Chokladterrin med nötter

Chokladterrin med nötter

Bli expert på chokladterrin med nötter! Blir man sugen på något sött eller om man ska bjuda gäster på efterrätt så finns det en hel del alternativ att välja mellan. En dessert som aldrig är fel är chokladterrin med nötter. Denna dessert är en dröm för alla chokladälskare och det är en efterrätt med väldigt få ingredienser.

Choklad är något som nästan alla gillar och inget slår en riktigt bra chokladefterrätt. Chokladterrin med nötter är en efterrätt som även nybörjare i köket kan göra utan problem. Denna efterrätt är även glutenfri vilket är en fördel. Det går även att kombinera chokladterrin med olika tillägg som hallonsorbet, grädde eller vaniljkräm. Man kan helt enkelt ta det som man själv föredrar.

Tillagning av Chokladterrin med nötter

Det är inte alla som gillar att stå i köket och har man gäster så finns det en liten press att det måste bli bra. Chokladterrin är en god och uppskattad efterrätt som är hyfsat lätt att tillaga. Ingredienserna är bland annat mjölkchoklad, mörk choklad, vispgrädde, ägg, smör och strösocker.

Beroende på vilket recept man följer så finns det även chokladterrin utan ägg. I vissa recept är det bara choklad och grädde. När det kommer till själva tillagningen av rätten så behöver man först sätta på ugnen och sedan hacka chokladen. Därefter häller man ner grädden i en kastrull och rör om under värme men det ska inte koka. Chokladen ska sedan hällas i och blandas med grädden tills det har smält.

När man har gjort det så är det dags att hälla i smöret och äggen (ifall man har ägg i). Nästa steg är att lägga smeten i en ugnssäker form och ställa in den i ugnen i cirka 45 minuter. Smeten ska stelna till lite och när den gjort det är det dags att ta ut den och ställa den på en sval plats.

Tillbehör till chokladterrin

Denna efterrätt kan man som sagt variera en hel del. Gillar man nötter så är det perfekt att ha till exempel hasselnötter till. För att göra det extra gott kan man göra en slags nötcrunch. Det gör man lätt genom att smälta sockret i en kastrull tills dess att den fått en gyllenbrun färg.

Därefter häller man i hasselnötterna och blandar runt. Det är sedan dags att lägga hasselnötterna på ett bakplåtspapper och låta de svalna. Nötter är gott som topping till chokladterrin men det är även gott att ha sorbet till. En god blandning är hallonsorbet, nötter och choklad. Sorbet bryter av den annars tunga chokladsmaken och bidrar med en frisk och härlig smak.

Nötterna ser till att man får lite tuggmotstånd och är en god och uppskattad topping. Vill man inte ha sorbet till så är även vaniljkräm ett bra alternativ. Tanken är att man vill ha något som bryter av och då kan det vara alltifrån färska bär till glass eller vaniljkräm.

Chokladterrin kan man även göra med vit choklad och på så sätt blir den ”randig”. Den går även under namnet ”trefaldig chokladterrin” och då använder man vit choklad, mjölkchoklad och mörk choklad.

Chokladterrin med nötter

FÅ FLER TIPS FRÅN OSS

Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev med tips om allt som rör viner! Du vet väl också att du kan prenumeraera på tidning Grapevine i din brevlåda? Anmäl dig här

Oj, just nu verkar det vara lite problem att anmäla sig.
Försök gärna igen.

Tack! Nu är du registrerad och kommer få våra nyhetsbrev. Vi hörs snart!