dansk lakrits

Dansk lakrits är riktigt gott

Lakrits är ett naturligt ämne som finns i plantan Glycyrrhiza glabra. Lakrits finns i bland annat tuggummi, tuggtobak, godis, vissa läkemedel, spritdrycker och i glass. Eftersom lakrits innehåller substansen glycyrrhizinsyra, kan det vara skadligt om du äter för mycket lakrits under längre perioder. Innehåller produkterna anis kallas det sötlakrits, om lakritsen däremot innehåller salmiak som är ett konstgjort ämne, kallas det för saltlakrits. Lakrits tillverkas främst i Spanien, Turkiet och Italien, men nu går det även att sätta Danmark på kartan över länder som tillverkar lakrits.

Lakritsens historia

Det finns dokumenterade bevis på lakrits funnits i mer än 3500 år, och att Alexander den Store gav sin armé lakrits eftersom det motverkar törst. Här hemma i Sverige har lakrits funnits som godis i omkring 100 år och som medicin har det använts ännu längre tillbaka. När lakritsväxten har blivit cirka 100 centimeter hög, och är två till tre år gamla, är det dags att skörda den. Rötterna hackas för att sedan kokas, malas och torkas. Det blir då endast ett gott pulver kvar och det är det som används som inslag i lakritsprodukter.

Dansk lakrits

Numera finns det ett flertal lakritstillverkare i Danmark. Ett par av dessa är Lakrids by Johan Bülow och Karamelleriet by Ibsen/Vigel. Dansk lakrits har även blivit populärt i Sverige och det är Lakrids by Johan Bülow som det säljs mest av. Sorten Lakrits A var den sort som svenskarna röstade fram som deras favoritlakrits 2012, lakritssortens kärna är gjort av mjuk sötlakrits, som är täckt av ett digert lager av mjölkchoklad, som i sin tur är doppad i lakritspulver.

Redan som ung visste Johan Bülow att han ville skapa något speciellt. Eftersom hans stora passion var en skandinavisk lakritsfavorit, ville han satsa på att tillverka lakrits. Det tog honom åtskilliga timmar att lära sig tekniken från grunden, och han var färdig lakritstillverkare 2002 och är nu en stor producent av dansk lakrits.

Första butiken

Efter sin utbildning kunde han nu allt från att tillagning, rulla lakritsen och även skära den snyggt. Han öppnade sin första butik: Lakrids by Bülow i den danska staden Svaneke. Den goda lakritsen tog slut redan efter två timmar efter butiken öppnades. Därefter invigde han en också en liten lakritsfabrik i Taastrup, utanför Köpenhamn. På nätet kan du köpa fina presentaskar med den goda lakritsen, den levereras i trevliga burkar, och det finns förutom burkar med saltlakrits och sötlakrits med överdrag av olika fruktsmaker som bland annat hallon, jordgubbar, passionsfrukt med mera.

På hemsidan hittar du också i vilka länder och städer i Europa, där du kan besöka och köpa denna underbara, danska lakrits. Passa på att notera städerna, då kan du besöka en butik när du är på semester i Europa. Hela tiden prövas nya, härliga smaker som du inte kan motstå. I skrivande stund har Lakrids by Johan Bülow en butik i Stockholm med elva anställda. Sverige är ett av de länder som äter mest lakrits, det äts omkring två kilo per person och år. Numera finns det även flera butiker i Danmark, Norge, Finland och Tyskland. År 2021 tillverkade de en adventskalender med en lakritsbit i varje lucka fram till julafton och den blev väldigt populär.

Karamelleriet by Ipsen/Vigel

Det här företag började sin lakritstillverkning 2006 och i deras sortiment finns exempelvis lakritssmaker som har olika goda överdrag i bland annat fruktsmaker och de tillverkar även god lakritsfudge.

dansk lakrits

FÅ FLER TIPS FRÅN OSS

Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev med tips om allt som rör viner! Du vet väl också att du kan prenumeraera på tidning Grapevine i din brevlåda? Anmäl dig här

Oj, just nu verkar det vara lite problem att anmäla sig.
Försök gärna igen.

Tack! Nu är du registrerad och kommer få våra nyhetsbrev. Vi hörs snart!