ekologisk box

Ekologisk box

Sökt efter ekologisk box? Kärt barn har många namn. Ekologiskt, ecológico, biologique, organic… Oavsett vilket språk som används för att benämna ekologisk odling omfattas alla ekologiska viner som säljs innanför EU:s gränser av samma regelverk.

För att ett vin överhuvudtaget ska få kallas ekologiskt måste såväl odlings- som tillverkningsprocessen uppfylla vissa specifika krav. Dessa krav rör bland annat strikta restriktioner kring användandet av kemiska bekämpningsmedel samt rutiner för certifiering. Kraven är framtagna av EU och gäller för alla vinproducenter (inom EU) som framställer ekologiska viner.

Ekologisk box – kraven för certifiering

För att få en certifiering ska varje enskild vingård ha följt de regler och rutiner som gäller för ekologisk odling och tillverkning i minst tre års tid. Först därefter är en certifiering möjlig. Många så kallade ekovinbönder har dock odlat sina rankor på liknande sätt i alla år, varav somliga fortsätter arbeta på ”som de alltid har gjort” utan att ansöka om certifiering.

Att man har använt konstgödsling med kväve ända sedan slutet av andra världskriget är inget nytt, inte heller det faktum att man sedan 1960- och 70-talen även använder kemiska bekämpningsmedel. Resultatet var till största delen positivt med större skördar och ett minskat antal skadedjur. Tyvärr förde det även negativa aspekter med sig, då jorden blev alltmer utarmad och samtidigt som den biologiska mångfalden minskade.

Varför välja ekologiska viner?

I Sverige är det Systembolaget som sköter märkningen av ekologiska viner efter det att en oberoende organisation har genomfört själva certifieringen. Vid tillfället kontrolleras vinet enligt EU:s regelverk för ekologisk odling, vilket bland annat omfattar användandet av processhjälpmedel och tillsatser som är avsevärt mycket lägre jämfört med konventionell odling.

Med tanke på alla regleringar är det naturligt att fråga sig om ekologiskt framställda viner är nyttigare än konventionellt framställda viner. Dock är svaret kanske inte det förväntade, då konventionella viner innehåller en så pass liten mängd giftiga ämnen att det faktiskt inte gör något direkt skillnad.

Även om skillnaderna inte är så stora som man skulle kunna tro när det kommer till själva innehållet, bör man ändå komma ihåg att såväl odlings- som tillverkningsprocessen gör stor skillnad. Inte minst för när det kommer till miljön, men också för vinbönderna som är med under hela tillverkningsprocessen.

Fördelar med ekologiska viner

– Energiförbrukningen blir lägre

– Utgifterna för bekämpningsmedel minskar

– Övergödningen minskar

– Den biologiska mångfalden ökar

– Ekosystemet stabiliseras

Fördelar med boxvin

När det kommer till valet mellan box och flaska är det främst dina egna preferenser som bör styra vilket du väljer. Ett vin på box är oftast designat för att drickas upp relativt snabbt, till skillnad mot ett flaskvin som kan lagras under en längre tid.

Dock finns det en hel del fördelar med ett boxvin, i synnerhet om det är ekologiskt odlat och framställt. Att köpa en box är inte bara bättre för miljön, det är också lättare att packa och bära med sig en box än en glasflaska. Dessutom har en öppnad box längre hållbarhet än en öppnad vinflaska, eftersom en flasköppning släpper in mer luft jämfört med en tappkran.

Hur länge håller ett ekologiskt boxvin?

En box med ekologiskt rödvin håller i cirka 6 veckor, medans en box med vitt eller rosé håller i cirka 3 veckor om det förvaras kylskåpskallt. Om boxarna däremot förvaras i rumstemperatur får du räkna med hälften så lång hållbarhetstid.

ekologisk box
Relaterade drycker
Tommasi Adorato Appassionato Organic

Nr: 3517, Vitt vin , Druvigt & Blommigt

Läs mer
Ramos Elegant White

Fräscht, torrt vitt vin från Portugals mest främsta vinmakare João Portugal Ramos

Nr: 79034, Vitt vin , Friskt & Fruktigt

Läs mer
Black Tower Fruity White

Kultvinet i miljövänlig innovativ förpackning!

Nr: 6045, Vitt vin , Friskt & Fruktigt

Läs mer

FÅ FLER TIPS FRÅN OSS

Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev med tips om allt som rör viner! Du vet väl också att du kan prenumeraera på tidning Grapevine i din brevlåda? Anmäl dig här

Oj, just nu verkar det vara lite problem att anmäla sig.
Försök gärna igen.

Tack! Nu är du registrerad och kommer få våra nyhetsbrev. Vi hörs snart!