eget sellerisalt recept

Recept på eget sellerisalt

Att göra eget sellerisalt är enkelt och otroligt gott. Förr i tiden gjorde man eget örsalt för att dryga ut saltet som då var dyrt. Nu för tiden görs det oftast för att spara och ta vara på nyttiga örter. Faktum är att eget örtsalt ofta smakar godare än det man köper i affären, så det kan vara värt att göra sitt egna sellerisalt. Genom att spä ut saltet med örter minskar vi saltet som vi äter för mycket av, och får till en god smakupplevelse.

Här får du recept på ett riktigt gott sellerisalt.

Ingredienser

Salt, helst havssalt som har nyttiga mineraler från havet

Selleristjälkar

1-3 färska lökar

En bunt färsk dill

Vitlöksklyftor efter smak


Tänk på att saltet ska vara ungefär hälften av ingredienserna. Helt beroende på hur mycket sellerisalt du önskar göra anpassar du antalet av varje ingrediens. Smak är väldigt personligt, så testa dig fram med hur mycket lök och vitlök i som passar dina smaklökar. Önskar du lite nyttigare salt kan du ha 40% salt och 60% resterande.


Så här gör du sellerisalt

Klipp sönder örterna, hacka lök och grönsaker.

Häll i lite vatten så att du kan mixa blandningen till en slät smet. Testa dig fram med vattenmängd beroende på hur mycket örtblandning du gjort.

Blanda örterna med saltet (50/50 eller 40/60).

Bred ut massan på en ugnsplåt med bakplåtspapper.

Lägg in i ugnen på svag värme för torkning, max 50 grader. Gärna med ugnsluckan lite på glänt.

När saltet bildat en hård torr kaka är den redo att tas ut.

Bryt kakan och mixa bitarna.

Färdigt! Häll över ditt egengjorda sellerisalt i en förslutningsbar glasburk eller liknande.

Har du ingen mixer kan du använda en mortel eller slå sönder kakan med hjälp av en gaffel.


Frys in örter och grönsaker

Har du örter och grönsaker som håller på att bli dåligt kan du hacka ner dessa och frysa in. Genom att frysa in undviker du att dom blir dåliga, samtidigt som du har ingredienser redo inför nästa gång du vill göra ditt eget salt.


Anpassa saltet efter din smak

Det roliga med att göra sitt eget salt är att man kan experimentera sig fram för att skapa sitt eget favoritsalt. Vill du ha lite sting i saltet kan du även hacka i chili. Har du någon favoritsmak på andra kryddor kan du testa att ha i dessa. Exempelvis paprika, äpple, basilika, citron, ramslök och så vidare. Endast fantasin sätter gränserna. Och du kan göra en grundblandning och sedan testa olika varianter när du ändå är igång. Bara gör fler ”kakor”.

Första gången du testar kan det vara smart att utgå från grundreceptet, så kan du få en känsla för om du ska ha mer eller mindre av någonting nästa gång du gör salt.


Återanvänd kryddburkar

Ytterligare ett litet tips är att återanvända kryddburkar som tagit slut, så har du ett enkelt sätt att hälla på saltet på din mat. Köp etiketter till i en pyssel-butik och namnge ditt salt.

Lycka till!

FÅ FLER TIPS FRÅN OSS

Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev med tips om allt som rör viner! Du vet väl också att du kan prenumeraera på tidning Grapevine i din brevlåda? Anmäl dig här

Oj, just nu verkar det vara lite problem att anmäla sig.
Försök gärna igen.

Tack! Nu är du registrerad och kommer få våra nyhetsbrev. Vi hörs snart!