drink rosa pantern

Rosa Pantern drink – var föddes den?

Ursprunget är höljt i dunkel när det gäller drinken Rosa Pantern. Häng först med när vi här nedan redogör för de två huvudspår som finns och avgör därefter själv vilken teori som verkar vara mest trolig i vår favoritdrink Rosa Panterns sanna rötter.

Peter Sellers komedisuccé

1963 hade komedin Den rosa pantern premiär. Filmen, som skulle bli den första i en serie filmer, blev en stor succé. Peter Sellers spelade den klumpige detektiven som i ett centraleuropeiskt bergslandskap jagar en diamanttjuv. Diamanten i fråga har en defekt som gör den unik – inne i stenen syns en rosa figur som liknar en panter (som dessutom rör på sig). Diamanten kallas därför för Rosa pantern. Totalt har det fram till 2016 gjorts 13 filmer i Rosa pantern-serien, även om de första med Sellers varit de mest rosade.

1960-talets diamantfeber

Åren efter den första filmen rådde Rosa pantern-feber i världen. T-shirtar, leksaker, spinoffer i form av tecknade filmer och många andra produkter inspirerades av, och lånade namnet från Rosa pantern. På flera håll dök också drinkar upp som bar samma namn som filmen om den speciella diamanten, men förutom namnet så verkar dessa drinkar endast ha haft den rosa färgen gemensamt. Ingredienser, tillredning och servering varierar i det oändliga så vitt vi kan bedöma från beskrivningar. Det handlar med andra ord inte om en specifik drink.

Den spanska pantern

Det är belagt att det på 1920-talet i Barcelona uppfanns en mjölkbaserad drink som gavs namnet Leche de Pantera, ordagrant pantermjölk. Det är inte långsökt att tänka sig att just pantern fick bidra till namnet med tanke på att en generös skvätt gin gav drinken ett rejält klös. En barägare i närheten av den restaurang där drinken blivit en storsäljare kom på att ta upp konkurrensen med en vidareutveckling: Leche de Pantera Rosa. Innebörden av orden borde vara självklar och därför hoppar vi över översättningen den här gången. Något annat som var lika självklart var succén från och med lanseringen någon gång på 1970-talet.

Två saker vet vi om den nya rosa pantermjölken: den innehöll kanel och den hade en rosa färg. Men varifrån färgen kom var en hemlighet lika noga vaktad som diamanten i Rosa pantern-filmen.

Den moderna Rosa Pantern

Om du idag beställer en Rosa Pantern i baren så bör du enligt gängse standard få en skakad drink serverad i ett highballglas gjord på följande ingredienser:

  • Vodka
  • Licor 43
  • Grenadine
  • Mjölk
  • Grädde

Grenadine är en vanlig ingrediens i drinkar och den smakar röda bär och ger drinken dess röda färg. Licor 43 är en gul likör med smak av vanilj, men det är i det här sammanhanget varken färgen eller smaken som är det intressanta utan ursprunget: Licor 43 är nämligen från Spanien.

En färgglad, festlig och smakrik drink som lika enkelt kan göras hemma som beställas i närmsta bar kan nog sammanfatta Rosa Pantern rätt så väl.

När det kommer till drinkens ursprung så lutar det något mer åt den spanska teorin. Men gissningsvis så har drinken fått en hel del draghjälp av filmserien med samma namn.

drink rosa pantern

FÅ FLER TIPS FRÅN OSS

Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev med tips om allt som rör viner! Du vet väl också att du kan prenumeraera på tidning Grapevine i din brevlåda? Anmäl dig här

Oj, just nu verkar det vara lite problem att anmäla sig.
Försök gärna igen.

Tack! Nu är du registrerad och kommer få våra nyhetsbrev. Vi hörs snart!