Så dekorerar du tårtan med choklad

Choklad är en typ av godis som är god att äta som den är. Men det är också en mycket populär smaksättning i olika typer av godsaker. Till exempel i bakverk såsom tårta. Förutom att du kan använda choklad för smakens skull är det också fint att använda choklad till dekorationen. Men det kan vara svårt att lyckas med chokladdekorationen. Därför kommer du i det här inlägget få några tips på hur du kan gå tillväga för att lyckas med chokladdekorationer till exempelvis tårtor.

Skapa dina egna chokladdekorationer

Att skapa chokladdekorationer till din tårta eller andra typer av bakelser är enklare än vad du kan tro. I den här delen kan du läsa om hur du kan gå tillväga för att skapa enkla men smakfulla och fina dekorationer med hjälp av choklad som du sedan kan dekorera din tårta med.

Det här behöver du för att skapa enkel chokladdekor:

  • Choklad (minst 125 gram)
  • Bakplåtspapper
  • Pensel
  • Tejp

Med hjälp av hushållsfärg i valfri kulör eller silver eller guldpulver kan du göra chokladen extra dekorativ.

Det första steget till att skapa dina egna dekorationer av choklad är ta fram chokladen och förbereda den plåt eller bricka där du sedan ska skapa själva dekorationerna. Använd tejp för att få fast bakplåtspappret ordentligt så att det inte glider runt.

Sedan smälter du chokladen. Den finns flera olika tillvägagångssätt för att smälta choklad och du väljer själv vad som känns bäst för dig. Du kan till exempel hälla upp chokladen i en skål och smälta det i mikron eller smälta chokladen i ett vattenbad på spisen.

När chokladen är smält bör du vänta en stund för att låta den svalna innan du kan börja tillverka dekorationerna. När chokladen gått ner något i temperatur kan du använda dig av hushållsfärg om du exempelvis vill skapa rosa chokladdekorationer. Men för att du ska kunna få färg på chokladen behöver den vara vit. Men i övrigt kan du välja vilken chokladsort du vill och till vilken kakaohalt.

När chokladen fått önskad färg är det dags att skapa dina dekorationer. Börja med att ta choklad på en sked och droppa det försiktigt på bakplåtspappret. Du väljer själv storleken på dropparna efter hur stora du vill att dekorationerna ska vara. Men du bör sikta på att de åtminstone är stora som en tesked.

Använd sedan en pensel för att dra ut dropparna. Här kan du själv välja hur långa de ska bli och i vilken textur. Men tänk på att inte göra dem för tunna då chokladen annars lätt kan gå sönder när du sedan ska placera dem på tårtan. När du har fått till dem så som du vill ha dem sätter du in plåten eller brickan in i kylen där de ska stelna.

När dekorationerna har stelnat klart ska du enkelt kunna få loss dem från bakplåtspapper. Därefter är det fritt fram att börja använda dem för att dekorera din tårta.

Förutom att du kan skapa tårtdekorationer på bakplåtspapper kan du exempelvis också smälta choklad och dra den över en ballong för att skapa en sorts skål i choklad som du kan dekorera tårtan med. Använd din fantasi så kommer du att lyckas med dina tårtdekorationer.

FÅ FLER TIPS FRÅN OSS

Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev med tips om allt som rör viner! Du vet väl också att du kan prenumeraera på tidning Grapevine i din brevlåda? Anmäl dig här

Oj, just nu verkar det vara lite problem att anmäla sig.
Försök gärna igen.

Tack! Nu är du registrerad och kommer få våra nyhetsbrev. Vi hörs snart!