chevre päron valnötter honung

Förrätt med chèvre och päron

Chévre + päron = sant! Det finns många förrätter som är enkla att förbereda, och som är en bra starter till en trerätters middag. En förrätt som fungerar vid många olika tillfällen och bjudningar, är chèvre och päron. Det är en utsökt kombination, där smaken från chèvren gifter sig med sötman i päronet. Till det bör det med fördel även också tas med smak från honung och valnötter. Kombinationen av de olika smakerna, oavsett hur det tillreds, är en kombination som får gäster att fråga efter receptet varje gång.


Kombinationen av chèvre, päron och honung

Getost och päron har tidigare varit en kombination som varit väl beprövad, men att byta ut getosten till chèvre istället ger smaken en ytterligare skjuts i munnen. Genom att ta med honung i kombinationen kommer sötman från honungen till sitt rätt, tillsammans med osten och päronet. Något knapert är uppskattat till alla rätter för att få en textur i maten, och valnötter är varmt att rekommendera till just chèvre.

Genom att hitta smaker och livsmedel som passar bra ihop går det att skapa rätter på det mest enkla sätt. Det är även att rekommendera att utforska varmt och kallt, för att söka efter hur de olika livsmedlen bör tillagas.


Tillagning av päron och chèvre

De givna ingredienserna i förrätten är chèvre, päron, honung och valnötter. Hur ingredienserna tillagas kan ske på olika sätt, beroende på eget smak och tycke. Det kan även tillagas på olika sätt beroende på årstid, samt de övriga två rätterna i middagen, för att allt ska passa tillsammans på bästa möjliga sätt.

En mer ljummen förrätt kan med ingredienserna tillagas på följande vis. Skär puckar av chèvren och placera dem på en plåt, för att värmas på i cirka tio minuter i ugnen. Päronet skärs i små tärningar, och steks i en panna tillsammans med honung. Valnötterna grovhackas och rostas lätt i en panna. För montering läggs ostpucken på en tallrik, och sedan päronkompotten ovanpå. De rostade nötterna strös slutligen över.

För att göra en mer kall förrätt kan päronet istället skivas, och chèvren skärs i en tunn cirkel. Lägg med fördel ruccola på en tallrik, placera ostrundeln ovanpå och päronskivorna över. Ovanpå salladen ringlas honung och slutligen grovhackade valnötter. En kall förrätt som gör sig utmärkt på sommaren.


Förrätt på olika sätt

När en förrätt tillagas så bör denna rätt bara vara en liten smakbit. Förrätten är inte tänkt att den ska mätta, utan den bör enbart starta igång smaklökarna. Det är en rätt som gästerna samlas runt, för att påbörja middagen och gemenskapen. Förrätten får med fördel passa ihop med drycken som serveras till, och även leda gästerna in på huvudrätten. Något som många brukar tänka på till en förrätt är att inte servera till exempel fisk både till förrätt och varmrätt, heller ej kött.

Kombinationen av chèvre, päron och honung gör att det blir en lättare förrätt som lämnar helt öppet för varmrätten. Det är en kombination som gör det lättare att välja en bra efterföljande varmrätt, och slutligen efterrätt.

Relaterade drycker
Black Tower Fruity White

Kultvinet i miljövänlig innovativ förpackning!

Nr: 6045, Vitt vin , Friskt & Fruktigt

Läs mer
Tommasi Baciorosa Appassionato

Ett friskt och fruktigt rosé

Nr: 72433, Rosévin , Friskt & Fruktigt

Läs mer
Tommasi Le Rosse Pinot Grigio

Torr och frisk smak av citrus och äpple

Nr: 87212, Vitt vin , Friskt & Fruktigt

Läs mer

FÅ FLER TIPS FRÅN OSS

Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev med tips om allt som rör viner! Du vet väl också att du kan prenumeraera på tidning Grapevine i din brevlåda? Anmäl dig här

Oj, just nu verkar det vara lite problem att anmäla sig.
Försök gärna igen.

Tack! Nu är du registrerad och kommer få våra nyhetsbrev. Vi hörs snart!