Chili con carne svarta bönor

Bönor är toppen för magen och plånboken! Här kommer ett smarrigt recept på en chili con carne med färs och svarta bönor. Bönor innehåller bland annat protein, mineraler och fibrer och är ett plånboksvänligt alternativ till kött. I det här receptet har vi både färs och bönor, men du kan faktiskt göra grytan helt vegetarisk om du önskar. Ta då bort färsen och lägg till en extra förpackning svarta bönor eller en annan typ av bönor. Ja, har du inte svarta bönor hemma kan du byta ut bönorna till valfri annan böna. Testa till exempel kidneybönor eller vita bönor eller blanda olika sorters bönor i din chili con carne. Vi har använt färdigkokta bönor som enkelt finns att hitta i livsmedelsbutiker, men självklart kan du blötlägga och koka egna bönor om du önskar.

En chili con carne är en enkel maträtt som passar lika bra att bjuda på en vanlig vardag som till helgen eller på middagsbjudningen. Till vardags kan den serveras med kokt ris och när du bjudit över gäster kan du lyxa till middagen lite och bjuda på nybakat bröd och ett mustigt rödvin till.

Vi hoppas att du vill prova detta enkla och mycket goda recept på chili con carne med svarta bönor!

Ingredienser
4 personer

1 gul lök
1–2 vitlöksklyftor
500 g blandfärs
Lite olja eller smör
3 msk tomatpuré
2 tsk paprikapulver
2 tsk spiskummin
1 tsk chilipulver
2 tsk torkad oregano
1 burk krossade tomater
2 dl vatten
2 tsk vinäger
2 tsk soja
2 röda paprikor
1 förp svarta bönor (à 380 g)
Salt och peppar
Lite persilja

Gör så här

Skala och finhacka den gula löken och vitlöken. Ta fram en stor stekgryta. Fräs lök, vitlök och blandfärs i lite olja eller smör i några minuter. Var försiktigt så att vitlöken inte bränns. Lägg sedan ner tomatpurén och alla kryddor och låt fräsa med i ytterligare några minuter. Detta får smakerna att utvecklas och verkligen explodera. Och man vill ju gärna ha en chili con carne som smakar kryddstarkt och mustigt, eller hur?

Nu är det dags att hälla i de krossade tomaterna, vatten, vinäger och soja. Låt sedan grytan småputtra på spisen medan du kärnar ur och tärnar paprikorna i småbitar. Passa också på att skölja bönorna under kallt vatten i ett durkslag. Tillsätt paprika och svarta bönor och låt grytan koka ihop några minuter till. Smaka av med salt och peppar. Finhacka till sist persiljan och strö på toppen före servering!

Serveringsförslag till chili con carne med svarta bönor

Här ger vi några tips på vad som är gott att servera till en chili con carne med svarta bönor. Det går till exempel alldeles utmärkt att servera en god sallad till grytan. Blanda ihop till exempel sallad, gurka, tomat och majs och vispa ihop en enkel vinägrett. Det är också väldigt gott att bjuda på en klick crème fraiche eller gräddfil till en chili con carne, särskilt om grytan är lite kryddstark. Är du och dina middagsgäster riktigt hungriga kan ni också äta ett gott bröd eller kokt ris till grytan. Ett annat förslag är att bjuda på kokt eller rostad potatis till chilin. Smaklig måltid!

FÅ FLER TIPS FRÅN OSS

Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev med tips om allt som rör viner! Du vet väl också att du kan prenumeraera på tidning Grapevine i din brevlåda? Anmäl dig här

Oj, just nu verkar det vara lite problem att anmäla sig.
Försök gärna igen.

Tack! Nu är du registrerad och kommer få våra nyhetsbrev. Vi hörs snart!