dansk ribbenstek

Dansk ribbenstek – så lyckas du

Lär dig att tillaga dansk ribbenstek! Det danskaste som finns sägs vara smørrebrød och det finns många läckerheter att frestas av bland de danska klassikerna. Och just smørrebrødet har ju en koppling till både det norska som svenska smörgåsbordet. Internationellt erkänt och för oss svenskar något som kanske numera enbart är förknippat med jul-, påsk- och midsommar. Något som länkar samman jultraditionerna med det danska smørrebrødet och vårt smörgåsbord är en traditionell dansk ribbenstek eller ribbestek. Det är helt enkelt en riktigt krispig och saftig fläskstek, en flæskesteg, där man behållit svålen och gnidit in kryddor runtom hela steken. Att tillaga en ribbenstek med svålen kvar gör att den blir både saftig och smakrik men också oerhört knaprig när du sätter tänderna i den. Servera den med fördel tillsammans med julenliga tillbehör som bryssel- och rödkål.

Dansk ribbenstek eller svenskt rimmat sidfläsk

Kärt barn har många namn heter det och så är även fallet när det kommer till en äkta dansk ribbenstek. Det är egentligen inget ovanligare än rimmat sidfläsk med svålen kvar. Det danska i rätten kommer måhända från en rustik tillagning och traditionella rotfrukter som tillbehör. Eftersom svålen bjuder på en extra skjuts i smakväg så krävs sällan mycket extra kryddning. Det går givetvis att leka sig fram med smaksättning och hitta vad man själv föredrar.

Man hittar rimmat eller färskt sidfläsk i de flesta matvaruaffärer, oftast finns det att köpa med svål men om det inte finns i hyllan så brukar välsorterade butiker kunna beställa eller ta hem det. En av fördelarna med att köpa ribbenstek i Sverige är givetvis ursprunget. När du köper sidfläsk i din lokala chark eller hos din vardaglige matvarubutik så kan väljer du med fördel svenskt kött framför exempelvis danskt i detta fall. Det är bra ur flera synpunkter, bland annat för att stötta svenska producenter men också för att just Danmark har ett historiskt dåligt rykte när det kommer till djurhållning och köttproduktion.

Låt nu inte eventuellt dåligt rykte från dansk köttproduktion smitta dina smaklökar utan testa att tillaga dansk ribbenstek på svenskt sidfläsk och upplev rustika smaksensationer vid middagsbordet!

Gör det själv, recept på dansk ribbenstek

Detta är ett enkelt standardrecept på en dansk ribbenstek. Det går med fördel att ta ut svängarna och experimentera med smaksättning samt kryddning. Servera med ugnsbakade grönsaker eller rotfrukter. Ett riktigt klassiskt tillbehör är bakade rödbetor med getost och valnötter. Testa gärna att smaksätta steken med äppelcider för lite sötma och extra mörhet.

Ingredienser

 • Ribbenstek (alltså en c) med svål, ca 1 kilo
 • Salt, ungefär 2 teskedar
 • Peppar, cirka 2 kryddmått
 • Vatten

Instruktioner

 • Börja med att starta ugnen, sätt den på 150 grader.
 • Mixa salt och peppar i en mindre skål.
 • Använd händerna för att gnida in kryddorna på steken runtom.
 • Lägg steken med svålsidan upp i en ugnsfast form.
 • Fyll på med ungefär 1 centimeter vatten runt steken.
 • Låt tillagas i ugn i cirka 75 minuter, tills innertemperaturen nått 65 grader.
 • Efter 75 minuter höjer du temperaturen på ugnen till 250 grader och låter ribbensteken tillagas i ytterligare 30 minuter tills innertemperaturen nått 78 grader.

I det fall att vattnet dunstar i ugnen så fyll på under tiden. När svålen är gyllenbrun och ser knaprigt bubblig ut är den färdig. Ta ut steken ur ugnen och låt vila i en kvart innan servering.

dansk ribbenstek

FÅ FLER TIPS FRÅN OSS

Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev med tips om allt som rör viner! Du vet väl också att du kan prenumeraera på tidning Grapevine i din brevlåda? Anmäl dig här

Oj, just nu verkar det vara lite problem att anmäla sig.
Försök gärna igen.

Tack! Nu är du registrerad och kommer få våra nyhetsbrev. Vi hörs snart!