confiterad vitlök

Confiterad vitlök

Confiterad vitlök är väldigt enkelt att laga, och resultatet blir en användbar smaksättning och vitlöken kan då ätas som den är eller användas i flera olika maträtter.

Hur tillagar man confiterad vitlök?

För att confitera vitlök behöver du förutom vitlöken valfri typ av matolja, salt och valfria kryddor eller örter. Till en vitlök krävs cirka en deciliter olja. Dela först vitlöken i klyftor, och skala vitlöksklyftorna. Lägg dem i en kastrull och häll på oljan. Tillsätt kryddorna och låt allt sjuda i cirka en timme, alternativt en halvtimme om du vill att vitlöken ska ha en fastare konsistens. Låt sedan vitlöksklyftorna svalna innan du tappar vitlöken och oljan på en burk. Det går också att confitera vitlök i ugn. Då häller du istället alla ingredienser i ett hopvikt paket av aluminiumfolie, och bakar detta på 200 graders värme i ugnen i 30 minuter, alternativt 15 minuter för en fastare konsistens.

Vad är confitering?

Confitering är en gammal metod för att konservera och tillaga mat. Den går ut på att man saltar och sedan kokar in något typ av fett i maten under lång tid. Det är vanligt att man confiterar någon typ av kött, till exempel gris, ko eller fågel, eller grönsaker. Confitering är som fritering, fast det sker långsammare. Metoden gör att maten blir mörare och mer smakrik. Det är en vanlig metod i det franska köket, men mindre vanlig i Sverige. Confitering används framför alltdå man gör confiterade anklår.

Vitlök

Vitlök är en amaryllisväxt med namnet Allium Sativum som främst används som krydda i matlagning, då den har en väldigt stark och annorlunda smak och doft. Vitlöken växer i jorden,

och bildar blast som också är ätbar. Det som ger den karaktäristiska doften är enzymet allicin, som frisätts då man skalar och pressar eller hackar löken. Den innehåller dessutom eterisk olja, kalcium, fosfor, järn, selen, vitaminerna A, B1, B2, C samt niacin (vitamin B6). Det är bland annat av dessa anledningar menar många att vitlök är nyttigt. Det har länge använts som medicinalväxt, och en del tror än idag att den kan användas för att bota eller lindra en del sjukdomar, exempelvis förkylning. Det finns dock inga vetenskapliga belägg för detta. Förr trodde man att vitlök hade en avskräckande effekt, och man hängde därför upp den i sitt hem i syfte att skrämma bort häxor, varulvar och vampyrer. Vitlöken kan odlas i Sverige, och det har man gjort sedan vikingatiden. Kina är idag världens största producent. Majoriteten av den vitlök man kan köpa i svenska matbutiker är importerad.

Hur använder man confiterad vitlök?

De confiterade vitlöksklyftorna kan användas till mycket. Det är bara fantasin som sätter gränser! Exempelvis kan man ha dem i gratänger, pajer eller bröd. Det går även att smeta ut den confiterade vitlöken på bröd, om man har kokat den tillräckligt länge, för att få något som liknar vitlöksbröd. Confiterad vitlök är också gott i sallader, såser, vinägretter eller i potatismos. Tänk dock på att smaken snabbt blir väldigt stark om man tillsätter confiterad vitlök till sin mat.

confiterad vitlök

FÅ FLER TIPS FRÅN OSS

Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev med tips om allt som rör viner! Du vet väl också att du kan prenumeraera på tidning Grapevine i din brevlåda? Anmäl dig här

Oj, just nu verkar det vara lite problem att anmäla sig.
Försök gärna igen.

Tack! Nu är du registrerad och kommer få våra nyhetsbrev. Vi hörs snart!