confiterad lax

Confiterad lax, hur man gör och tips på tillbehör

Confiterad lax är en riktigt trendig rätt men ändå med ett klassiskt ursprung. Att confitera mat är nämligen en gammal hederlig klassisk konserverings- och tillagningsmetod. Det innebär att man saltar en råvara innan man sedan kokar in råvaran i fett långsamt. Vanligtvis confiterar man då kött, fågel, fisk eller grönsaker. Confiterad lax och confiterad anka är något de flesta känner igen men få kanske vet vilken effekt det får och hur det smakar.

Confiterad lax, varför gör man det?

Att confitera maten görs dels ur ett konserveringssyfte men även för att man då uppnår en mör textur och en mycket större samt djupare smakupplevelse. Vanligtvis använder man sig av ett animaliskt djurfett, oftast är det ankfett. Till skillnad från att fritera mat så görs konfitering under en betydligt längre tid samt en mycket lägre temperatur. När man confiterar lax gör man det vanligtvis inte med ankfett utan då brukar man använda sig av exempelvis olivolja. Att servera confiterad lax innebär att bjuda på en mycket len och mör fiskrätt vilket gör att den absolut inte upplevs som torr eller överkokt.

Hur gör man, tips och recept på confiterad lax

Lax är en tacksam råvara att jobba med, den är fet och innehåller själv mycket smak vilket är en bra grundförutsättning. Fettet den innehåller är dessutom väldigt nyttigt så det är en bra smakbärare. I och med att det är en fet fisk så mår rätten bra av att fräschas upp med lite extra syra varför citron är en mycket vanlig ingrediens när man tillagar lax.

Potatis är ett populärt tillbehör, både i form av puré men också som kokt färskpotatis. Testa gärna med lite andra tillbehör, en bakad spetskål eller kanske fänkål kan ge en modernare touch.

Servera den confiterade laxen med en god sås eller dressing vid sidan om för en maximal smakupplevelse.

Ingredienslista
 • Bitar eller filé av lax, ca 800 gram
 • Salt, tre matskedar
 • Oliv- eller rapsolja, en liter
 • Strösocker, ca fyra matskedar
 • Citronzest och riven ingefära (valfritt)
Instruktioner
 • Det är mycket enkelt, börja med att starta ugnen på en låg temperatur om 150 °C.
 • Gnid in filén eller laxbitarna med salt, socker samt eventuellt citron och riven ingefära. Låt laxen stå och dra i ungefär en timme.
 • Om du använt en hel filé kan du nu skära upp den i mindre bitar, om du redan har portionsbitar så lägger du ner den i en ungsfast form och fyller på med olja så att det täcker fisken. Sätt gärna en termometer i laxen så du vet när innertemperaturen är ungefär 35-40 °C.
 • Passa nu på att ordna dina eventuella tillbehör, gör sallad och koka potatis eller tillred en god sås.
 • Tiden för tillagning varierar beroende på ugn men ett riktmått är ungefär 10-15 minuter. Tillagningen ska ske långsamt. När laxen skivar sig självt är den färdig.
 • Ta ut och servera med goda tillbehör, garnera gärna med dill eller fänkål.

För lite mer asiatisk touch kan du med fördel byta ut eventuell citron mot lime, strössla gärna med sesamfrön och servera med en sojabaserad sås. Exempelvis lite lättvispad majonäs med soja- eller teriyakisås alternativt sirachamajonäs. Klipp gärna över lite koriander och servera med ris.

confiterad lax

FÅ FLER TIPS FRÅN OSS

Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev med tips om allt som rör viner! Du vet väl också att du kan prenumeraera på tidning Grapevine i din brevlåda? Anmäl dig här

Oj, just nu verkar det vara lite problem att anmäla sig.
Försök gärna igen.

Tack! Nu är du registrerad och kommer få våra nyhetsbrev. Vi hörs snart!