sig.
Försök gärna igen.

Tack! Nu är du registrerad och kommer få våra nyhetsbrev. Vi hörs snart!