
Destilleridrömmen som blev sann
Familjen Zachrisson har förverkligat drömmen om ett eget hantverksdestilleri. Efter bara några månader lyckades deras Fjäre London Dry Gin ta sig hela vägen till Systembolagets fasta sortiment. Men visionerna sträcker sig mycket längre än så.
PÅ EN RÖD GÅRDSBYGGNAD, strax innan vägen blir till strand, hälsar en skylt välkommen till Fieruaas Destillery. På åkern ner mot havet vilar några kor i gräset och i vattenbrynet letar en ensam häger efter lunch. Innanför dörren till destilleriet hörs ett stilla porlande. Ur ett smalt rör på en kopparpanna rinner första destillatet till det som om några år kommer att vara grunden i Fieruaas Distillery första whisky.
– Att göra sprit är inte särskilt svårt. Utmaningen är skapa något personligt med en egen karaktär. Drömmen och drivkraften är att hitta det som ingen annan lyckats med, säger Michael Zachrisson, som tillsammans med sin 25-årige son Jacob äger och driver Fieruaas Distillery.
Även om destilleriet bara funnits i drygt ett år, är varken Michael eller Jacob nybörjare i branschen. Michael har de senaste 30 åren jobbat för flera olika sprit- och vinbolag och representerat mängder av välkända internationella varumärken. Tankarna på att starta ett eget hantverksdestilleri har funnits länge.
– Jag har alltid varit väldigt nyfiken av mig och gillar att ta reda på hur saker och ting funkar. Jag har testat en del på hobbynivå hemma och det känns jättekul att få göra det med riktig utrustning. Nu har jag äntligen möjlighet att laborera, testa och jämföra olika resultat. Det är otroligt spännande, säger Michael.
Jacob började tidigt jobba extra hos sin pappa. Han tog fram sin första egna cider redan som 21-åring och sedan dess har han även lanserat en egen tonic under namnet Urban Peers.
– Jag är uppvuxen med att dofta på olika sorters glögg från pappas företag och jag har alltid varit intresserad av dryck. Efter hand har jag blivit allt bättre på att särskilja smaker och hitta nya kombinationer, säger Jacob.
I DAG DELAR HAN och Michael på titeln som destilleriets smakutvecklare. Tillsammans har de provat sig fram till receptet på den gin som Systembolaget i våras utsåg till vinnare bland 50 andra internationella ginvarumärken. Från och med juni nästa år kommer Fjäre London Dry Gin att ta plats på hyllorna på 172 systembolag runt om i landet. Både Michael och Jacob gillar gin och när de startade destilleriet var det en given dryck att börja med.
– För att skapa vår London Dry använde vi andra hantverksgin som referens. Vi testade runt tjugo varianter på vårt eget recept innan vi till slut hittade en blandning som vi båda var nöjda med. Det känns så klart fantastiskt roligt att även andra gillar den och att bli utvald i så hård konkurrens, säger Michael.
”Maltkornen vi använder i destilleriet har odlats på åkern här utanför.”
För att en gin ska få kallas London Dry Gin måste den tillverkas med naturliga ingredienser och destilleras med botaniska produkter. Inga tillsatser och smakämnen får läggas till efter destillationen och det är bara tillåtet med 0,1 gram socker per liter alkohol. Fjäre London Dry Gin innehåller klassiska ginkryddor som enbär, koriander, citronskal, svartpeppar och fänkål.
– Vår gin har egentligen inga hemligheter. Ambitionen har hela tiden varit att skapa en klassisk London Dry Gin á la Fieruaas med höga frekvenser. Jag älskar när en gin har klara och tydliga dofter, säger Michael.
I VÄNTAN PÅ LANSERINGEN nästa år har Michael och Jacob tagit fram en Rare Distilled Gin som redan nu finns i beställningssortimentet och på nio olika systembolag. Den är tillverkad efter samma principer som Fjäre London Dry Gin. Den största skillnaden är en extra krydda – pors – som Michael själv plockat i närheten av familjens sommarstuga i Dalarna. Efter torkning väcks smak och doft till liv igen och tillsammans med de andra kryddorna ger den ginen en alldeles egen karaktär.
– Pors är ju en klassisk brännvinskrydda, men ganska sällsynt i ginsammanhang. Den har en komplexitet som förstärker citrus och koriander, det blir som ytterligare en doft, säger Michael.
De råvaror som används i destilleriet kommer i största möjliga mån från lokala producenter. Korn och vete köps från gårdar i och omkring Fjärås och en del av kryddorna handplockas.
– Det maltkorn vi använder i destilleriet just nu har faktiskt odlats på åkern precis här utanför. Vi både stöper, mältar och röker själva, berättar Jacob.
Även vattnet kommer från gårdens egen källa, 182 meter under mark. Närheten till havet gör att det har en mycket högre salthalt än vanligt vatten, något som också bidrar till att skapa dryckernas karaktär.
FRAM TILL NYLIGEN har Michael och Jacob gjort det mesta själva – allt från recept och destillation till buteljering och etikettering. Sedan i augusti har de fått välkommen hjälp av Linn, 23 år och den yngsta medlemmen i familjen.
– Jag är ansvarig för marknadsföringen och har bland annat hand om våra sociala medier. Men jag hjälper också till med annat när det behövs. Jag lär mig nya saker hela tiden och det är väldigt roligt, säger hon.
Att jobba med familjen ser både Linn och Jacob bara fördelar med. Här finns ingen dold företagsagenda att förhålla sig till – målet med allt de gör är att ta fram och leverera så bra produkter som möjligt.
– Både jag och pappa har starka viljor och håller inte alltid med varandra. Men eftersom vi vill samma sak leder diskussionerna oftast till något bra. Och jag har verkligen fått lära mig att argumentera, säger Jacob.
I dag har Fieruaas Distillery en kapacitet på cirka 100 000 flaskor om året. Fram till släppet av Fjäre London Dry Gin i juni kommer störst fokus ligga på gin, men ambitionen är att successivt utöka sortimentet med andra drycker.
På lagret finns redan nu flera ekfat med korndestillat till whisky och nya fylls på efter hand. Med äpplen från familjens egen trädgård i Kullavik har de också tagit fram en äppelsprit i mindre skala. Och även om det hittills har varit Michael och Jacob som stått för smakkombinationerna, har även Linn börjat experimentera på destilleriet. Tillsammans med sin pojkvän håller hon på att ta fram en vodka kryddad med den råvara som Fjärås är allra mest känd för – pepparrot.
”Det känns bra att kunna använda närproducerade råvaror.”
– Vad det blir av det vet vi inte än, men det är kul att testa. Och det känns bra att kunna använda närproducerade råvaror, säger hon.
PÅ LÄNGRE SIKT har Michael också planer på att komplettera sprittillverkningen med andra, mer publika verksamheter.
– Vi skulle vilja ha liten butik och även kunna erbjuda middagar, konferenser och andra event med provningar i mindre skala, säger han.
Men än så länge är det destillationsprocessen som upptar det mesta av Michaels tid. Oftast är han i destilleriet veckans alla dagar – för den som vill lyckas med hantverkssprit finns inga genvägar.
– Jag brukar säga att kan man inte åka Vasaloppet, då ska man inte syssla med det här. Man måste ha ett jäkla tålamod för att orka med. Ibland är det uppförsbackar och motgångar, ibland nedförsbacke och ishalka. Det gäller bara att lära sig hantera det och inte ge upp.
