Dourodalen

Säg Dourodalen och det är inte många som vet vad du talar om men kanske har de hört om ”förtrollade dalen”? Om inte annat känner de till Portugal. Dourodalen är belägen längs en av Portugals mest hänförande och slingriga vägar vilken stundtals bjuder på hårnålskurvor och, alltsom oftast, förförande vyer. Kanske är det tack vare sin skönhet som Alto Douro, hjärtat av detta vindistrikt, återfinns på UNESCOs världskulturarvslista.

I Dourodalen odlas vin. Tack vare områdets varma och torra klimat har människan i århundraden kunnat odla vin längs de branta och spektakulära flodbankerna och ibland, när du tittar upp längs sluttningarna, undrar du hur människan ens kan bestiga dessa branter. Det är lätt att föreställa sig hur svårarbetade dessa vinodlingar måste vara.

Var ligger Dourodalen?

Området sträcker sig omkring 80 kilometer längs med Dourofloden och tar sin början cirka 70 kilometer öster om Porto. Ofta delas regionen in i tre distrikt, Baixo Corgo, Cima corgo och Douro Superior.

Baixo Corgo, eller nedan Corgo, har mildast klimat och högst nederbörd. Detta var det första området att planteras men idag anses viner härifrån ge viner av sämre kvalitet.

Cima Corgon, ”Ovan Corgo”, är det största vindistriktet och odlingarna och livet centreras kring Pinhão, en by med flera berömda vingårdar.

Douro Superior, fritt översatt övre Douro, har områdets varmaste och torraste klimat. Härifrån kommer många viner med mycket hög kvalitet.

Arkeologiska fynd har visat på att vin har producerats i området mycket länge, från 200- och 300-talet med säkerhet men produktionen kan ha pågått mycket längre än så. Från mitten av 1100-talet hade den katolska klosterorden Cistercienserorden ett mycket stort inflytande över vintillverkningen här, främst genom de tre kloster orden drev.

På 1600-talet utvidgades vingårdarna och portvin omnämns för första gången år 1675. Brittiska vinhus etablerade sig och med portvinet blev regionen ekonomiskt betydelsefull för hela landet. Annat vin fick inte samma fokus, även om bordsvin länge producerats här. Det var först efter andra världskriget som ett mer exklusivt och ambitiöst Dourovin producerades. Dock fick det vinet inte många efterföljare i brådrasket utan det dröjde in på 1990-talet innan ett större antal viner nådde marknaden.

Flertalet vingårdar

Det finns mängder av vingårdar i dalen och många av dem välkomnar besökare. Oftast erbjuds både provningar och guidade turer och det är väl värt att följa med en guide då det ger en fin inblick i verksamheten och produkterna. Många erbjuder också boende och restaurang där portugisiska smaker står i fokus.

Dourodalen är främst känd för sina klassiska, fina portviner men här kan du också avnjuta högklassiga viner, både röda och vita. Passa på att avnjuta några traditionella portugisiska druvor! I Dourodalen sköts mycket av arbetet fortfarande manuellt, främst på grund av naturens egenheter, och för att få en verklig känsla av hur tufft livet kan vara, varför inte besöka någon av de vingårdar som än idag fottrampar druvorna i lagars.

I Dourodalen återfinns många av världens främsta druvsorter men de allra flesta är lokala, portugisiska druvor. Under lång tid blandades druvsorterna i vinodlingarna och vinodlarna visste oftast inte vilka druvsorter de odlade. Tack vare att man på 1970-talet gjorde en insats för att identifiera de olika druvsorterna har man på senare tid kunnat producera viner av mycket högre kvalitet än tidigare. Många vingårdar planterar idag om sina odlingar och fokuserar därefter på ett fåtal druvsorter. Men de blandade vinodlingarna finns ännu kvar på många håll.

FÅ FLER TIPS FRÅN OSS

Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev med tips om allt som rör viner! Du vet väl också att du kan prenumeraera på tidning Grapevine i din brevlåda? Anmäl dig här

Oj, just nu verkar det vara lite problem att anmäla sig.
Försök gärna igen.

Tack! Nu är du registrerad och kommer få våra nyhetsbrev. Vi hörs snart!